27.07.2006. / 19:00

Autor: Ana Kirin

RIM

Neuspjeh konferencije o Libanonu

Arapski tisak konferenciju o Libanonu jednoglasno je proglasio propalom i u gotovo svim novinama govori se o nesposobnosti međunarodne zajednice da smogne snage i provede u djelo hitno primirje na Bliskom istoku

Na konferenciji o Libanonu održanoj u srijedu sudionici u Rimu nisu uspjeli postići dogovor o prekidu vatre na Bliskom istoku. Zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nisu uspjele usaglasiti tekst rezolucije kojom bi se osudilo izraelske zračne napade na promatračku misiju UN-a na jugu Libanona, u kojem su poginula četiri člana misije UNIFI. Kako prenose diplomati, Amerika se usprotivila oštrijoj formulaciji pa će se Vijeće sigurnosti ponovno sastati za tjedan dana.

Sudionici sastanka u Rimu postigli su jedino temeljni dogovor oko mogućeg primirja u Libanonu te nužnosti slanja međunarodne mirovne misije s mandatom Ujedinjenih naroda. Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice ipak je međunarodnu konferenciju nazvala uspješnom.

"Izrael je na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji u Rimu dobio odobrenje za nastavak operacija u Libanonu sve dok se Hezbollah ne razoruža", rekao je u četvrtak izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon. Dodao je kako će Izrael pojačati napade na Hezbollah jer njegova bi pobjeda značila pobjedu međunarodnog terorizma i katastrofu i za Izrael i za cijeli svijet.

Libanonski premijer Fouad Siniora nakon konferencije je izjavio kako nije zadovoljan njezinim ishodom: "Što god više odugovlačimo s prekidom vatre, sve više ćemo biti svjedocima ubijanja, razaranja i agresije protiv civila u Libanonu. Nadam se da ćemo uz pomoć Ujedinjenih naroda što prije uspjeti riješiti sadašnju situaciju", kazao je Siniora.

Egipat, Saudijska Arabija i Jordan sudjelovali su na konferenciji u Rimu s ciljem hitnog prekida vatre. Predstavnici triju arapskih zemalja upozorili su na mogućnost izbijanja rata širokih razmjera na cijelom Bliskom istoku, no od njihovog zahtjeva na kraju nije ostalo mnogo. Stoga je arapski tisak konferenciju o Libanonu jednoglasno proglasio propalom. U gotovo svim novinama govori se o nesposobnosti međunarodne zajednice da smogne snage i provede u djelo hitno primirje na Bliskom istoku, a za neuspjeh u prvom redu optužuju Sjedinjene Države. Stanovnici Kaira izrazili su razočaranje demonstracijama na kojima je ponovno osuđena izraelska agresija i izražena solidarnost s vođom Hezbolaha, Nasralahom.


Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika