Objavljeno u Nacionalu br. 555, 2006-07-03

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Almira Osmanović kugla i Sonja Šarunić koplje

Rvacki modni Oscar i Špica sestrinske su emisije

Ivan StarčevićIvan Starčević OTVORENO Ponedjeljak, HRT 1, 22.41

O uzdržavanju starijih osoba prosvijećeni smo na slučaju u kojem splitska udruga "Altruist" brani staricu koju je socijalna radnica strpala u dom, a rodbini i susjedima zabranila posjet. Jedini staričin grijeh je što ima kuću u središtu Splita i veliki stan na Bačvicama. Idemo na Bačvice, Bačvice, Bačvice - postat će himna splitskog centra za socijalnu skrb, nema smisla da taj prekrasan šlager padne u zaborav. I ne će, između ostalog zahvaljujući djelatnici Biserki Tripalo koja nije željela ništa reći za TV, iako ima sestricu koja već stanuje u jednom slučajno za nju ispražnjenom stanu. Splitska specijalnost, vjerovatno ne samo splitska, je da potpuno zdravoj i normalnoj starijoj ženskoj osobi, npr. gđi Zori Kučar (72), u stan banu tri policajca i bolničar i strpaju je na psihijatriju. Cilj akcije je da sud ženu proglasi ludom, stručan izraz: oduzme joj poslovnu sposobnost, a dalje je lako. Put prema njenoj imovini je otvoren. Socijalne radnice često postaju skrbnice takvih nemoćnih žrtava, pa tako nad njima mogu prakticirati neke od sto šezdeset (160) ovlasti koje im daje zakon. Tu silnu ovlaštenost tragično shvaća gospođa Marija Pavić iz zagrebačkog centra za socijalnu skrb koji, sudeći po istupu gđe Pavić i njene kolegice iz područnog ureda Medvešćak, nije ništa bolji od splitskog središta humanosti prema staricama i starcima. Gđi Pavić je žao što je socijalnih radnica malo, pa ne stignu konzumirati sve ovlasti.

LATINICA: NASILJE U OBITELJI Ponedjeljak, HRT 1, 21.50

U pet ovovečernjih "Latiničinih" tradicionalno kvalitetnih reportaža tri su muža ubila svoje tri žene, a dvije žene ubile su svoje muževe, što je statistički zločin bez premca. U Hrvatskoj muškarci jedno tri milijuna puta više ubijaju svoje drage ženice, nego što one ubijaju njih. "Latiničin" statistički zločin nad hrvatskom stvarnošću i ženama Hrvatske tim je čudniji što su ga počinile žene, jer obje tri urednice "Latinice" žene su na svom mjestu. Ovaj put nisu bile. Od odličnih stvari, osim vrhunskih voditeljskih kvaliteta Denisa Latina, po kojima mu nitko od hrvatskih kolegica i kolega nije ni blizu, dragocjen je bio još jedan bijedan potez iz ureda ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića. Unatoč brojnim telefonskim pozivima, nitko se nije odazvao, pa smo umjesto državne tajnice za socijalnu skrb Dorice Nikolić, notorno liberalne prema kriminalu svojih socijalnih radnica, gledali praznu sjedalicu u studiju. I prošlog tjedna kad je u domu u Nazorovoj ubijena gđa Kožar, ministar se sakrio u mišju rupicu, pa je ovo večeras, u zemlji skorojevića uvijek željnoj jubileja, već postalo jedna mala tradicija, jubilej čak.

HRVATSKI MODNI OSCAR Četvrtak, HRT 2, 21.33

Oscar je samo jedan, onaj filmski i tipična je rvacka kolonijalna i šarlatanska bijeda nazvati nešto hrvatskim modnim Oskarom. U Srbiji kokošarska braća ovdašnjih hrvatskih kokošara imaju nagradu koja se zove Oskar popularnosti, no pustimo mi teške riječi, pogledajmo s vedrije strane, prije svih Almiru Osmanović kojoj je umjesto torbice preko ramena visjela nekakva crna kugla. Sonja Šarunić prilazi mikrofonu i Almiri gibajući ramenima naprijed-natrag kao da će baciti koplje, ali varate se, ona tako hoda, jer misli da je prekrasno odjevena. Neukus i opći jad svih sudionica i sudionika i totalna bijeda produkcije zasjali su u izravnom prijenosu kojeg se HRT ni pod koju cijenu nije smjela prihvatiti.

DNEVNIK NOVE TV Nedjelja, Nova TV, 19.00

Crnpurasti ravnatelj državnog osiguravajućeg zavoda i član nekakve liberalne stranke koja mu je to ravnateljsko mjesto i pribavila, mladi naš g. Hrvoje Vojković, odao se ljubavnim strastima na javnom mjestu u Splitu ili tu negdje, što je slikao foto-reporter "Slobodne Dalmacije". Fotića "Slobodne" odmah je napao Vojkovićev lokalni stranački kolega, stanoviti Srhoj kojeg su odmah izbacili iz stranke. Osim prijetnji gospodin kolega je, piše "Slobodna" nudio i novac za film iz foto-aparata i to zato jer je muževni Hrvoje, citiramo, upravo u procesu razvoda braka, pa bi mu sve to skupa moglo škoditi. Ponuđeno je najprije tisuću, a onda dvije tisuće eura, pa novinar postavlja pitanje čijim je to novcem mahao Srhoj. Dnevniku Nove TV svaka čast na citiranju izvora, tj. "Slobodne Dalmacije", što je Dnevnik HRT-a zaboravio učiniti.

SUPERPIRAMIDA Srijeda, HRT 1, 20.05

Budući da je Goran Milić na tromjesečnom godišnjem odmoru, s domjenka na pašnjaku ispred Rvacke TV javljala se njegova jedina moralno dolična zamjena. Gđa Silvija Luks, baš kao i dvjestokilaš Gorančić Milić koji je upravo postigao svjetski rekord (odobren mu je službeni put u trajanju od tri mjeseca), nepotrebno je pretjerivala kad je "Piramidu" proglasila hrvatskim izvoznim proizvodom. To je bilo toliko neukusno da se čak i voditeljica Ž. Ogresta kojoj je nemoguće natjerati krv u obraze, pokušala tobože ograditi od usporedbe s "Vegetom".

NEDJELJOM U DVA Nedjelja, HRT 1, 14.00

Lech Walesa postao je zanimljiv hrvatskim medijima sada kad on u Poljskoj ima status kakav zaslužuje. On je nitko i ništa. Ono po čemu je on bio povijesna figura i nobelovac (po rušenju komunizma vjerom u snagu istine i snagu slobode) voditelju Stankoviću nekako je bilo strano, posebno ono kad je Leszek (tepamo mi njemu) rekao da u Ukrajini i Jugoslaviji nije bilo borbe protiv komunizma, jer nije bilo snažne katoličke vjere. Zanimljivo bi bilo da je beznadno prazni i zbunjeni Aca Faca proturječio Walesi najnovijim tranzicijskim modnim detaljem rvacke statističke znanosti: čak 97% Hrvata su katolički vjernici. Još bi bilo zanimljivije bar to da se g. Stanković pripremio za razgovor pa nam opisao, slijedeći svoju tradiciju angažirane površnosti, što sada radi g. Walesa (putuje svijetom i bere honorare za svoja predavanja), tj. bijednik koji mu je citirao poslovicu kako pića, novca i djece nikad nije previše. R

ED CARPET Nedjelja, Nova TV,17.55

Nenad Korkut intervjuiran je o svojim, više nego opravdanim, razlozima odustajanja od bilo čega što je u vezi s rvackim modnim oskarom. Za razliku od profesionalno korektnog "Red Carpeta", šarlatanska "Špica" nije našla ništa lošeg u izravnom prijenosu seljačkog spektakla "Hrvatski modni Oscar", što je i normalno, jer "Špica" i "Hrvatski modni Oscar" sestrinska su dostignuća.>email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika