Objavljeno u Nacionalu br. 561, 2006-08-14

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Varunine morske zmije

Varuna je htio uspostaviti mir i red u svijetu, ali uvijek bi poneki nestašni bog hirovitom ćudi pomutio poredak koji je Gospodar mukotrpno uspostavio

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Gospodar Varuna, jedan od najstarijih indijskih bogova, bio je odgovoran za kozmičko ćudoređe. Njihovo prijateljstvo i neraskidiva povezanost vraćaju nas u vrijeme prije negoli su se Perzijanci i Indoarijci odvojili u dvije različite etničke grupe. Stoga u slavnom svetom spisu Avesti, knjizi koja je izravno vezana uz učenje mudraca Zaratustre, Varunu nazivaju i Ahurom, Gospodarom, imenom kojim su nazivali svog vrhovnog boga iz svijeta dobra - Ahura Mazdu. I Indijci i Perzijanci podjednako su smatrali da je Varuna sveobuhvatan, Onaj koji vidi iza svih stvari, pa tako svojom moći podupire postojanost svijeta. Sveprisutni Gospodar Varuna stoga je “znao putanje leta ptica na nebu, tajne kretanja riba u moru, mjeseca, sunca i vjetrova što dolaze i odlaze”. Želio je mudri Varuna uspostaviti mir i red u svijetu, ali uvijek bi se našao poneki nestašni bog koji je svojom hirovitom ćudi znao nakratko pomutiti poredak koji je Gospodar mukotrpno uspostavio.

Dogodilo se tako da se jednog dana prevrtljivi bog vatre, žareći Agni, poželio poigrati s bogovima i ljudima, pa je sakrio sveti plamen koji je održavao toplinu svih ognjišta i sakrio ga u podmorje. I bili bi se ljudi i bogovi loše proveli da Varuna ne zazove u pomoć svoje zmijolike ribe, ugore, murine i jegulje i oni svojim vijugavim tijelima obujmiše vječni plamen i iznesoše ga na površinu. Kad je Agni vidio što se dogodilo s njegovom šalom, preplašen da bi se ovaj put Gospodar mogao ozbiljno naljutiti, uputi se u Varunine dvore na kraju mora i zavapi pomirljivo. “Oprosti Gospodaru, to je bila bezazlena šala. Ovo se više neće ponoviti." Nakon nekoliko trenutaka mudre šutnje prosikće Mudri Gospodar jezikom morskih zmija: “Čujder me, nesretniče! Želim da se ovog trena vatra vrati na sva ognjišta i neka ondje ostane zauvijek, a vječni plamen neka grije srca i duše svih bogova i svih ljudi. Inače, jao tebi!” Nemajući kud, izmoli Agni ugore i druge zmijolike ribe da oslobode sveti plamen i preleti vatrom preko svijeta tako da su se u isti mah opet upalila sva ognjišta i na nebu i na zemlji, i svijet je opet postao ugodno i uređeno mjesto za život. Zauzvrat Mudri je Gospodar nestašnom Agniju podario trajanje oslobođeno godina i ovaj je postao jedan od najpouzdanijih Varuninih slugu. Od tog presudnog dana Varunu su počeli nazivati i Gospodarom mora, rijeka i jezera, a posebno podmorja, budući da se upravo zahvaljujući njemu - Onomu koji vidi iza svih stvari, iz tih prvih iskonskih voda rodio život i udahnuo dušu svemiru. U znak zahvalnosti za uslugu koju su mu učinili ugori i druge zmijolike ribe, stao se Varuna pojavljivati u pratnji svojih Naga, zmijolikih slugu kojima je glava bila ljudska a tijelo kao u morskih zmija i ljudi su ih štovali još otkad su Indijci i Perzijanci bili jedan narod. A onda su, potaknuti samo Mudrom Gospodaru znanim razlozima, svaki krenuli na svoju stranu.

Jedni su se nastanili na velikom poluotoku, a drugi u nepreglednim prostranstvima na zapadu i uz pomoć Ahure Varune osnovali svoja moćna kraljevstva. Tek za osobito vedrih noći, kad nebom proleti komet nalik na zapaljenu zmiju, budi se sjećanje na davna vremena kad su ugori i zmijolike ribe pomogli Onomu koji vidi iza svih stvari da vrati vatru na ognjišta i opet uspostavi postojani poredak svijeta. Zahvalni, tada sjedaju za svoje stolove i u čast Mudrog Gospodara uživaju u velikim pečenim ugorima, utvarajući da i oni sami, pretvoreni u zmijolike Nage, iz prvotnih voda izvlače Agnijev sveti plamen. OKVIRI Ražnjevi od ugora Očistite ugora od 2 kg, odvojite mu potrbušnicu i izrežite je na komade. Nabodite ih na ražnjeve s komadima kapule. Začinite i pecite na gradelama s obje strane dok riba ne uhvati na izloženim dijelovima tamnozlatnu boju, podlijevajući maslinovim uljem. Služite s kuhanim fažoletima ili mahunama. Lešo ugor na crveno Ugora od 2 kg očistite i izrežite na komade. Položite ga u lonac za kuhanje s 2 sjeckane kapule i 8 režnjeva češnjaka, 2 dl mljevenih rajčica, 1 dl maslinova ulja i listom lovora. Začinite i tek pokrijte vodom. Neka kuha dok ne omekša, a juha postane gusta. Služite podliveno maslinovim uljem.>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika