01.09.2006. / 12:35

Autor: Ana Kirin

RUSIJA

Obljetnica talačke krize u Beslanu

Mnogi preživjeli i obitelji žrtava osjećaju se prevarenima i smatraju da Kremlj nikad nije ozbiljno namjeravao utvrditi što se točno dogodilo

Rusija u potek obilježava drugu godišnjicu talačke krize u školi u Beslanu u kojoj su život izgubile 332 osobe, među kojima 186 djece. Obitelji žrtava optužuju ruske vlasti da da su učinile sve kako bi sakrile pravu istinu o tom masakru. Podsjetimo, 1. rujna 2004. godine naoružani čečenski pobunjenici upali su u školu i uzeli za taoce 1.200 ljudi, djece, učitelja i roditelja, sa zahtjevom da ruske vlasti zaustave rat u Čečeniji. Trodnevna talačka kriza završila je u krvi kada su ruske specijalne snage uz potporu teškog naoružanja izvršile kaotičan napad u kojem je poginulo najviše djece. Posljednja žrtva bila je jedna žena koja je preminula prije dva tjedna nakon što se nikad nije oporavila od pretrpljenih ozljeda tako da se broj mrtvih popeo na 332. Masakr 3. rujna užasnuo je cijeli svijet i potresao Rusiju.

Samo je jedan od ukupno 32 otmičara iz Beslana, Nurpaši Kulajev, uhićen i u svibnju ove godine osuđen je na doživotni zatvor. Najtraženiji čečenski terorist Šamil Basajev, koje je preuzeo odgovornost za taj napad, ubijen je u srpnju ove godine. Mnogi preživjeli i obitelji žrtava osjećaju se prevarenima i smatraju da Kremlj nikad nije ozbiljno namjeravao utvrditi što se točno dogodilo. Službeno izvješće parlamentarnog povjerenstva zaduženog za istragu tragedije u Beslanu još nije gotovo. Jurij Saveljev, član povjerenstva i stručnjak za oružje i eksploziv, sada objavljuje svoje neovisno izvješće u kojem kaže da su granate koje su ispalile ruske snage mogle izazvati krvoproliće u školi. Njegovo je mišljenje u suprotnosti sa službenim stajalištem da su bombe koje su postavili otmičari eksplodirale u trenutku prije napada ruskih snaga.

Beslan će odati počast svojim žrtvama u petak polaganjem cvijeća na ruševine škole nakon minute šutnje, a u nedjelju će biti puštena u zrak 332 bijela balona, po jedan za svaku žrtvu, točno u 13:05 sati, u trenutku kada je trodnevna talačka kriza završila krvoprolićem.

Vezane vijesti

Otmičaru iz Beslana doživotni zatvor

Jedini preživjeli otmičar koji je 2004. godine sudjelovao u opsadi škole u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, Nurpaši Kulajev, osuđen je u petak na kaznu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika