16.08.2006. / 13:57

Autor: Ante Pavić

RATNI ZLOČINI

O Vasiljkovićevom izručenju tek u studenom

Dnevni list «The Australian» piše da će se saslušanje o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatijem kao kapetan Dragan, održati tek u studenom. Australski državljanin Vasiljković osumnjičen je da je od 1991. do 1993. godine dok je bio zapovjednik srpskih paravojnih postrojbi te je osumnjičen za ratne zločine počinjene protiv civila i zarobljenika.
Uhićen 20. siječnja u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, Vasiljković je podnio žalbu australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer Hrvatska i Australija nemaju formalni sporazum o izručenju. Vasiljković, koji je živio u Perthu, u pritvoru je i nije u srijedu bio prisutan na sudskome ročištu na kojem je njegov odvjetnik Simeon Beckett zatražio da se predmet njegova klijenta odgodi za četiri tjedna.
Beckett je izrazio nadu da će saslušanje o izručenju nastupiti u roku od tjedan dana, no sudac Allan Moore rekao je da se bilo kakvo saslušanje o izručenju ne čini mogućim prije studenoga. Odluka o datumu idućeg ročišta u postupku protiv Vasiljkovića bit će donesena u ponedjeljak, prenosi The Australian. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba 'Alfa', postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Vezane vijesti

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino prevario je kompaniju Costa Crociere izjavama koje nisu omogućile procjenu opsega drame u noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika