06.10.2006. / 13:13

Autor: Lucija Božić

SJEVERNA KOREJA

Sjevernokorejski nuklearni test ovaj vikend?

Nagađanje o mogućem nuklearnom testiranju dolaze i od strane Vijeća sigurnosti UN-a čiji su članovi postigli sporazum o japanskom koncipiranom saopćenju kojim se upozorava Sjeverna Koreja o raznim posljedicama ako poduzmu nuklearno testiranje

Glasnogovornik japanske vlade je izjavio kako je Tokyo intenzivirao nadgledanje Sjeverne Koreje zbog nagađanja da bi ta komunistička zemlja mogla izvršiti nuklearno testiranje već ovog vikenda. Nagađanje o mogućem nuklearnom testiranju dolaze i od strane Vijeća sigurnosti UN-a čiji su članovi postigli sporazum o japanskom koncipiranom priopćenju kojim se upozorava Sjeverna Koreja o raznim posljedicama ako poduzmu nuklearno testiranje.

Priopćenje moli Pyongyang da odgodi planirano nuklearno testiranje i da se vrati pregovorima sa šestoricom čiji je cilj da ova komunistička zemlja odbaci svoj nuklearni program. Japanski ministar vanjskih poslova Shotaro Yachi kaže kako Japan i SAD dijele zabrinutost kako Sjeverna Koreja ne blefira u s vezi nuklearnog testiranja i kako bi trebali biti spremni na moguće testiranje ovog vikenda. Mediji nagađaju kako bi testiranje moglo biti već u ovu nedjelju kada je obljetnica Kim Jong Ilova imenovanja na čelo Korejske radničke partije 1997.

Japan ima mogućnosti za otkrivanje radijacije u slučaju nuklearnog testiranja i provjerava da li im sva oprema pravilno funkcionira. SAD i Japan na raspolaganju imaju i tri satelita koji mogu pratiti nuklearno oružje i program projektila. Američki izaslanik je ranije ovog tjedna pokušao odgoditi nuklearno testiranje u Sjevernoj Koreji te je rekao je kako SAD neće tolerirati Sjevernu Koreju koja ima mogućnost nuklearnog napada na saveznike SAD-a.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika