Objavljeno u Nacionalu br. 569, 2006-10-09

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO

'Suci ne štede Juventus u drugoj ligi'

ROBERT KOVAČ došao je u Juventus kako bi igrao u najboljoj svjetskoj nogometnoj ligi, ali zbog malverzacija sa sucima klub je izbačen u drugu ligu pa sada igra protiv drugorazrednih, ali srčanih klubova

Robert Kovač došao je u Juventus kako bi igrao u najboljoj  svjetskoj nogometnoj ligi, ali zbog malverzacija sa sucima klub je izbačen u drugu ligu pa sada igra protiv drugorazrednih, ali srčanih klubovaRobert Kovač došao je u Juventus kako bi igrao u najboljoj svjetskoj nogometnoj ligi, ali zbog malverzacija sa sucima klub je izbačen u drugu ligu pa sada igra protiv drugorazrednih, ali srčanih klubova Kada je prije godinu i pol Robert Kovač (32) odlučio napustiti Bayern iz Münchena i potpisati za Juventus iz Torina, bilo je jasno da je on jedan od najboljih europskih obrambenih nogometaša koji je na vrhuncu karijere odlučio igrati u najjačoj ligi na svijetu. Prva sezona u Juventusu izgledala je jako dobro, osvojeno je talijansko prvenstvo, a onda su otkrivene makinacije čelnika Juventusa Luciana Moggija sa sucima zbog čega je Juventus kažnjen izbacivanjem u drugu ligu, oduzimanjem 17 bodova i oduzimanjem titule prvaka. Juventus su napustili igrači Fabio Canavarro, Gianluca Zambrotta, Emerson, Zlatan ibrahimović i Liliam Thuram ali su ostali Alessandro Del Piero, David Trézéguet, Gianluuigi Buffon, Mauro Camonaresi i Robert Kovač. Elitni nogometaši sada igraju u drugoj ligi i nakon neriješenog rezultata u prvom kolu ostvarili su četiri pobjede i čini se da će se nakon jedne sezone uspjeti vratiti u prvu ligu. Robert Kovač naviknuo se na novu situaciju. Od 1996. do 2001. igrao je za Bayer iz Leverkusena, nakon toga četiri sezone u Bayernu iz Münchena, svake godine boreći se za titulu njemačkog prvaka. Dva puta, 2003. i 2005., bio je prvak Njemačke s Bayernom, igrao je Ligu prvaka, a sada se nada da će Juventus biti jedna od najboljih momčadi druge lige.

NACIONAL: Što ste pomislili kada ste shvatili da se Juventus definitivno seli u drugu talijansku ligu?
U prvom trenutku mislilo se da će, osim Alessandra Del Piera, svi bitniji nogometaši napustiti klub. - Do posljednjeg trenutka vjerovao sam da će Juventus ostati u prvoj ligi, čak i kada je donesena odluka da je klub kažnjen selidbom u drugu ligu i oduzimanjem 17 bodova. Juventus se tada žalio, ja sam se nadao da će žalba biti usvojena, ali kada je klub odustao od daljnjih žalbi, prihvatio sam činjenicu da ćemo igrati u drugoj ligi. Cijelo ljeto nakon svjetskog prvenstva pratio sam događaje u klubu i saznao da je Alessandro Del Piero rekao da će ostati u Juventusu. Nakon njega to isto je rekao i golman Gigi Buffon a zatim i Pavel Nedved. Isprva sam mislio da će ostati samo njih trojica i bio sam zabrinut hoće li Juventus imati dovoljno kvalitetnih igrača da se nakon samo jedne sezone vrati u prvu ligu. Za nas je druga liga bila nepoznanica. Srećom, tada su Trézéguet i Camoranesi, naša dva vrlo bitna igrača, rekli da će ostati i upravo zahvaljujući njima pobjeđujemo iz utakmice u utakmicu.

Juventus poput religije

NACIONAL: Jeste li vi željeli otići iz kluba?- Imao sam ponuda ali sam čekao razvoj situacije u Juventusu. Ne postoji mnogo klubova koji su veći od Juventusa tako da nema mnogo klubova u koji želite otići nakon Juventusa. Nažalost kada sam potpisivao ugovor s Juventusom nisam računao na to da ću igrati u drugoj ligi. Razmišljao sam o tome hoću li ostati ili otići. Razgovarao sam s čelnicima Juventusa i s novim trenerom Didierom Deschampsom koji su mi rekli kako bi željeli da ostanem u klubu. Pristao sam, čak sam i produljio ugovor, sada mi ugovor traje do 2009. Ne znam jesu li čelnici Juventusa na isti način razgovarali sa svim ostalim igračima i pokušali ih zadržati. Saznao sam da žele zadržati Ibrahimovića, on je tada i bio na pripremama s nama, ali on nije želio igrati u drugoj ligi. Rekao je da želi igrati u prvoj ligi te je otišao u Inter.

NACIONAL: Teoretski, da ste mogli znati da će Juventus igrati u drugoj ligi, bi li ostali u Bayernu iz Münchena?
- Ne mislim da bih ostao u Bayernu. Nogomet je biznis, Bayern mi je prije godinu i pol ponudio novi ugovor koji mi se nije sviđao, a s Juventusom sam se odmah dogovorio. Igrati u Juventusu bila je prilika života. Bayern je veliki klub ali Juventus je nešto posebno. U Italiji, Juventus se ili voli ili mrzi, nema ništa između. Za naše navijače Juventus je poput religije. Sjećam se da smo posljednju utakmicu prošle sezone igrali u Bariju. Od 45 tisuća gledatelja na stadionu je bilo 40 tisuća navijača Juventusa. Tu euforiju treba doživjeti. S druge strane, u Torinu vodim vrlo miran život jer u samom gradu nema toliko mnogo navijača Juventusa. Juventus ima više navijača u ostatku Italije, naročito na jugu, no u samom Torinu. Prošle sezone torinski stadion Delle Alpi nikada nije bio rasprodan. Sada, kada igramo u drugoj ligi, igramo na Communaleu, manjem gradskom stadionu koji prima 25 tisuća koji također nije popunjen, na utakmicu dođe 20 tisuća ljudi. Meni se sviđa igrati na tom manjem stadionu.

NACIONAL: Je li vam klub, otkad igrate u drugoj ligi, smanjio financijske prihode?- Mi nemamo premije koje dobivamo po utakmici već imamo godišnje ugovore, godišnju plaću za koju igramo. Jedine dodatne premije koje smo imali bile su za osvajanje prvenstva. Međutim, godišnji ugovori nisu nam smanjivani. U klubu računaju da ćemo nakon jedne sezone ponovno igrati u prvoj ligi. Klub je pustio igrače koju su jako mnogo zarađivali, poput Canavara, Emersona, Zambrote i Thurama, čime su uštedjeli jako puno novca i još dobili odštetu za njih. Na temelju toga su naši ugovori ostali nepromijenjeni, bez obzira što igramo u drugoj ligi.

NACIONAL: Kako je igrati u drugoj ligi?
- Atmosfera je u drugoj ligi drukčija zato što su stadioni drukčiji. U prvom kolu smo igrali u Riminiju, to je bilo kao da igramo na stadionu Segeste u Sisku. Kada igraš na takvom stadionu, uopće nemaš osjećaj da igraš za bodove, imaš osjećaj da igraš prijateljsku utakmicu. Utakmica protiv Riminija bila je naša prva u drugoj ligi i u glavama smo mislili da igramo pripremnu utakmicu a ne bitnu drugoligašku utakmicu pa je završili 1:1. Osim toga, iako su stadionu u drugoj ligi puni gledatelja, ipak je drukčije igraš li pred punim stadionom u primjerice, Milanu ili Firenzi, od utakmica u Riminiju. Nadalje, igrači protivničke momčadi znaju da možda nikada više u životu neće igrati protiv Juventusa. Zato od prve do zadnje minute daju sve od sebe, daju 120 posto. Ne daju ti da dišeš i zato nije lako pobjeđivati u drugoj ligi. Oni su školovani igrači, dobro taktički i tehnički pripremljeni. To je razlika između talijanske i njemačke druge lige. U Italiji ima drugoligaških igrača koji bi mogli igrati u prvoj ligi, imaju znanje, ali iz nekih razloga nisu uspjeli. U Njemačkoj je daleko veća razlika u kvaliteti između prve i druge lige no u Italiji. Mi u Juventusu znamo da smo jači od ostalih drugoligaških klubova, ali je jako teško dok ne damo prvi gol i onda je sve lakše.

Deschamps, trener za prvu ligu

NACIONAL: Nakon neriješenog ishoda u Riminju zaredali ste četiri pobjede. Jeste li sada uvjereni da se i pored 17 oduzetih bodova možete nakon ove sezone vratiti u prvu ligu?
- Ja u to ne sumnjam. Međutim, teško je predviđati stvari godinu dana unaprijed. Može doći do ozljeda ili da neki igrač padne u formi. Ja se najviše bojim ozljeda naših najboljih igrača kao što su Trézeguét, Del Piero, Camoranesi, Buffon ili Nedved. Golmana Buffona smatram našim najbitnijim igrače. Ako svi oni budi zdravi, Juventus se vraća u prvu ligu čak i sa oduzetih 17 bodova na početku sezone. NACIONAL: Kako je raditi s Didierom Deschampsom, proslavljenim igračem i trenerom? - I on zna koliko je Juventus vrijedan, zato mu nije bilo bitno što trenira klub iz druge lige. Juventus nije običan klub, on je jedan od najvećih u Italiji i u Europi pored Reala i Milana, možda i Manchestera. Bez obzira što je kao trener bio s Monacom u finalu Lige prvaka, on u Juventusu vidi svoju šansu. On u drugoj ligi nastoji izgraditi ekipu za prvu ligu. Meni se sviđa kako on radi. Za razliku od dosadašnjeg trenera Capella, s Deschampsom svi mi igrači imamo normalan odnos. Deschamps nije poput Capella koji je držao distancu, rekao je svim igračima koji imaju neki problem da mu se obrate. Osobno s Capellom nisam imao problema kao ni drugi koji su se ponašali onako kako je on očekivao. No, ako nije bilo tako, onda je bilo problema.

NACIONAL: Godinama se govorilo da je Juventus zaštićen od sudaca u prvoj ligi. Je li Juventus zaštićen i sada, kada igrate u drugoj ligi?
- Ne, dapače, primijetio sam nešto sasvim suprotno, a to je da im je teško dosuditi jedanaesterac za nas. Sjećam se posljednje minute na utakmici protiv Riminija. Zalayeta je prsima primio loptu, ušao u kazneni prostor, a obrambeni igrač ga je držao za dres ali sudac nije svirao jedanaesterac. Sudio je suprotno, slobodni udarac za Rimini jer je Zalayeta navodno igrao rukom. Bio je još jedan slučaj kad smo igrali protiv Modene a njihov je igrač očigledno igrao rukom u vlastitom kaznenom prostoru, no sudac nam je rekao da on to nije vidio. Da se to dogodilo prošle godine u prvoj ligi, odmah bi sudili jedanaesterac za nas. Suci se boje suditi jedanaesterac za Juventus da ih ne bi optuživali kako nam pomažu, odnosno kako su opet u pitanju mutne igre. Ne vidim da nas suci štite tijekom igre. NACIONAL: Znači li produženje ugovora s Juventusom za još jednu godinu da ćete u Juventusu i završiti igračku karijeru? - Računam na to jer ću istekom ugovora imati 35 godina i mislim da će mi Juventus biti posljednji klub u karijeri. Nakon toga moja obitelj i ja vratit ćemo se u Njemačku, u München, nismo razmišljali o ostanku u Italiji. Tko zna, moram odraditi još tri godine ugovora s Juventusom, mnogo toga se može promijeniti, možda se vratim živjeti u Hrvatsku. Zasad nemam poslovnih planova, teško mi je o tome razmišljati dok sam aktivan igrač.

NACIONAL: Prije nekoliko godina, dok ste igrali u Bayeru iz Leverkusena, vaš mi je brat rekao da ste, nakon Emersona, najbolji obrambeni igrač njemačke lige. Jeste li sada najbolji obrambeni igrač druge talijanske lige?
- Meni je to teško reći, neka me drugi procjenjuju. Ne mislim da igrajući u drugoj talijanskoj ligi nazadujem. Istina, ove sezone nećemo igrati u Ligi prvaka, najveći je doživljaj igrati protiv najjačih klubova na svijetu. Devet godina igrao sam Ligu prvaka pa će mi ova godina dobro doći da se odmorim i oporavim. Imam 32 godine i nije loše igrati samo subotom. Igrat ću jake utakmice za reprezentaciju a nisu loši igrači ni u drugoj talijanskoj ligi. Morat ću davati sve od sebe tako da neću nazadovati.

email to:Dean Sinovcic

Vezane vijesti

Video: Hitmejker Robert Ferlin: Neće Thompson u Arenu...

Video: Hitmejker Robert Ferlin: Neće Thompson u Arenu...

Thompsonova skladba "Bojna Čavoglave" inspirirala je HTV-ovog novinara Roberta Ferlina da napiše parodiju naziva "Za Istru pronti". Njegova skladba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika