31.08.2006. / 10:37

Autor: Ana Kirin

IRAN

Istek roka za prekid nuklearnog programa

Međunarodna agencija za atomsku energiju u četvrtak će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti o tome da li je Iran prekinuo "sve aktivnosti vezane za obogaćivanje urana, uključujući istraživanja i razvoj"

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak, kada istječe rok koji je UN zadao Teheranu za zaustavljanje nuklearnog programa, da Iran neće popustiti pred pritiskom Zapada i odustati od svojih prava. Iran je cijelo vrijeme ponavljao da je obogaćivanje urana, čiju obustavu je zahtijevao UN, svojim pravom od kojega neće odustati. Međunarodna agencija za atomsku energiju u četvrtak će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti o tome da li je Iran prekinuo "sve aktivnosti vezane za obogaćivanje urana, uključujući istraživanja i razvoj". Očekuje se da će izvještaj agencije biti negativan.

Slijedećeg tjedna sastat će se članovi vijeća sigurnosti kako bi osmislili rezoluciju kojom bi Iranu nametnuli sankcije. Američki veleposlanik u UN-u John Bolton izjavio je da je Iran bio potpuno svjestan da će ignoriranjem njihova zahtjeva potaknuti sankcije. Bolton je podsjetio kako je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti više puta upozoravalo da će, ako Iran ne ispoštuje rok do 31. kolovoza, zatražiti sankcije. SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka još se trebaju dogovoriti o obliku sankcija. Rusija i Kina, koje imaju pravo staviti veto na odluku Vijeća sigurnosti, pozivale su na strpljenje i izjavljivale da neće podržati prestroge kazne.

"Američka vojska pretpostavlja da će Iran u roku pet do osam godina imati nuklearnu bombu", rekao je za The Washington Post izvor blizak Pentagonu, te dodao da "taj rok ostavlja Bushevoj administraciji dovoljno vremena da odluči hoće li zračnim napadima onesposobiti iranski nuklearni program". Isti je izvor naglasio da ta procjena ipak ne uzima u obzir veliku predanost Teherana da se bombe domogne što je prije moguće. Glasnogovornik Pentagona nije želio komentirati navode lista.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika