19.07.2006. / 10:05

Autor: Hrvoje Perinić

IZRAEL

Izrael pojačao napade na Libanon i pojas Gaze

U poslijednim napadima Iraela na Libanon ubijeno je više od 40 civila, a izraelske snage ušle su u srijedu ujutro u pojas Gaze pri čemu su ubijena šest Palestinca, pojedinosti akcije nisu poznati

Izraelska vojska je devetog dana sukoba napala Libanon s kopna i iz zraka. Ubijeno je više od 40 civila. Kopnene snage ušle su u južni Libanon kako bi se sukobile s manjim gerilskim skupinama Hezbolaha. "Prestat ćemo s napadima kada izraelski narod više ne bude morao živjeti pod prijetnjom projektila. Sve dok mi ili međunarodna zajednica ne budemo sposobni ostvariti taj cilj, neću izdati naredbu našim vojnicima da prestanu s vatrom, da prestanu s borbom i ozljeđivanjem onih koji nas žele ubiti" izjavio je izraelski premijer Ehud Olmert.

Najmanje 20 ljudi je ubijeno u zračnom napadu u kojem je uništeno nekoliko kuća u selu Srifa na jugu Libanona. Šestero civila, među kojima troje djece, ubijeno je u napadu na Nabatiyju. Petero civila poginuo je u raketiranju Maarabouna, u blizini Baalbeka. Još šestero ih je ubijeno u urušavanju zgrade nakon izraelskog napada u mjestu Nabi Chit, pokraj Baalbeka. U napadu na predgrađe Tira ubijeno je petero civila. Od početka izraelske ofenzive na Libanon ubijeno je 297 ljudi, od kojih je 268 civila.

Gerilci Hezbolaha ispalili su najmanje stotinu raketa na sjever Izraela. Poginuo je jedan stanovnik Naharije koji je žurio ka skloništu. Sukob je dosad prisilio oko 100.000 Libanonaca da napuste svoje domove. Nekoliko desetaka tisuća stranaca čeka na evakuaciju iz zemlje.

Izraelske snage ušle su u srijedu ujutro u pojas Gaze. Ubijena su šestorica Palestinaca. Izraelska vojska potvrdila je da provodi akcije, no nije navela pojedinosti posljednjega ulaska na taj dio palestinskoga teritorija. Do sukoba je došlo u blizini izbjegličkog naselja Maghazi. Ubijena su trojica pripadnika vladajućeg Hamasa, jedan član Fataha i dvoje civila. Ranjeno je 45 Palestinaca, među kojima desetero djece. Mnogi ranjeni u teškom su stanju, a prema priopćenju izraelske vojske, ranjena su petorica izraelskih vojnika. Gaza je pod opsadom već tri tjedna, odnosno od kraja lipnja, kada je na crti razgraničenja otet izraelski vojnik.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika