12.09.2006. / 15:17

Autor: Berislav Jelinić

POZADINA SPEKTAKULARNOG UHIĆENJA

Albanski vladari Rijeke i Kvarnera

Policija zna za nezakonite aktivnosti Januza Dervishija i Vulneta Sadollija, dvojice Albanaca koji su prošlog tjedna zajedno s još pet osoba uhićeni zbog sumnje u iznudu i sprečavanje dokazivanja.

Policija zna za nezakonite aktivnosti Januza Dervishija i Vulneta Sadollija, dvojice Albanaca koji su prošlog tjedna zajedno s još pet osoba uhićeni zbog sumnje u iznudu i sprečavanje dokazivanja.

Prema podacima dostupnim organima gonjenja Januz Dervishi, zvan Janez, Alibaba i Boss, s Kosova se u Rijeku doselio sredinom 80-ih. Ondje je najprije radio kao fizički radnik za lokalne Albance. Početkom 90-ih bavio se preprodajom deviza. Time je dobro zaradio i poslije novim nezakonitostima oplodio novac. Dervishi je postao hrvatski državljanin 1994., iako mu je zbog nezakonitosti u koje je bio uključen prvotni zahtjev 1993. bio odbijen. Sredinom 90-ih napustio je Hrvatsku i boravio u Češkoj.

U Pragu je registrirao tvrtku J & B za poslove s tekstilom, zlatarnicu Diana i restoran. Formalno je poslovao legalno, ali se sumnja da mu je to služilo kao paravan za krijumčarenje narkotika. U Češkoj je 2003. provedena međunarodna policijska akcija prema tzv. albanskoj mafiji, tijekom koje je zaplijenjeno 238 kg heroina i 19 kg kokaina, a jedan od glavnih uhićenih bio je Pjeter Nikollaj. Policija raspolaže podacima da je on glavna Dervishijeva kriminalna veza. Nakon toga, Dervishi je izbjegavao odlazak u Češku. U Hrvatskoj Dervishi ima registriranu tvrtku Bertastro za proizvodnju i distribuciju pekarskih proizvoda, vlasnik je kafića Gallo u Rijeci, jednog kafića u Malom Lošinju, a od Grada Rijeke zakupio je ugostiteljski objekt u kojem je prije bio smješten Svid Rock Caffe. Vlasnik je i tvrtke Amplio - formalno je osnivač njegov maloljetni sin, a predsjednica uprave njegova supruga Šemsa. Dervishi posjeduje i kuću u Kostreni, stanove u Poreču i Umagu, a u Poreču gradi još jednu kuću. Policija sumnja da Dervishi predvodi hijerarhijski strukturiranu kriminalnu skupinu koja na širem području Rijeke krijumčari narkotike, ilegalno prebacuje migrante preko Hrvatske, a bavi se i iznudama kamatarenjem i drugim kriminalom. Ukratko, policija ga smatra jednom od najutjecajnijih osoba albanskih kriminalnih struktura u Hrvatskoj. Sumnja se i da je dugogodišnjim krijumčarenjem i distribucijom narkotika na području Češke stvorio značajne veze među međunarodnim albanskim krijumčarima, te je povratkom u Hrvatsku glavninu aktivnosti prebacio u našu zemlju. Navodno je uglavnom uključen u tranzitno prebacivanje narkotika prema sjevernoj Italiji, ali i u distribuciju narkotika na području sjeverozapadne Hrvatske. Smatraju ga značajnom poveznicom u balkanskoj tranzitnoj ruti za albanske krijumčare koji djeluju od Turske do zemalja EU. Dervishija smatraju vođom grupe koja broji najmanje deset osoba.


Cijelu priču o kriminalnom miljeu Rijeke i Kvarnera pročitajte u novom broju Nacionala.

Pretplatite se na web izdanje Nacionala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika