Objavljeno u Nacionalu br. 560, 2006-08-07

Autor: Robert Bajruši

OPASNA REAKCIJA IZ REPUBLIKE SRPSKE

Srbi snimkom žele srušiti Sanaderov plan

POLITIČKI VRH REPUBLIKE SRPSKE inicirao je objavljivanje filma o likvidaciji izbjeglica za vrijeme 'Oluje': radi se o reakciji na prijedlog Ive Sanadera za održavanje nove međunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini

Objavljivanje snimke je reakcija na prijedlog Ive Sanadera za održavanje nove međunarodne konferencije o Bosni i HercegoviniObjavljivanje snimke je reakcija na prijedlog Ive Sanadera za održavanje nove međunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini Politički vrh Republike Srpske stoji iza objavljivanja filma o likvidaciji civila izbjeglica za vrijeme “Oluje”. Riječ je zapravo o reakciji na prijedlog Ive Sanadera na nedavnom sastanku s Tonyjem Blairom da bi trebalo organizirati međunarodnu konferenciju o Bosni i Hercegovini. Iako nakon susreta Blair - Sanader nije obznanjen prijedlog hrvatskog premijera, nekoliko dana poslije za njega je doznao Milorad Dodik, koji je posjetio London. Inicijativa je tako naljutila srpske političare da su na državnoj televiziji Srbije, RTS-u, reagirali objavivši snimku ubojstava civila koja su navodno počinili pripadnici HV-a i Armije BiH, a neki, poput Dragana Čavića, predsjednika RS-a, posredno su zaprijetili novim ratom s Hrvatskom. Blair je podržao hrvatsku inicijativu, a slično su reagirali i drugi europski političari. Da se izbjegne incident, o tome se šutjelo, ali na prošlotjednoj Konferenciji o jugoistočnoj Europi u Salzburgu novinari su doznali za tu ideju, a potvrdio ju je i Sanader. Uslijedila je brza reakcija srpske politike.

Najprije beogradska televizija B92, a u petak, 4. kolovoza, i RTS, u udarnim terminima objavili su snimku likvidacije srpskih izbjeglica. Čavić je optužio Hrvatsku za ratni zločin i naveo da je snimka proslijeđena Haaškom sudu. Optužio je HV i Armiju BiH za prikrivanje zločina, uz podsjećanje da Zagreb slavi “Oluju” u kojoj je prognano 200.000 Srba. Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac također je odbacio Sanaderovu inicijativu i napomenuo da takve ideje mogu izazvati novi rat. Tih dana srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić također su ocijenili “Oluju” kao zločinačku operaciju čija je posljedica egzodus Srba. Dragan Jočić, Koštuničin ministar policije, zatražio je uhićenje hrvatskih i bošnjačkih vojnika, a snimku iz “Oluje” usporedio sa zločinom u Srebrenici, gdje je ubijeno oko 7000 zarobljenika. Zatim je iz Republike Srpske uslijedila nova žestoka reakcija.

Čavić je novinarima izjavio kako je neprimjereno Sanaderovo miješanje u unutarnje stvari BiH: “To je zahtjev za izazivanje kaosa i opasno igranje vatrom, a Sanader treba znati da se kaos neće zadržati u BiH, nego će zahvatiti sve zemlje regije.” Poručio je Sanaderu da se inicijative slične onima koje on zagovara za BiH mogu zatražiti i za Hrvatsku i da je skorašnji datum obilježavanja etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske dobra prilika za to. “Sanaderova ideja je dobra, ako se promatra kao zahtjev za redefiniranje statusa Srba u Hrvatskoj kojim bi im bio vraćen institucionalni status i dano pravo teritorijalnog organiziranja, kao i mogućnost za organiziranje lokalne autonomije”, rekao je Čavić i dodao da se može raspravljati o redefiniciji BiH, ali i o statusu Srba u Hrvatskoj, statusu Albanaca i Kosova u Srbiji ili situaciji u Makedoniji, što bi, prema njegovoj ocjeni, vodilo izazivanju novih sukoba.

Sanader je u nedjelju za Nacional potvrdio da stoji iza ideje o konferenciji o BiH: “Postoji nekoliko razloga za to. Kao što je poznato, 2007. iz BiH odlazi Ured visokog predstavnika Christiana Schwartz-Schillinga, a međunarodna zajednica će u susjednoj državi imati manje ovlasti. Nedavno su propali i pokušaji ustavnih promjena i zato mislim kako bi bilo dobro organizirati politički skup na kojem bi, uz zastupnike triju naroda, sudjelovali predstavnici EU, UN-a i skupine najrazvijenijih zemalja okupljenih u G-8.” Sanader smatra da BiH ne smije ostati nestabilna idućih deset godina. Izlaz je u političkoj emancipaciji te države, uključujući i odlazak stranih vojnih trupa. Još od završetka rata BiH ne funkcionira kao država jer središnja vlast nema utjecaj na terenu. Poseban je problem Republika Srpska u kojoj je legalizirano etničko čišćenje i samo je formalno u sastavu BiH.

Postoje dvije varijante, prva, koja bi išla sporo i trajala godinama, i druga, koja iziskuje međunarodnu konferenciju. Sanaderova inicijativa obuhvaća i promjene ustava, ali i dogradnju Daytona. Zasad se ne spominju konkretna rješenja, osim poznatih fraza o zajamčenoj ravnopravnosti svih triju naroda i jačanju bosanskohercegovačke državnosti. Po svemu sudeći, postoji najmanje još jedan razlog zašto u hrvatskoj vladi žele promjenu stanja koje je definirano Daytonskom konferencijom. Bliski premijerov suradnik objašnjava kako je Srbija u dubokoj krizi. Crna Gora se odcijepila, za nekoliko mjeseci osamostalit će se i Kosovo i postoji opasnost da Beograd teritorijalne gubitke pokuša kompenzirati priključenjem Republike Srpske. Istu stvar žele i tamošnji političari, kao i dobar dio stanovništva. Strateški gledano, Hrvatska nikako ne može pristati na tu opciju jer bi dobila Srbiju nadomak Siska.

U takvoj procjeni krije se i razlog za najnoviju Sanaderovu inicijativu. Konferencija ne bi imala unaprijed predviđene zaključke, ali sve se svodi na postupno ukidanje Republike Srpske i novu regionalnu podjelu, koja bi eliminirala sadašnju podjelu na dva entiteta u BiH. U Vladi pokušavaju biti diskretni jer su uvjereni da će i međunarodna zajednica sudjelovati u demontiranju Republike Srpske. Zasad je cilj izbjeći konflikt sa srpskim političarima, koje na jesen čekaju izbori - a to je, prema mišljenju Sanaderova suradnika, glavni razlog nedavnih istupa Tadića i Koštunice. Idućih mjeseci može se očekivati radikalizacija srpske politike jer se birači u Srbiji ne mire s gubitkom Kosova. To je glavni razlog zašto i relativno umjereni političari poput Borisa Tadića pritišću na međunarodnu zajednicu da odluku o kosovskoj neovisnosti odgodi do završetka izbora u Srbiji. U suprotnom, postoje veliki izgledi da trijumfira Radikalna stranka. Vrlo je vjerojatan scenarij da će iduće godine doista započeti snažan pritisak na Republiku Srpsku. U rujnu se u BiH održavaju izbori i nema većih izgleda da i nakon njih, dođe da promjena u ponašanju tamošnjih srpskih političara. Zasad je međunarodna zajednica usredotočena na rješavanje kosovskog problema i ne želi otvarati još jedno krizno žarište u BiH. Ali kad se riješi status nekadašnje jugoslavenske autonomne pokrajine, počet će pritisak na Republiku Srpsku.>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika