Objavljeno u Nacionalu br. 566, 2006-09-18

Autor: Plamenko Cvitić

NOVI SANADEROV UDAR NA DISIDENTE

Rat za HAK - Pašalić gubi kontrolu nad 100 milijuna kn

Damir Škaro, bivši zastupnik HDZ-a, isprovocirao je nove izbore u AMK Siget kako bi učvrstio čelnu poziciju i krenuo u osvajanje HAK-a, krovne automoto organizacije koju drže Pašalićevi ljudi

Damir ŠkaroDamir Škaro U srijedu, 20. rujna, napokon bi se trebala okončati bitka za AMK Siget, najveći automoto klub u Hrvatskoj, koja se već pune dvije godine vodi između dviju političkih grupacija: HDZ-a čije interese promiče bivši boksač i nekadašnji saborski zastupnik te stranke Damir Škaro, te skupine istomišljenika nekadašnjeg Tuđmanovog savjetnika Ivića Pašalića, a koju predvode sadašnji glavni tajnik Hrvatskog autokluba (HAK) Tomislav Družak i bivši tajnik HAK-a Ile Baković. Izvanredna izborna skupština AMK Siget, na kojoj bi trebalo biti odabrano novo rukovodstvo kluba, po mišljenju samih sudionika, trebala bi barem privremeno zaustaviti sukobe koji se na razne načine vode već dvije godine i omogućiti normalno funkcioniranje kluba.

Međutim, ako se ostvare predviđanja po kojima će Siget pripasti dosadašnjem vodstvu predvođenom Damirom Škarom, što se smatra HDZ-ovom opcijom, to bi mogao biti početak još većeg sukoba između predstavnika vladajuće stranke i Pašalićeve skupine, a sve zbog vrlo vrijednog “plijena” - krovne udruge Hrvatski autoklub. Krovna organizacija 92 autokluba iz cijele Hrvatske, sa 135.000 članova, nominalno je tek udruga građana kojoj su 1994. godine posebnim zakonom povjerene javne ovlasti poput izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola, provođenje vozačkih ispita za sve kategorije ili nadzora rada autoškola i stanica za tehnički pregled.

Budući da svake godine deseci tisuća hrvatskih građana polažu vozačke ispite, a svako vozilo jednom godišnje mora proći tehnički pregled, HAK ima vrlo sigurne izvore prihoda koji, po tvrdnjama poznavatelja automoto branše, iznose stotinjak milijuna kuna godišnje. Slijevanje velike količine novca bez potrebe za većim trudom stoga je oduvijek bio zanimljiv političkim strukturama. Svojedobno je predsjednik HAK-a bio SDP-ovac Antun Vujić, krajem devedesetih utočište u periodu nezaposlenosti našao je i današnji šef Sigurnosno-obavještajne agencije Tomislav Karamarko, a trenutačno glavni tajnik HAK-a nekadašnji je ravnatelj HIS-a, obavještajne agencije s kraja devedesetih, Tomislav Družak. Sličnu ulogu imali su i brojni autoklubovi u Hrvatskoj, a oduvijek je u korištenju takvih sinekura prednjačio HDZ. Međutim, smrću Franje Tuđmana, protjerivanjem Ivića Pašalića i osnivanjem njegovog desnog Hrvatskog bloka, sukobi na relaciji Sanader-Pašalić preselili su se i na nižu razinu, pa su se dojučerašnji stranački i politički istomišljenici počeli dijeliti na “sanaderovce” i “pašalićevce”. Budući da je Pašaliću posljednjih godina bitno sužen prostor političkog i bilo kojeg drugog djelovanja, preostalo mu je boriti se protiv svoje nekadašnje stranke na druge načine, poput lobističkog preuzimanja dotad HDZ-ovih ili neutralnih organizacija, pa mu je u jednom trenutku za oko zapeo i HAK, gdje je, kako ističu Nacionalovi izvori iz automoto branše, na sve razine rukovodstva uspio dovesti ili barem osigurati buduće imenovanje svojih prijatelja ili političkih istomišljenika.

U međuvremenu, HDZ-ovi automobilisti su shvatili namjere svojih dojučerašnjih kolega, pa je još prije dvije godine odlučeno da se potiho krene u bitku za osvajanje automoto klubova, a potom i samog HAK-a. Najveću priliku HDZ je uočio u AMK Siget. Premda je riječ o najvećem autoklubu u Hrvatskoj, koji broji više od 20.000 članova, u AMK-u Siget Pašalićeva struja nije još bila dominantna, pa je odlučeno da taj klub legalnim sredstvima borbe preuzme nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Damir Škaro. Tako je na Zbor članova AMK Siget, koju je 17. lipnja 2004. sazvalo tadašnje rukovodstvo kluba, došao Damir Škaro, te je uz pomoć pedesetak svježe učlanjenih članova, za koje se spekuliralo da su članovi Zavičajnog kluba Duvno, specijalci iz Lučkog ili tek Škarini prijatelji iz HDZ-a, jednostavnim, ali zbog nedorečenosti statuta udruge, legalnim preglasavanjem izvršio prevrat. U nepunih sat vremena postao je predsjednik AMK Siget, a u Upravni i Nadzorni odbor kluba postavljeni su njegovi istomišljenici. Dotadašnji rukovoditelji AMK-a Siget, predsjednik Zlatko Milanović i tajnik Milan Utović u tom su trenutku napustili prostoriju u kojoj se održavao sastanak, te u susjednoj sobi, sa skupinom svojih istomišljenika održali svoju skupštinu. Drugog jutra situacija u AMK Siget imala je sve odlike bizarne tragikomedije. Klub je imao dva predsjednika, Škaru i Milanovića, te dva paralelna rukovodstva, a stotinjak zaposlenika nije znalo tko im je od njih stvarni šef. U međuvremenu je rukovodstvo HAK-a, krovne organizacije, stalo na stranu Milanovića i Utovića, te su njih dvojica unajmili zaštitarsku tvrtku kojoj su naložili da u prostorije kluba ne smiju pustiti Škaru i njegove ljude. Škaro i HDZ su potom krenuli u pravnu bitku, koristeći sve manjkavosti statuta AMK-a Siget i preokrečući ih u svoju korist, pa su od Gradskog ureda za opću upravu, koji je zadužen za rad udruga, zatražili formalni upis promjena u Registru udruga RH, prilažući zapisnike sa spornog sastanka od 17. lipnja. Navedeni ured je, po primitku dokumenata, usmeno saslušao sukobljene strane i 4. studenog 2004. presudio u Škarinu korist. Na to rješenje žalili su se i dotadašnji šefovi AMK-a Siget Zlatko Milanović i Milan Utović, ali i HAK kojeg je u to vrijeme vodio Nikola Vuković. No, mišljenje Gradskog ureda, po kojem je Damir Škaro na legalan način postao predsjednik AMK-a Siget, još je u dva navrata potvrdio i Središnji državni ured za upravu, i to 15. prosinca 2004. odbijanjem žalbe Milana Utovića, te 10. siječnja 2005. odbijanjem žalbe HAK-a. Temeljem toga, Škaro je Utovića i Milanovića tužio za smetanje posjeda, pa je Općinski sud u Zagrebu koncem prosinca odredio privremenu mjeru kojom se HAK-u i zaštitarskoj tvrtki Kairos k.d. nalaže da Škaru i njegove ljude puste u zgradu na adresi Siget 17. Istog dana Škaro je u pratnji policije ušao na posjed zgrade i činilo se da je bitka za preuzimanje AMK-a Siget završena.

Međutim, sa Škarinom pobjedom i preuzimanjem AMK-a Siget od strane HDZ-ove struje nisu se slagali Pašalićevi istomišljenici, koji su putem struktura u HAK-u krenuli u otvoreni sukob s Damirom Škarom. Protiv HDZ-a i Škare pokrenuto je nekoliko sudskih sporova kojima se pokušavala osporiti legalnost Škarinog dolaska na vlast u AMK Siget. Drugi način bilo je potezanje pitanja vlasništva nad zgradom AMK Siget. Naime, zgrada u kojoj od svog osnutka 1978. posluje AMK Siget izgrađena je na gradskom zemljištu u istoimenom zagrebačkom naselju 1973. godine, i prvotno je bila u vlasništvu ondašnjeg Automoto saveza Hrvatske, kojem je tadašnji AMD Siget plaćao mjesečni najam. Početkom devedesetih, kad je osnovan HAK kao nasljednik AMSH-a, zgrada u Sigetu je pripala HAK-u, premda su neki smatrali da je po nekim pravnim osnovama trebala pripasti klubu Siget kao osnovnom korisniku. Prije nekoliko godina na pomolu je bila ideja da HAK proda zgradu Sigetu, što je krajem 2003. godine i krenulo u proceduru. Nakon što su izvršene sve pravne radnje i procjene vrijednosti nekretnine, Upravni odbor HAK-a i tadašnji predsjednik Antun Vujić krajem prosinca 2003. donijeli su i formalne odluke o kupoprodaji, no u trenutku kad je na čelo AMK Siget došao Damir Škaro, HAK je suspendirao svoju prethodnu odluku, te su iz različitih izvora krenule glasine da je to napravljeno kako bi se Škaru spriječilo da na mjestu sadašnje zgrade izgradi novu stambenu zgradu, jer se on, navodno, već raspitivao za mogućnosti dogradnje postojeće zgrade. Sukobi Škare i HAK-a tako konstantno traju već dvije godine, a ponovno rasplamsavanje počelo je u proljeće ove godine, kad je u HAK-u došlo do smjene glavnog tajnika. Dotadašnjeg glavnog tajnika Nikolu Vukovića, iznenada je zamijenio Tomislav Družak, kojeg mnogi smatraju jednim od najodanijih Pašalićevih kadrova, što sugeriraju i činjenice iz njegova životopisa jer je do 1997. je bio tek zadužen za financije u HDZ-u, a tada preko noći postaje šef Hrvatskog fonda za privatizaciju. Godine 1998. Družaka je Državno odvjetništvo optužilo da je oštetio HFP za dva milijuna kuna, koliko su “težila” četiri ugovora koje je u ime Fonda sklopio s Hrvatskim informativnim centrom. Za svotu od dva milijuna kuna “informativni centar” trebao je emitirati niz promidžbenih emisija o pretvorbi i privatizaciji na satelitskom programu za područje Sjeverne Amerike.

Međutim, prema optužnici, promidžbeni materijali HIC-u nikad nisu dostavljeni, a kamoli emitirani. Po smirivanju afere, Družak je imenovan ravnateljem Hrvatske izvještajne agencije, a već u ljeto 1999. godine, po nalogu tada moćnog Ivića Pašalića, Družak je imenovan na dotad nepostojeću funkciju pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku. Međutim, Družak je u HDZ-u doživio sudbinu svog političkog mentora Ivića Pašalića koji je od 2002. potpuno marginaliziran. Odmah po dolasku na ključno mjesto u HAK-u, Družak je pokazao namjeru da se obračuna s HDZ-ovim rukovodstvom u AMK Siget. Tako je i dalje na snazi zabrana ulaska Damira Škare u HAK-ove prostorije, a kad je prije dva mjeseca Družak kao glavni tajnik krenuo u obilazak svih autoklubova koji čine HAK-ovu mrežu, jedini klub koji do danas nije posjetio bio je AMK Siget. Posljednjih dana mnogi su se pitali zašto je Damir Škaro donio odluku o svojoj neopozivoj ostavci na mjesto predsjednika AMK Siget, čime je inicirao izvanrednu skupštinu kluba. Među pripadnicima sukobljenih strana spekulira se da je to učinio kako bi se javno sukobio s Družakom koji ga od svog imenovanja pokušava blokirati u radu, a prema nekim indicijama HAK-ovo vodstvo će pokušati na Škarino mjesto instalirati svog nekadašnjeg glavnog tajnika Ilu Bakovića, koji je također blizak Pašalićevoj struji. Nadalje, smatra se i da je Damir Škaro procijenio da u ovom trenutku ima dovoljno glasača koji će ga ponovno izabrati, a svojim bi reizborom izbio protivnicima sve argumente kojima ga oni već dvije godine osporavaju. U svakom slučaju, ako ponovno bude izabran, što mnogi smatraju najizglednijom opcijom, Škaro će vjerojatno dobiti novi zadatak a to je da kao trojanski konj za HDZ krene u bitku za Hrvatski autoklub koji je, po mišljenju mnogih, već nekoliko godina pod neizravnom kontrolom poznatog doktora.

HAK kao sklonište

Automoto klubovi po Hrvatskoj i njihova krovna udruga HAK, godinama su utočište ili privremeno sklonište raznih političkih kadrova. Tako su čelnici HAK-a bili SDP-ovac Antun Vujić, današnji šef Sigurnosno-obavještajne agencije Tomislav Karamarko, a današnji glavni tajnik Tomislav Družak krajem 90-ih vodio je obavještajnu agenciju HIS.

Sudstvo na strani Škare

Protiv Damira Škare i novoizabranog vodstva AMK Siget, vodstvo Hrvatskog autokluba (HAK) borilo se nekoliko načina. Jedan od njih bila je odluka da skupštinu AMK Siget predstavljaju delegati iz bivšeg rukovodstva, čime je zapravo HAK dao do znanja da uopće ne priznaje Škaru i novo rukovodstvo kluba iz Sigeta, a u cijeli slučaj Škarini su oponenti upleli i Jadranku Kosor, koja je navodno lobirala za Škaru, te potpredsjednika Sabora Darka Milinovića, kojem je jednom prilikom i zapriječen ulaz u HAK.>email to:Plamenko Cvitic

Vezane vijesti

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim klaunovima'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, kao ni u Osijeku s Hrvatskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika