19.08.2006. / 11:10

Autor: Martina Zeković

LIBANON

Trojica ubijena u izraelskom napadu na Libanon

Izraelska vojska tvrdi da jse napadom trebalo onemogućiti dopremanje pošiljke oružja Hezbollahovoj gerili iz Sirije i Irana što obje zemlje poriču

Izraelske specijalne snage u subotu ujutro napali su utočište Hezbollaha u istočnom Libanonu i ubili trojicu pripadnika gerile. To je bio prvi veliki napad nakon što je primirjem okončan 34-dnevni rat Izraelske vojske i gerilaca Hezbollaha u sjevernom Libanonu. Libanonski sigurnosni izvori obavještavaju da su specijalci dovezeni helikopterom te ušli u dva vozila kako bi napali ured višeg Hezbollahovog službenika Sheikha Mohammeda Yazbeka u selu Bodai gdje su primijećeni i prekinuti u akciji. Izraelska vojska tvrdi da se napadom trebalo onemogučiti dopremanje pošiljke oružja Hezbollahovoj gerili iz Sirije i Irana, što obje zemlje poriču.

Libanonski premijer Fuad Siniora izjavio je kako je očito da Izrael krši UN -ovo primirje. Libanonski ministar vanjskih poslova Fawzi Sallouh priopćio je da su se UN-ovi izaslanici obvezali zatražiti od izraelske države da prekine s upadima na libanonski teritorij.

U luku Naquru na jugu Libanona u subotu je stiglo pedesetak francuskih inženjeraca, prvih pripadnika proširenih mirovnih snaga UN-a koji bi trebali osiguravati provedbu primirja između Izraela i Hezbollaha. Operacija iskrcavanja počet će svake minute', izjavio je potporučnik Thierry Delorem te dodao da će za iskrcavanje vojnika i opreme biti potrebna oko tri sata.
UNIFIL, koji postoji od 1978. godine i trenutačno broji 2.000 pripadnika, treba biti zamijenjen proširenim UNIFIL-om koji bi brojao 15.000 vojnika i imao širi mandat, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti kojom je 14. kolovoza okončan sukob između Izraela i Hezbolaha.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika