Objavljeno u Nacionalu br. 558, 2006-07-24

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Janjci iz Medejina kotla

Želi li opet postati mlad, Pelija mora dopustiti Medeji da ga najprije otruje, a onda ga raščetvori i prokuha u vinu i janjećoj krvi u svom čarobnom kotlu

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Kad su se nakon mnogih pustolovina Argonauti vratili u Grčku u svoju prijestolnicu Jolk, a Jazon slavodobitno vratio Zlatno Zeusovo runo i prostro ga pred svojim zlim stricem Pelijom, počela je nova drama koja će kobno završiti za sve glavne sudionike toga pothvata. Priča se da su se prije povratka Jazon i Medeja vjenčali tako što su već prve noći vodili ljubav na Zlatnom runu, te da ih je obavio zlatni oblak sjajan kao sunce, a snaga je njihove strasti bila takva da je zauvijek začarala srce kolhidske princeze. Od tog je trenutka mlada čarobnica i kraljevna bila u stanju počiniti svakojaka djela i zlodjela samo kako bi ugodila svom voljenom mužu. Pa kad su se tako vratili u Jolk s preživjelim Argonautima, a Jazon od svog strica zatražio prijestolje koje je ovaj oteo svrgnuvši njegova oca Esona, Medeja je u tajnosti skovala urotu.

Budući da je Pelija unatoč nasilnom preuzimanju prijestolja ipak Jazonovu ocu poštedio život, Jazon se obvezao da uzurpatora neće ni kazniti ni pogubiti, nego da će pustiti da i dalje živi u dvorcu zajedno sa svojim bratom, Jazonovim ocem Esonom, kojemu je vratio dostojanstvo i kraljevsku moć. Ali njegova nepovjerljiva žena Medeja, koja nije vjerovala Peliji, nego se naprotiv bojala da bi mogao prevariti i njezina muža kako je prevario njegova oca, posluži se čarobnim moćima i pomladi starca Esona, tako što mu u vene uštrca krv mladoga ljetnog janjca i Jazonov otac postade opet snažan i moćan, gotovo kao njegov sin. Ljubomorni i razvlašćeni Pelija nije znao što bi od muke, pa nagovori svoje kćeri da izmole od Medeje istu uslugu, budući da je bio tašt i u duši još uvijek silno častohlepan. Medeja je u prvi mah hinila da ne želi udovoljiti njihovoj molbi, a onda i dalje hineći, nevoljko pristane rekavši da, ako želi opet postati mlad, Pelija mora dopustiti da ga ona najprije otruje, a onda ga raščetvori i prokuha u vinu i janjećoj krvi u svom čarobnom kotlu. Nepovjerljivi Pelija nije htio ni čuti za Medejin prijedlog, ali ga njegove kćeri nagovore da dopusti Medeji da mu makar pruži dokaz svojih sposobnosti. Pelija ipak pristane pa Medeja zapovjedi da dovedu velikog ovna, odmah ga zakolje pred svrgnutim vladarom, raščetvori ga u četri dijela i ubaci još krvavo meso i runo u uzavrelo vino i janjeću krv. Nakon što se nekoliko trenutaka čulo brbotanje iz proključalog kotla, uskoro iz njega dopre veseli meket i četiri mlada ljetna janjca iskoče iz vina i krvi, otresajući crvenilo s mladog runa.

Razveseli se zaprepašteni Pelija i pristane na pogodbu. Navečer, prije negoli je pošao na počinak, zapovjedi kćerima da mu donesu Medejin otrovni napitak i ispije ga sanjajući o vječnoj mladosti. Ujutro se nije probudio, nego se, otrovan i mrtav, ohladio za sva vremena i zauvijek prestao biti prijetnja Jazonu i njegovu ocu Esonu. Premda nešto sporija, neumoljiva je bila i kazna bogova. Hera je prestala štititi par koji se vjenčao ispod Zeusova Zlatnog runa pa je Esonu bila oduzeta mladost. Nakon što su se nakon strašnog ubojstva sklonili u Korint, Medeja je umorila vlastitu djecu, a potom i samu sebe, dok je njezina shrvanog muža očekivala još neobičnija zla kob. Dok je neutješno tugovao nad vlastitom sudbinom, s neba netko na njegovu glavu hitnu jarbol s mitske lađe Arga kojim je ono bio i otplovio u Kolhidu u potragu za Zlatnim runom u društvu vjernih Argonauta te izdahnuo i ne znajući što se s njim dogodilo. Zbilo se to sred nekog pašnjaka u središnjoj Heladi na kojem je do maloprije promatrao igru mladih ljetnih janjaca. Jer bilo je ljeto, a onaj smrtonosni meket odzvanjao je i umiljavao se prijeteći u zraku.Kad su se nakon mnogih pustolovina Argonauti vratili u Grčku u svoju prijestolnicu Jolk, a Jazon slavodobitno vratio Zlatno Zeusovo runo i prostro ga pred svojim zlim stricem Pelijom, počela je nova drama koja će kobno završiti za sve glavne sudionike toga pothvata.

Priča se da su se prije povratka Jazon i Medeja vjenčali tako što su već prve noći vodili ljubav na Zlatnom runu, te da ih je obavio zlatni oblak sjajan kao sunce, a snaga je njihove strasti bila takva da je zauvijek začarala srce kolhidske princeze. Od tog je trenutka mlada čarobnica i kraljevna bila u stanju počiniti svakojaka djela i zlodjela samo kako bi ugodila svom voljenom mužu. Pa kad su se tako vratili u Jolk s preživjelim Argonautima, a Jazon od svog strica zatražio prijestolje koje je ovaj oteo svrgnuvši njegova oca Esona, Medeja je u tajnosti skovala urotu. Budući da je Pelija unatoč nasilnom preuzimanju prijestolja ipak Jazonovu ocu poštedio život, Jazon se obvezao da uzurpatora neće ni kazniti ni pogubiti, nego da će pustiti da i dalje živi u dvorcu zajedno sa svojim bratom, Jazonovim ocem Esonom, kojemu je vratio dostojanstvo i kraljevsku moć. Ali njegova nepovjerljiva žena Medeja, koja nije vjerovala Peliji, nego se naprotiv bojala da bi mogao prevariti i njezina muža kako je prevario njegova oca, posluži se čarobnim moćima i pomladi starca Esona, tako što mu u vene uštrca krv mladoga ljetnog janjca i Jazonov otac postade opet snažan i moćan, gotovo kao njegov sin. Ljubomorni i razvlašćeni Pelija nije znao što bi od muke, pa nagovori svoje kćeri da izmole od Medeje istu uslugu, budući da je bio tašt i u duši još uvijek silno častohlepan.

Medeja je u prvi mah hinila da ne želi udovoljiti njihovoj molbi, a onda i dalje hineći, nevoljko pristane rekavši da, ako želi opet postati mlad, Pelija mora dopustiti da ga ona najprije otruje, a onda ga raščetvori i prokuha u vinu i janjećoj krvi u svom čarobnom kotlu. Nepovjerljivi Pelija nije htio ni čuti za Medejin prijedlog, ali ga njegove kćeri nagovore da dopusti Medeji da mu makar pruži dokaz svojih sposobnosti. Pelija ipak pristane pa Medeja zapovjedi da dovedu velikog ovna, odmah ga zakolje pred svrgnutim vladarom, raščetvori ga u četri dijela i ubaci još krvavo meso i runo u uzavrelo vino i janjeću krv. Nakon što se nekoliko trenutaka čulo brbotanje iz proključalog kotla, uskoro iz njega dopre veseli meket i četiri mlada ljetna janjca iskoče iz vina i krvi, otresajući crvenilo s mladog runa. Razveseli se zaprepašteni Pelija i pristane na pogodbu. Navečer, prije negoli je pošao na počinak, zapovjedi kćerima da mu donesu Medejin otrovni napitak i ispije ga sanjajući o vječnoj mladosti. Ujutro se nije probudio, nego se, otrovan i mrtav, ohladio za sva vremena i zauvijek prestao biti prijetnja Jazonu i njegovu ocu Esonu. Premda nešto sporija, neumoljiva je bila i kazna bogova. Hera je prestala štititi par koji se vjenčao ispod Zeusova Zlatnog runa pa je Esonu bila oduzeta mladost. Nakon što su se nakon strašnog ubojstva sklonili u Korint, Medeja je umorila vlastitu djecu, a potom i samu sebe, dok je njezina shrvanog muža očekivala još neobičnija zla kob. Dok je neutješno tugovao nad vlastitom sudbinom, s neba netko na njegovu glavu hitnu jarbol s mitske lađe Arga kojim je ono bio i otplovio u Kolhidu u potragu za Zlatnim runom u društvu vjernih Argonauta te izdahnuo i ne znajući što se s njim dogodilo.

Zbilo se to sred nekog pašnjaka u središnjoj Heladi na kojem je do maloprije promatrao igru mladih ljetnih janjaca. Jer bilo je ljeto, a onaj smrtonosni meket odzvanjao je i umiljavao se prijeteći u zraku. OKVIRI Janjeći but iz pećnice Očistite 2 kg mladih krumpira tako da im ostružete kožicu. Operite ih i osušite pa stavite u lim za pečenje. Na njih položite 2 mlada janjeća buta, koja ste prethodno naboli s 4 režnja češnjaka, u jelo dodajte 2 lista domaće metvice i 2 lista kadulje, 1 kapulu u kori, 2 raščetvorena pomidora, posolite, popaprite i malo podlijte vodom, pa pecite u pećnici okrećući meso i krumpire dok sve ne bude gotovo. Janjetina s bižima Na maslinovu ulju zažutite 0,75 kg sjeckane kapule i 4 režnja češnjaka. Kad uvenu, dodajte 1 kg na kockice sječene zrele rajčice i 1 žlicu koncentrata od pomidora. U trenutku kad se povrće već pretvorilo u šalšu dodajte 3 kg na komade sječene janjetine, 2-3 lista lovora, 1 ljuti feferon pa posolite i podlijte s 1 dl bijelog vina i 1 dl vode. Nakon što je meso pirjalo oko 20 minuta, ubacite 1 kg graška ili biži, pa pustite da sve zajedno kuha dok ne omekša i ne prožme se.>email to:Veljko Barbieri

Vezane vijesti

Zadarski HDZ-ovci pojeli 42 pečena janjca

Zadarski HDZ-ovci obilježili su 18. godinu osnutka tamošnjeg Gradskog odbora stranke. Razloga za slavlje je bilo više, s obzirom na to da je proslava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika