Objavljeno u Nacionalu br. 556, 2006-07-10

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Jelovnik na žrtvu Artemidi

Grci i Rimljani žrtvovali su Artemidi i Dijani srne i košute, a od jelenjeg i srnećeg mesa pripremali jela za gozbe, uvjereni da će zbog toga njihovi nasljednici sretno doći na svijet

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Kad je Artemidin istočni vjetar zaustavio grčku vojsku u Aulidi, u trenutku kad su trebali krenuti na Troju, kralj Agamemnon, zapovjednik danajske sile, posavjetovao se sa Zeusom, a ovaj je odmah upitao svoju kćer, djevičansku boginju lova i rađanja, što bi moglo smiriti njezinu srdžbu i omogućiti Grcima da krenu osvetiti Heleninu otmicu. Njezin odgovor bio je strašan, kao i ona sama, i zaprepastio je podjednako Zeusa, Agamemnona, sve bogove i sve ljude: “Neka mi na žrtvu prinese svoju kćer Ifigeniju i ja ću mu omogućiti da osvoji Troju i osveti sramotu svog brata Menelaja.” Uzalud su joj nudili da u zamjenu za Ifigeniju žrtvuju košutu i srnu, simbole rađanja i plodnosti, njene omiljene i posvećene životinje, obećavali da će joj podignuti stotinu hramova diljem Helade, ali nemilosrdna Artemida ostala je neumoljiva.

Pa je, nemajući kud, Agamemnon poslao po svoju kćer Ifigeniju, prevarivši ženu Klitemnestru da je namjerava udati za silnog junaka Ahileja, a onda, razdiran boli, žrtvovao svoju miljenicu pred postrojenom danajskom vojskom. Mnogi su poslije tvrdili da Ifigenija nije zauvijek izdahnula na Artemidinu žrtveniku, nego da su je vidjeli kako u liku svete košute uzlazi prema Olimpu. I doista, nakon desetgodišnjeg rata Grci su srušili Troju i osvetili uvredu koju im je otmicom Helene nanio trojanski princ Paris, a desetkovani vojnici i vojskovođe vratili su se kući. Neke je očekivala mirna starost, neke lutanja poput Odiseja i Diomeda, a neke strašna sudbina. Ipak, najteža nevolja zadesila je Agamemnona. Njega su za kaznu što je žrtvovao kćer smaknuli vlastita žena Klitemnestra i njezin ljubavnik Egist dok se po povratku kući nakon uspješno završenog rata kupao u bazenu njihove palače u Mikeni.

Osvetnički zločin iz prikrajka je promatrala sama Artemida u pratnji svoje posvećene košute, preobražene Agamemnonove kćeri Ifigenije kojoj je boginja namijenila ulogu zaštitnice rodilja i rađanja. Drugi pak tvrde da se Agamemnonova kći prometnula u srnu, a treći da je zajedno sa svojim ljubavnikom, Artemidinim jelenom, stalno lutala u pratnji boginje lova i da ju je ona voljela više od svih bića u čijem je rađanju imala udjela i uz pomoć svoje košute bdjela nad svim rodiljama, posebno kad su ih mučili trudovi.

Sličnu je ulogu naslijedila i njezina rimska inačica Dijana, no ona je bila i boginja punog mjeseca koji obasjava ljetne noći, vrijeme kad visoka divljač izlazi na pašu, što i znači nezino ime. Stoga su u njihovu čast, kao zalog za sretno rođenje svojih potomaka, Grci i Rimljani Artemidi i Dijani žrtvovali srne i košute, a od jelenjeg i srnećeg mesa znali su pripremati jela za svoje posvečene simposione i konvivije, bogate gozbe u kojima su uživali, uvjereni da će to njihovim nasljednicima osigurati sretan dolazak na svijet. Običaj je preživio, premda preobraženog značenja i značaja. Nema, naime, kuhinje u kojoj jelenovina i srnetina ne zauzimaju posebno mjesto, a recepture za njihovu pripremu od antike, preko srednjovjekovlja i renesanse, sve do suvremenih kuharica, odišu lovačkom strašću i pritajenim, pomalo zatomljenim ritualnm duhom. Onim istim kojim se vodio i Agamemnom kad je svoju omiljenu kćer Ifigeniju onog strašnog dana u Aulidi prinio na žrtvu Artemidi, i ne sluteći da je tako nesvjesno otvorio vrata vlastitoj nasilnoj smrti. Jelenji odrezak u umaku od brusnica Od mekači jelenjeg buta koji je preko noći stajao u pajcu odrežite 6 odrezaka i protucite ih batom. Uvaljajte ih s jedne strane u brašno, namažite senfom i pecite u tavi na vreloj masnoći s obje strane dok ne zazlate, zajedno s 10 dag suhe slanine.

Podlijte odreske s 1 dl crnog vina, posolite, popaprite i, kad omekšaju, ubacite u jelo 3 žlice džema od brusnica. Neka sve još malo prokuha pa flambirajte čašicom vrhunskog konjaka. Srneći but iz pećnice Srneći but nabodite s 15 dag pancete i onoliko suhih šljiva koliko ima nabodnih rupa. Posolite ga, popaprite i položite u namašćeni lim za pečenje s 4 mrkve, 4 kapule, listovima lovora i 2 grančice ružmarina. Pecite but s povrćem pokriven folijom, pa otvoren, oko 2 sata na laganoj vatri, okrećući ga i podlijevajući masnoćom od pečenja i s 2 dl bijela vina, dok se ravnomjerno ne ispeče. Kad je gotov, protisnite povrće s par kuhanih suhih šljiva i vežite masnoćom od pečenja te time prelijte.>email to:Barbieri Veljko

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika