Objavljeno u Nacionalu br. 565, 2006-09-11

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nova TV bit će tužena za duševne boli

Na Rvackoj TV dopušteno jedino oponašanje ptica pjevica

ivan Starčevićivan Starčević VIJESTI DANA Nedjelja, HRT 1, 21.55

Voditeljica Dijana Čuljak koja svakog vikenda zabunom dođe na televiziji (a izrazom lica stalno pokazuje da joj se sve to gadi) pustila je reportažicu o ličkom selu koje su dragi partizani raselili i odlučili mu zatrti ime. Selo se zove Borićevac (od 1998. godine, po odluci Sabora: Boričevac), a od večeras, po odluci Hrvatske televizije: "Boričevci", što je neistina, ali koga briga. I Španovicu i Zrin uništili su dragi partizani, pa je do sada vladalo opće uvjerenje da bolan izraz na licu Šelebajke i motrištarke Čuljak potječe od stalnog ponavljanja, u sebi, brojalice Borićevac-Španovica-Zrin. A kad tamo, njoj se, otkako su ukinuta "Motrišta", nekako ne mili dolaziti na posao i gledati u kameru i blesimetar. Možda je njeno pravo mjesto "Big Brother" kuća, jer onako uvježbana u preziranju onog što vidi bila bi idealna za izležavanje u velikom dnevnom boravku. O školskoj spremi i inim životnim kvalifikacijama i ambicijama stanarki i stanara sve bi na njenom licu pisalo. Za onu malu iz Dubrovnika koja bi, bez glasa i bez učenja teksta ijedne od pjesama, htjela postati Severina jedini pravi lijek bio bi da je pogleda Dijana Čuljak Šelebaj. Njih dvije bi se odmah razumjele. Jedna na televiziji, druga na estradi, a obje na televiziji i već pomalo umorne. Teško je biti na vrhu.

DVOBOJ Petak, Nova TV, 20.05

Razgovarajući o djetetu koje je zdrobljeno prilikom porođaja i o mladiću kojemu je, uz slijepo crijevo, nekim divnim slučajem amputirana i noga, naši su se suprotstavljeni voditelji (Rogošić i Dujmović) trudili jedni druge satrti i duhovitošću, jer je to predviđeno scenarijem, a i programskim standardima Nove TV koji podrazumijevaju blagi debilitet, kako urednica, urednika, voditeljica i voditelja, tako i gledatelja. Emisija je koliko-toliko bila podnošljiva dok u studiju nije bilo prve liječničke žrtve. Mladi g. Maškarin kojem su liječnici izvadili slijepo crijevo, pa potom odrezali i nogu, bio je nazočan samo slikom. Dva gosta, Andrija i Andro (Hebrang i Vlahušić), iz dvije političke stranke prepirala su se je li za liječničku pogrešku kriv liječnik ili naš zdravstveni sustav. Dva velika humanista ubrzo su se toliko zanijela propovijedanjem bezgrešnosti SDP-a i HDZ-a, da su potpuno smetnuli s uma, kojeg očito nemaju, kao ni voditelji, da se ovdje ipak govori na temu krvavih ljudskih tragedija i da je pritom njihov osobni šarm i kako ga steći krajnje sporedna stvar. Andrija se šalio na račun Andre, jedan trajno anonimni tv-voditelj (Željko Rogošić) na račun drugog trajno anonimnog tv-voditelja (Tihomira Dujmovića) i sve je bilo kao da su luđaci preuzeli vlast u ludnici, dok u Gačićkin Charenton (Iva Gačić, direktorica) nije prispio otac djeteta koje je liječnik izmasakrirao pri porođaju. Čovjek je ispričao što je imao i zašutio, a umjesto njega počeli su zubima blistati liječnici Vlahušić i Hebrang, zabavniji od samoga Sotone, a glumački uvjerljivi kao drveni likovi iz "Sudnice Melani Vukmirice". Otac je sjedio u prvom redu i velika je mana ove emisije što nam ga je realizator na trenutak pokazao baš u jeku polemičkih parada četvorice što voditelja što liječnika. Sve ovo skupa znači da "Dvoboj" ne unosi nered u SvilaNovu TV, nego se lijepo uklapa.

U SRIDU Srijeda, Nova TV, 21.48


U malu povijest televizije u Hrvata ući će večerašnji nastup poznatog imitatora Franje Tuđmana, g. Denisa Bašića. Nakon trajne zabrane na HRT-u, koju je nakon samo jednog jedinog nastupa osobno naredio ravnatelj Mirko Galić, izgleda da se g. Denis Bašić udobno smjestio na Novoj TV, jer su njegov večerašnji nastup toplo popratili patrioti u studiju: Milan Ivkošić, Vesna Škare Ožbolt i Ćiro Blažević. Pobožnom Vidu Balogu i bratu mu Dreletu oči su se caklile od suza i alkohola. Dojam ukazanja podcrtao je večernjakovac Ivkošić svojim pitanjem Bašiću: "Gospodine predsjedniče, recite kako vam je tamo gore u raju"? Vidjet ćemo se, brzo je odgovorio susretljivi imitator u kojeg su i publika i svi gosti i voditelji gledali kao u blagom transu. Toliko ljubavi i općeg suglasja nikad još nije viđeno u emisiji koja se bavi tvrdom politikom. Sve to skupa možda znači da Nova TV smije nešto što HRT ne smije, otprilike kao što je Sanader smio izručiti Gotovinu, a Račan nije. Ravnateljskim ediktom Mirka Galića, na HRT-u je sada dopušteno jedino oponašanje ptica pjevica, uz genijalno obrazloženje da je pokojnik mrtav i da je sprdati se s pokojnikom stvar ukusa. Sad kad se pokazalo da se Bašić ne sprda, na testu položenom kod Ćire koji je na otovorenoj sceni čestitao Bašiću, ne zna se što će učiniti ravnatelj koji je s HRT-a u roku 24 sata potjerao Bašića i ekipu. Preostaje mu jedino tužba sudu i traženje odštete za duševne boli, ako je strah duševna bol. U obrazloženju tužbe ravnatelj Galić mogao bi navesti dvije nesavršenosti izvedbe. Glas mu je savršeno podešen, ali imitator ima premale naočale i previše kila, otprilike tridesetak. Mi sa svoje strane, za mlađe čitatelje koji nisu imali zadovoljstvo da ga živoga vide na TV, spremni smo svjedočiti da je pokojnik bio razdražljive ćudi, puno se uzrujavao i stalno nešto bio živčan i razgoropađen kao da reži. Bar u svojim javnim nastupima bio je neugodan, privatno ne znamo. A možda bi s tužbom trebalo pričekati dok na Novoj TV ne počne serija "Čuvari državnog kečapa", u kojoj su i Tuđman i Mesić, pa onda raspaliti tužbom po Lauderovoj balkanskoj ispostavi.

ZUHRA SHOW Subota, 20.05

Ono što zna svaka profesionalka iz "Plavog oglasnika", obećati i ispuniti, ne zna Nova TV. Danima unaprijed gledali smo kako Mirko i Zuhra najavljuju sebe kao partnere i stiliste, a u prvoj jesenskoj emisiji nije ih bilo. Ni njih ni isprike. Krajnje je neprofesionalno najavljivati, pa ne objaviti i onda se čak ni ne ispričati, ali tko smo mi da to kažemo jednoj TV koja od nas ne traži čak ni pretplatu. Kao za kaznu, tvorcima ove emisije uspjelo je proizvesti jedno od najmrtvijih i najdosadnijih njenih izdanja dosad. Zuhra je već na samom početku buncao o nekakvom "gej-festivalu" na Hvaru, što ne postoji. Dotični je s mora donio dvije amaterske izjave snimljene jednom kamerom bez ispravnog mikrofona, a da prokletstvo bude veće gosti su bili dosadni kao voditelj. Trgovac Željko Kerum poželio je biti dostojanstven, a kakav da bude kad ga voditelj oslovljava imenom i na razne druge načine mu se ulaguje. Producentskom pogreškom izostalo je dijeljenje vrećica za povraćanje publici u studiju. Iz čiste škrtosti ostalo se samo na davanju signala za pljesak i smijeh. Drugi tužni i posljednji gost bio je lokalna hvarska znamenitost i poznati pjevač i veseljak nadimka Gego, a da sprovod bude potpun prikazano nam je ono što je ostalo od Petre Nižetić i Marijane Batinić. Tko su sad te? U friško uvedenoj rubrici "Blitvarke" njih su dvije najavile, ne "Parangal" i ne "Pola ure torture", nego (pogodili ste): Gegu. On kao ide od kuće do kuće i prodaje knjige. Čak i publika koja ne pamti ove dvije voditeljice i autorice iz njihovih boljih dana tu je umrla od smijeha.>email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika