Objavljeno u Nacionalu br. 565, 2006-09-11

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Plodovi sunčeve krvi

Strašna Tlatlecutli krijepila je svoje krvoločno tijelo Plodovima sunčeve krvi, uvjerena da iz njih proizlaze njezina moć i snaga

Veljko BarbieriVeljko BarbieriI prije nego što je veliki Omeotl, Onaj koji posjeduje dvojnost, a koji će ubrzo prionuti na stvaranje svijeta Prvog sunca, potaknuo rađanje Pernate Zmije i Zatamnjenog ogledala, na Zemlji i na Nebu sjajila su mnoga sunca. Ona na Nebu bila su zvijezde kojima je upravljao Omeotl, a ona na Zemlji, koja su se javljala u proljeće i ljeto, bila su podanici Tlatlecutli, Žene Velikog Kajmana, strašne Omeotlove supruge, koja se hranila isključivo krvlju golemih prabića i malim zemaljskim suncima tanke opne, kašasta mesa, ali crvenima kao krv. Kako je te plodove tamanila i gutala po tisuće odjednom, njihov se sok miješao sa krvlju golemih prabića koja je liptala iz čeljusti strašne Omeotlove supruge.

Zbog toga je ta mala sunca, u zbilji prve biljke, Žena Velikog Kajmana nazvala - Plodovi sunčeve krvi i nije dopuštala nikome od nebeskih stvorova ili zemaljskih prabića, pa ni svome mužu Omeotlu, kojemu je inače bila podređena i na svoj način privržena, da ih dira, bere ili, ne daj nesreće, jede. Stražarila je tako strašna Tlatlecutli nad Plodovima sunčeve krvi i krijepila svoje krvoločno tijelo uvjerena da njezina moć i snaga proizlaze iz njene svete biljke. A to povrće, taj Plod sunčeve krvi bio je doista moćan i otporan, ma koliko mu je biljka nestajala koncem svakog ljeta, a ona kao i njezin crveni plod, to malo zemaljsko sunce, bili su krhki i meki, na izgled potpuno neotporni na svaki udarac. No, njihova je zaštitnica Tlatlecutli osjećala i znala prepoznati pritajenu snagu Plodova sunčeve krvi i njihovu sposobnost da iz na prvi pogled beživotnog sjemena, koje se cijedilo i padalo na tlo iz njezine nazubljene gubice, zajedno sa sokom i krvlju plodova i prabića, svakog proljeća i ljeta obnovi život, plodove koje je tako voljela i čuvala Žena Velikog Kajmana.

Pa ipak, unatoč brizi i pažnji koju je pridavala svom povrću, Tlatlecutli nije ni slutila da u svakom sjemenu klija i klica strašne mržnje, pomiješana sa željom da se oslobode zaštitničke paske Omeotlove supruge, budući da su i plodovi i biljke svoj povlašteni položaj ali i pretjeranu skrb Žene Velikog Kajmana dok je još živio i trajao svijet Prvog sunca, doživljavali kao tlaku i ropstvo. I skovali su Plodovi sunčeve krvi urotu, zamršeni plan potpuno nalik tajni njihova cikličnog obnavljanja, kako će se riješiti majke Tlatlecutli. Ubacili su u mošnje Velikog Omeotla dva sjemena, potpuno različite ćudi, pa kad je on njima oplodio svoju ženu, ona ubrzo na svijet donese blizance moćnog Quetzacoatla, Onog koji posjeduje moć stvaranja i mračnog Tezcatlipocu, Onog koji posjeduje moć razaranja. Odmah po rođenju silni Tlatlecutlini sinovi zarate jedan protiv drugog i dok su ona i njezin suprug mukotrpno stvarali svjetove prva Četiri Sunca, oni su ih razarali tako da je nakon svakog njihovog rata ili bitke valjalo stvarati novi svijet. Tek tada Plodovi sunčeve krvi, koji su zahvaljujući sposobnosti obnavljanja, preživjeli nestanak svih prvih četriju svijetova, pokrenu svoju do tada skrivenu mržnju, i ponude se blizancima za hranu, obećavši im da će tako steći moć dovoljnu da usmrte majku. I jedne mračne noć dok je žderala ostatke svijeta Četvrtog Sunca na umoru, zaskoče braća Ženu Velikog kajmana, raščetvore joj uda i od njih stvore novi svijet gdje nije bilo ni razdora ni mržnje, a braća su ga u čast Plodova sunčeve krvi nazvali Crvenim svijetom Petog sunca. Od tada pomidori uče potomstvo nevjeri, poroku koji se u njihovom slučaju u potpunosti isplatio.

Punjeni pomidori
Izdubite 5 do 6 pomidora tako da im ne oštetite kožu. Izdubljeno meso pomiješajte sa 5 sjeckanih režnjeva češnjaka i 1 vezicom petrusimula, 3 žlice krušnih mrvica, 10 dag ribanog tvrdog sira, 1 prstohvatom mravinca ili origana, 1 ljutom papričicom, pa sve posolite, popaprite i sameljite u mikseru. Tom smjesom napunite pomidore i pecite u pećnici na jakoj vatri dok na opni i na površini smjese ne uhvate koricu. Služite jelo vruće ili hladno pokapano sa par kapi maslinova ulja.

Špageti sa češnjakom i pomidorom
Na 2 dl maslinova ulja ubacite u posudu 20 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 kg pomidora izrezanih u polumjesece, 1 sjeckanu ljutu papričicu, te 1 vezicu sjeckanog petrusimula. U drugoj posudi skuhajte na zub ½ kg špageta, procijedite ih, posolite i umiješajte u ulje i povrće i sve dobro začinite sa 20 dag ribanog parmezana. Dobro promiješajte jelo da se sve prožme. Jedite odmah, vruće.
>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika