21.08.2006. / 13:30

Autor: Kristina Gaćarić

SLOVENIJA

Slovenski vanjski dug iznosi 20 milijardi eura

Od kada je Slovenija postala članicom EU-a 2004. godine, kreditne obveze prema inozemstvu povećale su za 1,8 milijardi eura, a prošle godine čak za 4,2 milijarde eura.

Slovenski vanjski dug povećan je na rekordnih 20 milijardi eura, a osobit porast zabilježen je u zadnje dvije godine nakon uključenja u EU i radi skorašnjeg prelaska na euro, piše u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljansko "Delo". Kada je Slovenija postala članicom EU-a 2004. godine, kreditne obveze prema inozemstvu povećale su za 1,8 milijardi eura, a prošle godine čak za 4,2 milijarde eura. Prije toga, dug se povećavao za oko milijardu dolara na godinu, a u zadnjih 10 godina povećan je za 3,6 puta. Slovenski dnevnik "Delo" ističe da ove godine država, poduzeća i banke sve više kredita u inozemstvu uzimaju i u perspektivi preuzimanja eura od početka slijedeće godine, te da 9 milijardi eura dospijeva na naplatu u naredne dvije godine.

Pojedini ekonomisti i političari često naglašavaju da ne postoji opasnost od dužničke krize Međutim, problem je u tome da li su zajmovi u inozemstvu iskorišteni u prave svrhe kako bi ih se moglo redovito servisirati, jer vanjski dug Slovenije raste mnogo bržom stopom od rasta vrijednosti domaćeg proizvoda. U zadnje četiri godine slovenski bruto društveni proizvod povećan je za 3,7 milijardi eura, odnosno za oko 16 posto, dok je dug privatnog sektora, poduzeća i banaka, u dijelu za koji država nije izdala garancije, u istom razdoblju povećan za osam milijardi eura.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika