Objavljeno u Nacionalu br. 562, 2006-08-21

Autor: Robert Bajruši

U OBRANU NOBELOVCA

'Grass nikada nije lagao o svojoj mladosti'

FREIMUT DUVE, parlamentarni zastupnik njemačkog SPD-a i kum Güntera Grassa, za Nacional brani svog dugogodišnjeg prijatelja od napada kojima je izložen ovih dana

Njemački parlamentarac i dugogodišnji Grassov prijatelj  Freimut DuveNjemački parlamentarac i dugogodišnji Grassov prijatelj Freimut Duve Freimut Duve, bivši predstavnik za medije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, posljednjih je dana u Guardianu i drugim zapadnoeuroskim medijima žestoko branio Güntera Grassa. Priznanje poznatog pisca da je služio u SS-u doživjelo je brojne kritike, ali Duve smatra kako se radi o poštenom postupku kojim je Grass želio dokraja razjasniti vlastiti život. Ovakvo stajalište dugogodišnjeg zastupnika SPD-a ne iznenađuje, jer je s Grassom odličan prijatelj i vjenčani kum. U protekla četiri desetljeća, koliko se druže, razgovarali su nebrojeno puta, ali nikada o SS-u. Premda je i za njega Grassovo priznanje bilo nešto novo, Duve reakcije javnosti smatra licemjernima. U intervjuu za Nacional opisuje prijateljstvo s autorom “Limenog bubnja”, ali i objašnjava zašto ne podržava Grassove kritičare.

NACIONAL: Jeste li iznenađeni reakcijama nakon Grassova priznanja?
- Samo utoliko što je u prošlosti Günter Grass niz puta spomenuo da je kao 17-godišnjak bio nacist koga je dotukao ratni poraz Njemačke. Taj poraz bitno je utjecao na njegov mladenački idealizam i on to nikada nije skrivao. Grass je napisao i književne i novinske članke o tom životnom razdoblju i u njima je duboko ulazio u vlastitu prošlost. Znam da pritom nije spominjao te dvije ružne riječi koje glase SS, ali trebate biti svjesni kako je on regrutiran 1944./45., kad uvjeti za pristupanje SS-u i okolnosti nisu bile nimalo slične onima iz 1941. Poznato je i to da je najprije htio postati podmorničar, ali kako ih više nisu uzimali, završio je u SS-u. Ponavljam kako je to bio sam kraj rata i tada 17-godišnjaci nisu pristupali SS-u iz istih razloga kao nekoliko godina prije.

NACIONAL: Koliko mi je poznato, vas ste se dvojica upoznali prije 40 godina i otada ste bliski prijatelji?
- Bilo je to u drugoj polovici 60-ih. Upoznao nas je Heinrich Böll s kojim sam se družio tih godina. Onda mi je Grass jednoga dana predložio da provedemo vikend na selu u okolici Hamburga, i poslije smo godinama bili susjedi u tom kraju. S vremenom smo postali jako dobri prijatelji, o čemu govori podatak da sam bio njegov kum, a poslije i on moj.

NACIONAL: Je li vam rekao da je bio esesovac? -
Nikada nije spominjao SS, iako je znao pričati da je podržavao nacizam i sudjelovao u II. svjetskom ratu. U 1944. njegov cilj je bio odlazak u mornaricu, ali nije uspio i završio je u SS-u.

NACIONAL: Kako biste vi opisali Grassa?
- On je umjetnik, kipar, slikar i književnik, sve to u jednoj osobi. U svijetu je poznat kao slavni pisac, ali on je i čovjek s izraženim osjećajem za odgovornost. Jednom prilikom je posjetio Indiju i ponudio pomoć jer nije mogao gledati bijedu u kojoj živi tamošnje stanovništvo. Napravio je i puno dobrih stvari u procesu pomirbe Poljaka i Nijemaca, nakon svega što se dogodilo u ratu. Kao što znate, rodio se u Danzigu (Gdansku) u koji je povremeno odlazio i doista je ulagao velik trud kako bi poboljšao odnose između dviju država. Grass je uvijek bio za mir, ali i pravo na slobodu mišljenja i govora. Kad sam kao OESS-ov predstavnik za medije pokrenuo projekt Obnova budućnosti za mlade ljude na Balkanu, Günter Grass nas je snažno podržao i napisao prekrasan govor koji je adresiran mladim ljudima u balkanskim zemljama u kojem im je sugerirao kako se trebaju ponašati nakon godina mržnje, ratova i podjela.

NACIONAL: Ono zbog čega ga napadaju uglavnom se svodi na tezu da je 60-godišnjom šutnjom lagao o vlastitoj prošlosti?
- Nikomu nije lagao. Jednostavno nije govorio o članstvu u SS-u. Grass nikada nije lagao ili tvrdio da kao mladić nije podržavao Hitlera i nacizam.

NACIONAL: Unatoč vašem objašnjenju, sve pomalo podsjeća na aferu Waldheim, kad je otkriveno da je austrijski predsjednik u mladosti bio nacist?
- Nema sličnosti. Grass je u spornim situacijama bio kao momak, a Waldheim je nacistima pristupio kao odrasla osoba. Osim toga, Waldheim je imao stvarne funkcije u ratu, dok je Grass bio 17-godišnjak bez ikakve vlasti ili utjecaja. Kurt Waldheim je u ratu sudjelovao u zločinima i zato nikako ne možete komparirati ova dva slučaja. Ako to ipak napravite, tada ne razumijete što znači mladost i pojam odgovornosti odraslih osoba.

NACIONAL: Što za vas afera Grass govori o stanju u današnjem društvu?
- U svojim memoarima Grass je ušao duboko pod vlastitu kožu i napisao odlično djelo. Vjerujem da je ta autobiografija jako dobra i za ljude na Balkanu i mogu je preporučiti jer danas u svijetu ima jako malo autora koji su, pišući o sebi, proniknuli duboko kao što je to uspio Grass. Na Balkanu ima nekoliko dobrih pisaca i oni bi na temelju svoje biografije mogli pokušati napisati slične knjige o sebi i vlastitim životima.

NACIONAL: Kako onda objašnjavate da ga kritiziraju i s desnice i iz CDU-a, ali i iz židovskih organizacija?
- Glavni je razlog taj da jako puno ljudi ne voli Grassa zbog njegovih stajališta. Sada likuju jer su poslije desetljeća i desetljeća čekanja dobili razlog kako bi ga mogli kritizirati. Što se mene tiče, u tim napadima nema nikakve logike.

NACIONAL: Kako ove napade prihvaća Grass?
- Nedavno smo pričali o svim ovim događajima. Koliko sam shvatio, prihvaća odgovornost za novonastalu situaciju jer je ionako o svemu što je radio u životu, pa i članstvu u SS, pisao u svojoj autobiografiji.

NACIONAL: Günter Grass je godinama bio simbol intelektualne ljevice. Postoji li ona danas?
- Svijet se mijenja, promijenila se cjelokupna situacija od ekonomije do političkih odnosa. U takvim okolnostima još uvijek ima niz razloga za borbu za pravdu, socijalno dostojanstvo i mir. Zovite ove ideale lijevima ili desnima, ali ako pomažu ljudima, sasvim je nevažno o kojoj je strani riječ.>email to:Robert Bajrusi

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika