Objavljeno u Nacionalu br. 558, 2006-07-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Što je s Pervanovom vještom uporabom prsluka?

Modni guru Boris Banović predugo čeka

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK Četvrtak, HRT 1, 19.30

Hvala našoj jedinoj gledanoj informativnoj emisiji, Dnevniku našemen, što je na sekundu napustio svoj tradicionalni objektivni pristup. Malo se očešao o gospodara života i smrti u Osijeku koji je još prije dva mjeseca trebao biti pritvoren, ali nije ni danas. Zove se Branimir Glavaš, osumnjičen je za ubojstva civila, državno odvjetništvo se tek nakon dva mjeseca sjetilo da traži njegovo pritvaranje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali od toga ne će biti ništa i gospodin će put mora, kako reče vijencem ovjenčani Dnevnik, "u popodne preuzetom novom automobilu". Uredništvo i novinar uspjeli su se izboriti za ovu mrvicu novinarske slobode, što nije mala stvar nikada, pogotovo ne sada kad su siromašnom g. Osumnjičenom Za Ubojstva predsjednici Sabora, vlade i suda jamci za kredit. Jedino tom njihovom obvezom moguće je tumačiti to da je on na slobodi, a trebao bi biti onkraj brave. Ako on ode u zatvor, njegov kredit za auto otplaćivat će trojica rvackih političkih prvaka, što ne bi imalo smisla. Osumnjičen za ubojstvo dvojice civila, zatvoreni bi Glavaš materijalno upropastio trojicu šampiona naše izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Glavaš na slobodi upropašćuje ih samo moralno, što je u zdravom rvackom društvu ništa.

KRATKI SUSRETI Četvrtak, HRT 1, 22.10

Obaviješteni smo da je Hrvatski sabor ove godine svoju "državnu nagradu za znanost" dodijelio Mili Mamiću, jezikoslovcu i doktoru znanosti. Zbog preobilja riječi koje su išle uz sliku jedva se dalo razabrati da mu je nagrada pripala "za rad na popularizaciji hrvatskog jezika", dakle, za drljanje po novinama. Osim drljatorom, laureat dr. sci Mile Mamić proglašen je i poljoprivrednikom, tj. seljačinom. Ovo drugo i treće dogodilo se uz njegovu značajnu i kvalitetnu suradnju. Mi pretplatnici nadali smo se da će nas vrijedni novinari upoznati sa znanstvenim dostignućima nagrađenika, kojih je nemali broj, ali umjesto toga eto nas u mjestu Lišani Ostrovički, rodnom selu g. Mamića koji tom prigodom, ruku zarivenih u plodnu crvenicu, izjavljuje da ga je sram što je zapustio njivu, ali da će je obnoviti. Pohvalio se kršćanstvom svojeg rodnog mjesta, a saznali smo i da je išao u franjevačku gimnaziju. Sve je to lijepo, ali kad se već uredništvo odlučilo da ovako ocrta profil znanstvenika, mi žestoko prosvjedujemo zbog izostanka prizora g. Mamića na misi, a dobro bi došla i njegova izjava da je on zapravo želio biti svećenik, a onda mu je u san došao sam dragi Bog i rekao mu "budi kroatist i piši u ‘Hrvatskom listu’".

STANJE U PROMETU Srijeda, HRT 2, 23.05

U sponzoriranoj emisiji o gužvi na cestama pojavljuju se naši ravnatelji umjetničkih priredbi i dodatno zahvaljuju dragom sponzoru na podršci njihovu filmu, njihovu kazalištu itd. Jedne večeri se sponzoru zahvaljivao umjetnički ravnatelj Zlatko Vitez (za kojeg je Ivan Starčević nedavno u "Latinici" izjavio da je nitko i ništa), a večeras se istom istacatom sponzoru zahvaljivao umjetnički ravnatelj pulskog filmskog festivala g. Vidačković. Prilično je čudno da sponzor nije zadovoljan reklamnim prostorom kojeg mu ustupaju festivali, nego tašti dobrotvor još traži konkretno očitovanje naše kulturne sirotinje. I Vitez i Vidačković pokorno su pištali, što je sramota isključivo darodavčeva. PP Subota, HRT 1, 19.55 Općenito govoreći, proizvođačima alkoholnih pića, npr. pivurine, nije više dovoljno to da smiju reklamirati taj svoj otrov. Jedno naše tradicionalno najgore reklamirano pivo sada ima najnoviju reklamu koja gaji otvoren prezir prema voću općenito i sirotoj jabuci konkretno. Tip uzme jabuku, gurne je pečenom odojku u gubicu i sav razdragan izjavljuje "voće je jako zdravo". Poruka je jasna: zdravi su pivo i odojak i nemoj slučajno da bi mi ne’ko jeo grejpa. Sad je konačno jasno zašto je za ovakve nutricionističke veleumove svojedobno radio i g. Mićo Dušanović (55), pa sjećate se valjda one reklame u kojoj boca putuje po šanku, a MD prenosi tenis. Prepoznatljiv kretenski stil svih tih reklama, još od prije Miće do danas, upućuje na isti autorski rukopis, što opet može značiti da je posao dobiven preko rodbinske ili neke još gore veze. Zašto biste trpjeli nečiji loš posao, ako vam to nije rođak?

RED CARPET Nedjelja, Nova TV, 18.08

Tamo gdje ima štakora, žohara i sličnih opasnosti za higijenu, provodi se deratizacija i dezinsekcija. Nešto jednako korisno za opće zdravstveno stanje nacije radi modni kritičar Boris Banović kada u svojoj rubrici "Fashion Guru" redovito kritizira odijevanje rvackih domjenčura. Danas je zgazio Miju Begović, Marinu Tomašević itd., a bivajući neuobičajeno blag prema njenim sandalama, upucavao se mlađahnoj Lani Baneli. Osvjedočeni pristalice Banovićeva rada i ravnopravnosti spolova predlažu mu češće osvrte i na mušku populaciju. Zašto bi svaka udavača ili voditeljica bila vrijednija kritičarske pažnje od, recimo, Popularnog Jole ili Mladena Burnaća, a valjalo bi pohvaliti i Pervanovu garderobu u "Večernjoj školi", poglavito izuzetno vješt odabir dužine prsluka.

DNEVNIK NOVE TV Nedjelja, Nova TV, 19.15

Uzaludno ambicioznom triju prebjega s HRT-a (Mirjana Hrga, Saša Kopljar, Iva Gačić) nije bilo dovoljno da dobiju veće plaće i HRT-ovu Dnevniku ukradu ime, nego su u svojem legendarno brzom novinarskom ritmu danas preuzeli i petnaest dana staru temu o zemljištu u Lici. U subotu, 8. srpnja, HRT-ova novinarka Sanja Marđetko imala je u jedinom pravom Dnevniku priču o tome kako su cijene kuća i zemljišta u Lici, od početka ove godine porasle za 30%. Simpatični plaćenici jedne strane TV (zvane i Nova TV) večeras na jednako površan i nespretan način pričaju istu stvar, samo malo uvećanu. Cijene ličkih nekretnina, otkako je sagrađena auto-cesta, dvostruko su veće. U oba materijala objavljene su fotografije nekih kuća, tek toliko da se izazove tužan dojam kako je ovdje riječ o reklamiranju agencije za prodaju nekretnina, no lako ćemo za to. Ono što je prava tuga jest da našem dragom novinarstvu nekako izmiče spoznaja da bi Lika trebala biti jedno dvjesto puta skuplja, pa da se to zove senzacijom.

SVEČANA PRIREDBA 40. SMOTRE FOLKLORA Nedjelja, HRT 1, 22.26

Snimak prvih devedeset minuta priredbe u "Lisinskom" komentirao je urednik Aleksej Pavlovsky upravo uzorno. Ako je u dvorani bila tišina, on se nije derao, ako je na ekranu bila osoba koju treba imenovati, on je rekao njeno ime i prezime. Njegove riječi "ovo je g. Stjepan Ročić", trajale su točno onoliko dugo koliko je čovjek bio na ekranu i izrečene su čim se on pojavio, što je čudo koje od totalno korumpiranog i propalog kadra Sportskog programa HRT-a nikad ne možete očekivati. A Stjepan Ročić je član HKUD-a "Prigorec" iz Markuševca, vrijedan spominjanja zato što je nastupio i na prvoj smotri, prije četrdeset godina.>email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim...

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim špijunom

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva poslalo je Berislavu Jeliniću i Srećku Jurdani, novinaru i kolumnisti Nacionala, zaključak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika