Objavljeno u Nacionalu br. 566, 2006-09-18

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Jedro za ribu i povrće

Otac Virakoča, stvoritelj svih stvari, crnim jedrom zagrabio je sve ribe i školjke, voće i povrće i razbacao ih diljem kopna i mora

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Kad je otac Virakoča, stvoritelj svih stvari krenuo u potragu za novim domom, doplovio je nebeskom lađom, na kojoj se isticalo veliko crno jedro, do otočja Galapagos. Tamo, na stjenovitim hridima i proplancima koje su nadvisivale strme litice, bacio je zlatno sidro i ostao lebdjeti nad arhipelagom koji je trebao postati njegovo novo privremeno utočište. Dogodilo se a je Veliki Otac Sunce, nakon što je stvorio Prvi svijet, pa onda i prve ljude, podarivši im dovoljno plodina i hrane za bezbrižan život, osjetio zamor i nije više imao volje ni za kakve pothvate, a kamoli za stvaranje i oblikovanje novih svjetova. Pa budući da se tom Prvom svijetu već bližio kraj, iako iscrpljen, krenuo je u potragu za utočištem u kojem bi se oporavio i barem malo povratio svoje ishlapljele božanske moći.

I dok se tako odmarao, začuje pljuskanje i huku, kao da o obalu udaraju valovi, potom i šuštanje u krošnjama divljih voćaka na liticama, a onda i neki čudni, prigušeni žamor koji je dolazio sa samoniklih povrtnjaka koje je još davno, dok je tek podizao temelje Prvog svijeta, posijao uz obale Galapagosa. Osluhne tako otac Virakoča to čudno glasanje pa stade potom pažljivo razabirati zvuk od šuma, ne bi li dokučio o čemu se radi. Prvo je prepoznao jezik riba, rakova i školjaka i one su se prepirale s voćkama i povrćem tko vlada otočjem izgubljenim u pučini velikog oceana - more ili kopno? Zatim, kad je osluhnuo još bolje, prepozna jezik stabala i bilja koje je pak uvrijeđeno dobacivalo ribama svakojake pogrde i tvrdilo da su upravo ona gospodari svijeta, budući da žive na čvrstu tlu i ne bacaju ih amo tamo, kao što to čine valovi i struje sa stanovnicima mora. Trajala je dugo ta prepirka i na kraju razbjesnila do tada umornog i klonulog Virakoču, te on osjeti kako mu se kroz bijes vraća izgubljena moć, kao da se napokon oteo iz dugog mamurluka, pa ljutito protrlja oči tako da je s neba zasjalo kao nikada do tada, a onda hitnu svoje crno jedro u podmorje i zagrabi sve ribe, rakove i školjke koje su se koprcale još uvijek zanesene besmislenom prepirkom.

Kad ih je istresao na kopno, bog nasrnu na voće i povrće koje je svejednako šuštalo i žamorilo krošnjama i lišćem stabala i grmova i istrgne svaki plod i svaku biljku a potom ih sve skupa razbaca po uzburkanom moru. Tako su morska stvorenja postala gospodari kopna, a voće i povrće vladari oceana. Kako nisu bili vični životu u svojoj novoj sredini, pokajaše se oni svi zajedno i zamoliše oca Virakoču da ih vrati u njihove nekadašnje domove. Ali da bi privolili opet svemoćnog Virakoču valjalo je Silnom prethodno prinjeti žrtvu. Izaberu tako oni složno, kao da nikada nisu bili u svađi, najljepšu ribu, najljepšu naranču i najbolje od povrća i ponude je Sunčanom Stvoritelju. On ih odmah pomiješa u zlatnoj zdjeli i smaza onako sirove, sve zajedno, i na taj im obredni način objavi sklad koji će vladati u Novom svijetu. Potom svakoga opet vrati u pravu domovinu uvjeren da su shvatili njegovu poruku. I doista, u tom tako naprasno stvorenom Novom svijetu, nije više bilo starih razmirica i svatko je živio na svoj način u svom okolišu, ne zavideći drugima. Tek ono malo riba i rakova koje je ostavio na otočju, Virakoča pretvori u kornjače i morske iguane, koje su od tada stražarile i bdjele podjednko nad kopnom kao i nad podmorjem, a nekoliko voćaka i plodina pretvori u plutajuće alge i morsku mahovinu i namjeni im istu zadaću kao i zmajevima, pa su se one istovremeno protezale morskim dnom, kao i po otočnim hridima kako bi nadgledale obnovljeni život. Kad je sve uredio, odveže Stvoritelj lađu i razvije crno jedro pa opet zaplovi nebom, kao da se ništa nije odigralo.

Filetirana orada Vela Nera

Frišku oradu ili komarču od oko 1 kg filetirajte od repa do glave s obje strane. Potom meso odvojite od kože i kostiju i narežite na manje komade pa prelijte sokom od 3 naranče. Nakon što je riba odležala u soku oko ½ sata, procijedite je i položite na posteljicu povrća Juliene, od tanko rezanih pa obarenih tikvica, krastavaca i mrkve, podlijte sokom od još jedne naranče, 1 žlicom maslinova ulja, posolite, popaprite i ukrasite listićima ružmarina. Služite hladno.

Pulski škampi crno jedro

Očistite repove od 1 kg većih škampi, pa ih položite na posteljicu od ¾ kg obarenih srca od artičoka iz limenke, posolite i popaprite, pa sve zalijte s 1 žlicom maslinova ulja i sokom od 1 limuna. Služite hladno. (Oba jela po recepturi Duška Černjula)>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika