Objavljeno u Nacionalu br. 557, 2006-07-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Novi dnevnik Nove TV potvrdio staru negledljivost

Družijanić i Šprajc trostruko gledaniji od Hrge i Kopljara

Ivan StarčevićIvan Starčević DUBROVNIK: OTVORENJE LJETNIH IGARA

Ponedjeljak, HRT 2, 21.08

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara bilo je oduvijek prvorazredni politički događaj, pa je i ove večeri sve bilo isto, osim reportera HRT-a. Izravni prijenos komentirao je Dražen Ilinčić kojega nisu smeli uzvanici visokog i najvišeg ranga, npr. predsjednik Kazahstana. To je, pojasnio je besmrtni Ilinčić, predsjednik one zemlje koja je je tužila Alija G zbog ismijavanja Kazahstana. Pošto se odjavio rečenicom "prepuštamo vas dalj-njim okrutnostima večernjeg tv-programa", postalo je jasno da je Dražen Ilinčić napravio ovaj prijenos na način tv-zvijezde što on nesumnjivo jest, tj. jednako onako kao što u emisiji "Pola ure kulture" već godinama utemeljeno i ozbiljno, jer ga kamera voli, radi svoje duhovite priloge o filmovima i inim kulturnim dobrima i fenomenima.

PULA: OTVORENJE FILMSKOG FESTIVALA

Subota. HRT 2, 21.30

Izravni prijenos počeo je presretanjem odabranih gostiju na ulazu u arenu i neizgovorenim pitanjem što će kulturnoj priredbi kakva je nacionalni filmski festival jedan šuplji i nekulturni voditelj početnik, od milja zvan Pera Žardinjera? Vodi, a što bi drugo radio rečeni g. Pjer Žardin koji se za svoj večerašnji posao kvalificirao čitanjem točnih odgovora u emisiji "Genijalci", a možda je ovo sjedokoso zagrebačko spadalo zapravo dijete branitelja koje je imalo pravo prvenstva pri upisu na pretežak mu posao. Trebalo je ne samo zaustavljati face koje ulaze u arenu (što su radili asistenti), nego i znati kako se one zovu, što PŽ nije znao i nešto ih pitati, što PŽ također nije znao. Kako PŽ nije znao raditi svoj posao, odmah je počeo kritizirati tuđi. Nije mu se svidjela brzina kojom mu se isporučuju sugovornici. Već nakon prvog počeo je dovikivati "idemo dalje", a nakon drugog gosta abdicirao je se sa svoje voditeljske pozicije, premjestio se koji metar naprijed i sam počeo presretati žrtve. U očaj ga je bacilo to što nije znao kako se zove glavna glumica Grlićeva filma, a baš ju je htio nešto pitati i preporučiti se za daljnje kontakte. Umjesto da ostane na mjestu gdje bi on i gost bili jedini u kadru, Žardinjera je odmah, da izbjegne daljnje neugodnosti razgovora u dvoje, odlučio biti domaćin svima. Prestao je išta ikoga pitati, ali se zato rukovao sa svakim iz kolone slavnih posjetitelja, kao zadnja seljačka seljačina što goste na svadbi svoje kćeri dočekuje pod slavolukom od umjetnog cvijeća na ulazu u dvorište. Ovaj prijelaz na neverbalnu komunikaciju HRT mu nikako ne bi trebala honorirati. Govorni dio priredbe počeo je tužnim i nepotrebnim pošalicama koje su čitale glumice Dora Fišter i Jadranka Đokić, a sastavio ih je Goran Pirš, srdačno potpisan kao Piro, po zanimanju stalni gost emisije "Genijalci". Gori od ovog Žardinovog brata po pameti bio je realizatorski pothvat HRT-a. Vrijednim kreativcima uspjelo je snimiti samo gornji dio platformice s koje je poletio kaskader odjeven u Đokićku, bar se nadamo da je tako bilo. Prizemljenje nismo vidjeli večeras, nego svega 24 sata kasnije, u prvoj Kronici pulskog filmskog festivala, što je kvaliteta posla tu negdje na razini scenarista i voditelja.

SRCA VATRENA

Subota, HRT 2, 20.58

Dokumentarnu emisiju o našim navijačima u Njemačkoj napravili su Hrvoje Hrengek i Hrvoje Zovko, kojima toplo preporučujemo neki drugi posao, također i urednicima Mozaičnog programa koji su pustili ovo smeće od emisije entuzijastički skrpano od navijačkih izjava i isto takvih autorskih komentara. Savršenosti suglasja ludih i zbunjenih pridonio je i slučaj, jer Hrvoje Hrengek i Hrvoje Zovko ne samo da misle isto što i navijači, nego se jednako i zovu. Dok su nogometni navijači govorili pod snažnim utjecajem piva i emocija, uglavnom jednu te istu stvar (da im je divno gledati utakmice hrvatske reprezentacije), a i otpjevali su svaku od one svoje ukupno tri navijačke pjesme, bogatu lepezu njihovih doživljaja i misli najozbiljnije su i bez ikakve rezerve podupirali autori emisije, čime god su stigli, npr. rečenicom "tko nije osjetio navijačku strast uskraćen je za neusporediv osjećaj". Jesu li Hrengek i Zovko već osjetili navijačku strast, i s kojim posljedicama, ili to tek namjeravaju, sasvim je svejedno, jer da ta dvojica išta u životu osjećaju, možda bi to znali i izraziti bilo kakvim odnosom prema materijalu koji su snimili.

DNEVNIK NOVE TV

Nedjelja, Nova TV

Pet požara oko Šibenika njima novima četvrta je vijest, što je tretman koji je napustio čak i njihov uzor: Dnevnik HRT-a. Njemu uzornom večeras je to druga vijest, odmah poslije izraelskog divljanja po Palestini i Libanonu koje Sanader i Mesić nemaju vremena osuditi. Od prošlog ponedjeljka u povećanom formatu (50 minuta) novi dnevnik Nove TV potvrdio je staru negledljivost. Iz dana u dan rezultati su govorili da su Družijanić i Šprajc dvostruko i trostruko gledaniji od Hrge i Kopljara. Cijelog prošlog tjedna novi dnevnik Nove TV bilježio je stare uspjehe, a razlog je isti, emisija se lažno predstavlja. Želeći silom biti isti ali bolji Dnevnik HRT-a, što mu nikada ne će poći za rukom, dnevnik Nove TV uspješno cementira svoj status duhovno zaostalog rođaka.

RED CARPET

Nedjelja, Nova TV, 18.15

Grad Zagreb odlučio je iseliti one svoje nekad slavne građane što bez valjanog pravnog osnova borave u stanovima dobivenim "na korištenje". Uvijek je lijepo gledati tuđu nevolju, npr. već deseti put ponovljeni vapaj pjevačice koja bi i dalje, iako više nije u političkoj milosti, imala svoju garsonjericu, jer "ako to nisam zaslužila, onda mi je žao što sam se vratila iz Francuske". I nama, Tere, i nama, kliču Dubrovčani.

EPICENTAR

Nedjelja, Nova TV, 21.50

Pitanje emisije bilo je odobravate li "intenziviranje odnosa na relaciji Zagreb-Beograd-Podgorica ili ne", pa se na kraju emisije ispostavilo da ogromna većina to ne odobrava. Odluku im je učinio sasvim lakom tajnik srpskih radikala koji je iz Beograda ponovio ono isto što se tri godine prije rata pisalo i govorilo o Hrvatima, znate već, da su 1941. godine bili nacisti i ustaše, što su i ostali. Tada je to bila priprema za Miloševićev rat protiv Hrvatske, a danas je to farsa koja svoje zahvalne protivnike ima u hrvatskoj političkoj eliti, npr. u Anti Đapiću koji je bio jedan od tri gosta u studiju i jedini kojeg je radikalski tajnik Vučić pozdravio i razumio. Druga dvojica bila su Hidajet Biščević i Sandi Blagonić, a umjesto Đapića trebao je tu sjediti, recimo, Matija Babić, jer sve što đapići imaju reći jest jedno veliko hvala Franji Tuđmanu koji ih je stvorio, ali oni to ne govore. Uporno otvarati medijski prostor olinjalim prvacima naših okamenjenih političkih stranaka nema više nikakvog smisla, pogotovo kad se to radi na način gđice Hrge koja je g. Đapića pitala nešto "ozbiljno", umjesto da njeno prvo pitanje bude "od čega ste vi toliko debeli".>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Saša iz TBF-a: 'Isusu na Marjanu treba istetovirati Hajdukov grb'

Mia Kovačić u studiju Totalnog FM – a na Radiju Riva u Splitu ugostila je Sašu iz grupe TBF kako bi pretresli aktualne teme, one vezane za Bend i one… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika