Objavljeno u Nacionalu br. 566, 2006-09-18

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Najteža borba Mirka Filipovića s Hrgom

Trebalo je moći sat vremena odgovarati na uvijek ista ofucana pitanja

Ivan StarčevićIvan Starčević EPICENTAR Nedjelja, Nova TV, 21.55

Došao je Mirko Filipović, pa je onesviještena pralja Mirjana Hrga, u ovom svojem poniznom i presretnom "Oprah gaće i čarape" showu, sve istjerala iz studija. Kako je jedino njena slava jednaka Mirkovoj, onda je u redu da jedina ona koja to najbolje razumije pita Mirkeca kako mu je biti slavan i, što je najvažnije za slučaj Hrga: je li Mirko dovoljno cijenjen ili bi trebao, kao i ona, biti daleko više štovan, obožavan, priznavan i proglašavan. Pitanje temeljeno na njenom opravdanom osjećaju zanemarenosti i zapuštenosti, bilo je ne samo najvažnije njoj nego i jedino novo pitanje u cijeloj emisiji. Očito se žena ubila od razmišljanja što da pita čovjeka i smislila jedno jedino pitanje. Šteta što je novost potrošena već na samom početku, kad nam je priopćeno da glasujemo o tome "je li Mirko dovoljno priznat kao sportaš" (a Hrga kao predsjednica svemira). Našem pobjedniku iz Japana treba čestitati što je, kao borac koji je netom tamo potamanio sve svoje protivnike i ostvario svoj najveći uspjeh, otrpio mistični kretenizam pitanja je li on "dovoljno priznat kao sportaš". Prilično mirno izjavio je da ga ne zanima biti proglašen za "sportaša godine" i slične gluposti, te da mu je najdraže priznanje kada mu prilaze nepoznati mladi i ini ljudi i čestitaju mu. Našem ATJ Mirku iz Lučkog, mjesta Privlake i rječice Privlačice kraj Vinkovaca i "Cibalije", par puta je bilo navrh glave svega u "Epicentru", što se može razumjeti. Očito je ovo bila njegoava dosad najteža borba. Sva su pitanja dosadne Hrge bila toliko stravično otrcana i preuzeta iz prastarih Filipovićevih intervjua, da je ona sama to morala otvoreno priznavati onim svojim svježim uvodnima frazama "jednom ste izjavili" itsl. Naša draga neprekidno od sreće nacerena vrhunska voditeljica i genijalna autorica ima svoje prioritete. Njoj je očito bilo važnije sat vremena slikati se s friško najslavnijim hrvatskim športašem, nego pripremiti makar i jedan profesionalan razlog za ovaj svoj jadan amaterski nastup. Što smo, draga moja Nova TV, novo saznali o Mirku Filipoviću? Ništa nova. Amaterizam cijele ove kronične nezajažljivosti jedne ambicije vrlo je skladno podcrtala i stravična rasvjeta. Iznad nedužne voditeljičine glave, slijeva i s desna, meštri od žarulja raspalili su maksimalno svjetlo koje se križalo ispod nosa i na gornjoj usni voditeljice tvorilo tamni trokutasti brk koji je dodatno pojačavao neprirodno sretnu grimasu s kojom je gđica Hrga tri dana prije i tri dana poslije intervjua s Mirkom Filipovićem šetala po šumama i gorama. Ne treba kuditi majstora rasvjete. Čovjek je ispravno osjetio da i on sa svoje strane treba podržati voditeljičin osjećaj zakinutosti za relevantna društvena priznanja koja nekim čudom još nisu uslijedila. Ako je ona nedovoljno priznata od mase i kolega, pravi će je autor nedovoljno osvijetliti odozdo i sa strane (a jako odozgo, od političara) i tako pokazati da je shvaća i na svoj jedino moguć umjetnički način podržava. Bravo, hoćemo još!

TEMA DANA Petak, Nova TV, 20.05

Dnevnik Nove TV u 19.15 h ekskluzivno objavljuje da je liječnik Asim Kurjak u svojim znanstvenim radovima prepisivao tuđe stvari i objavljivao ih kao svoje. Kao takav, plagijator Kurjak izborio je svoje mjesto kao glavni junak ovaj put iznimno kratke "Teme dana". Pozivu Nove TV da gostuju u studiju nisu se odazvali ni ministar zdravstva ni ministar znanosti. Trebala su im 24 sata da najave kako ministarstvo znanosti pokreće istragu protiv liječnika koji je nedavnim svojim zaslugama ponukao "Nacional" da objavi poziv za osnivanje zaklade "Dr. Asim Kurac". Hrvatskoj TV trebat će 24 dana da prekine bojkotirati ekskluzivnu vijest Nove TV i objavi nešto o Kurjakovim nesporazumima sa stvarnošću.

DVOBOJ Petak, Nova TV, 20.07

Zahvaljujući primjerenoj temi (o Tukijevu trgu i spomeniku), odličnom voditelju Rogošiću koji je uništio već davno uništenog Zdravka Tomca i Vesni Pusić koja je svoje sudjelovanje otvorila rečenicom "i ja jako volim svojeg tatu...", druga emisija "Dvoboja" dala se podnijeti kao zanimljivost, jer ne događa se svaki dan da sin nastupa na televiziji i traži da se njegovu ocu podigne spomenik. Sin je Miroslav, otac mu je osnivač Republike Srpske i nulti hrvatski predsjednik, osoba toliko antipatična i nepopularna da ni mrtva nema mira ni počinka, što je i logično, jer sahranjena je u kosom grobu. Sve je to nevažno, naprijed, sine Miroslave!

DNEVNIK NOVE TV Subota, Nova TV, 19.15

Dvije televizije, HRT i RTL TV, objavljuju i Sanadera i Račana, ali Nova TV ima samo Sanaderov napad na opoziciju i točka. Površnom promatraču moglo bi se pričiniti da je osim Večernjaka, koji uz njegov drugarski nadzor vodi u nove pobjede motrištar Manjkas, najdraži hrvatski sin (iz Bosne) Ivić Pašalić preuzeo još jedan teret, ali to može pomisliti jedino površan promatrač. Pravi mudraci znaju da je Nova TV privatna postaja i da kao takva može raditi što god hoće.

VIJESTI Nedjelja, HRT 1, 9.40

Dan počinje zajedničkim velikim skandalom Policijske uprave zagrebačke (PUZ-a) i puzavog Informativnog programa Galićeve Hrvatske TV. Za događaj u kojem je na parkiralištu policajac Zdravko Varzić pucao u građanina, draga naša policija već ima svoju službenu verziju koja ide potpuno u prilog g. Varziću koji je zbog spora oko parkirališnog mjesta čovjeku pucao u glavu. Gđa Aleksandra Ljuba, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke koju više nikad ne bi trebalo pustiti na ekran (ne samo nju nego i sve ostale glasnogovornike policije), izjavljuje da je osumnjičeni Varzić pucao "najvjerovatnije u cilju zastrašivanja". Da je ovo ne samo živa laž, nego i nešto puno gore od laži, pokazalo se odmah u idućim vijestima, tj. u podnevnom "Dnevniku" HRT-a. U njemu, kao i u svim ostalim vijestima i dnevnicima od tada do vječnosti, HRT-ovi puzavci i PUZ više nisu imali hrabrosti ponovo emitirati krajnje nekorektnu i stegovnih mjera vrijednu izjavu gđe Ljube, kojom uprava zagrebačke policije nečuveno podlo i drsko, u trenutku dok se liječnici još bore za život napadnutoga, želi prejudicirati rezultate istrage i sudskog procesa. Umjesto metka za zastrašivanje, u daljnjim emisijama zadržao se "jedan hitac koji je u svojoj putanji pogodio oštećenog u lijevu stranu glave", što je divna formulacija koja krivnju prebacuje na taj glupi hitac i njegovu krajnje slučajnu trajektoriju. >email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim...

Vijeće časti HND-a potvrdilo da je Mirjana Hrga bila u vezi s francuskim špijunom

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva poslalo je Berislavu Jeliniću i Srećku Jurdani, novinaru i kolumnisti Nacionala, zaključak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika