31.07.2006. / 15:03

Autor: Ana Kirin

SPLIT

Prostitucija u noćnim klubovima

Djevojke, uglavnom iz BiH, Rusije i Moldavije, nikad nisu smjele odbiti spavati s gostima ili im odbiti pružiti ostale seksualne usluge, a iako su pokušavale, nisu mogle pobjeći jer su im dokumenti bili oduzeti

Nekoliko noćnih klubova u Splitu i Trogiru paravan su za kriminalne radnje poput iznuđivanja novca od gostiju i prostitucije, na koju su prisiljene plesačice iz BiH, Rusije i Moldavije. "Gosti jednog noćnog kluba u Splitu koji su željeli spavati s nama - djevojkama koje su tamo plesale, jednostavno bi u klubu ostavili više novca od iznosa koji su potrošili, a mi smo od tadašnjeg voditelja bile prisiljene s njima odlaziti u privatne stanove po Splitu, hotelske sobe ili u apartmane kraj Trogira i prostituirati se. Golemi računi za piće bili su zapravo pokriće za plaćanje tih usluga, a kartice kojima su gosti često plaćali provlačile su se kroz više pos aparata", prenosi u ponedjeljak Slobodna Dalmacija izjavu djevojke koja je kao animir-dama radila u više splitskih noćnih klubova.

"Voditelj kluba također nas je tjerao da priđemo gostima i tražimo da nas počaste, te da lažemo da to piće košta samo 200 kuna. Poslije bi dobili račun po kojem isto košta od 5 do 20 tisuća kuna. Lako su ih varali jer su postojali dvostruki cjenici. Prevareni klijenti ne bi htjeli plaćati tolike račune, ali bi ih osoblje silom na to natjeralo. Ako ih je bilo više u društvu, jednog bi zatočili dok drugi ne donese traženi novac ili kartice, ili bi ih pretukli tako da su po zidovima ostajale mrlje krvi, koje bi poslije prebojili, a to su često činili. Gostima, za koje se pretpostavilo ili znalo da imaju mnogo novca, stavljala se droga u piće, samo da bi ih se ’potaklo’ da više troše, te da zatraže seksualne usluge", ispričala je ista djevojka. Prema njenim riječima, u klubovima su zbog naplate postavljene skrivene kamere koje su snimale i dio kluba gdje su striptizete mušterijama gole plesale u krilu, prilikom čega su im često pružale i seksualne usluge. "Događanja preko kamera prate čuvari koji se ’skrivaju’ u susjednoj prostoriji. Kada netko ne bi želio platiti iznos koji je od njega zatražen izišli bi iz kancelarije, odvukli gosta i zaprijetili bi mu da će snimku pokazati njegovoj ženi i djeci. Mnogo je zaposlenih u državnim službama, poznatih i uglednih gostiju od političara, poduzetnika, sportaša i obiteljskih ljudi koji su tako bili ucijenjeni", kazala je.

Djevojke navodno nikad nisu smjele odbiti spavati s gostima ili im odbiti pružiti ostale seksualne usluge, a iako su pokušavale, nisu mogle pobjeći jer su im dokumenti bili oduzeti. No za odlazak ionako ne bi imale novca jer su plaće kasnile ili ih uopće nisu dobivale. "Tjedno bi nam dali 100 do 200 kuna, tek tako da nismo potpuno bez novca. Stanovale smo u privatnom stanu u Podstrani, kraj Splita, gdje smo imale čuvare i bile smo pod njihovim stalnim nadzorom, ni na plažu nismo smjele otići bez njihove pratnje", otkrila je djevojka koja je uspjela pobjeći iz tog pakla droge i prostitucije.

Osim što su gosti ostavljanjem viška novca seks mogli dobiti u samom klubu ili s djevojkom otići u hotelsku sobu, djevojke su mušterijama odlazile i u stanove ili hotele. U hotelima navodno rade osobe koje su posrednici između zainteresiranih mušterija i klubova, a djevojke u hotel dovode vozači. "Slobodna" piše da je u tom lancu organizirane prostitucije sudjelovao i Berlinac s više identiteta Toni Spasevski, odnosno Daniel Schlaeger, javnosti odnedavno poznat kao osuđenik na 22 mjeseca zatvora zbog krivotvorenja isprave, razbojstva i pokušaja krađe. Njega je u Split navodno doveo vlasnik kluba "Pasha".

Pomoćnik zapovjednika Druge policijske postaje za kriminalističku policiju Stipan Skejić potvrdio je da se u pojedinim noćnim klubovima kontinuirano događaju kriminalne radnje. "U Splitu od početka godine policiji se obratilo 16 osoba da su oštećeni u noćnim klubovima na način da su im prišle djevojke i tražile da ih počaste pićem po prihvatljivoj cijeni, a zatim su im isporučeni računi s 30 puta većim iznosom. Također su ispričali da ih je, kad su odbili platiti račun, osoblje zaključalo u prostorije u klubu, a dio oštećenih su zadobili teške tjelesne ozljede kao što su lomovi noseva i vilica", kazao je Skejić. Slučajevi protupravne naplate u posljednjih su nekoliko godina prijavljeni u klubovima American Go-Go, After dark, te "Pasha" na lokacijama u Medenoj i na Bačvicama. Bilo je i slučajeva kada je policija intervenirala zbog neplaćenog računa na poziv vlasnika kluba.


Vezane vijesti

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Nakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika