Objavljeno u Nacionalu br. 570, 2006-10-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Pazi oštar Gruden

Dr. Vladimir Gruden i dr. Asim Spolovilo u Opatiji će pjevati ubi-ubi-pederaaa

Ivan StarčevićIvan Starčević KONTRAPLAN Utorak, HRT 1, 20.40
Dobro je da je dr. Vladimir Gruden, profesor na Medicinskom fakultetu, došao u emisiju koja se bavi ljudskim pravom na sklapanje istospolne bračne zajednice u kojoj bi bračni drugovi imali sva prava kao i partneri u heteroseksualnim brakovima. Da nije došao, ne bismo čuli njegova tri bulažnjenja protiv homoseksualnih brakova. Bulažnjenje prvo: sad je jako moderno živjeti u slobodnim vezama, pa zašto onda ti homoseksualci koji su se oduvijek dičili da su moderni sad najedanput žele ući u brak? Ovo nije rekla jedna baba s placa drugoj babi, drage čitateljice i čitatelji, nego je to tok svijesti jednog sveučilišnog nastavnika. Počujmo kako babetina Gruden bulazni i drugi put: ako si u nekoj vezi pa je želiš ozakoniti, to znači da si nesiguran u nju! I treći Vladekov razlog: sklapanje homoseksualnih brakova provocira heteroseksualne bračne parove. Baba Vladimirka je to sjajno rekla, ali u krivoj emisiji. I ona i dr. Asim Kurjak ponos su i dika zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Jedan uči studente da su homići i lezbijke bolesnici, drugi da je iz živog ženskog tijela dopušteno krasti ljudska jajašca, a obojici im je mjesto u novoj emisiji HRT-a "Mrzim pedere i lezbijke još u zametku". Babi Gruden je iz godine u godinu sve gore, sjetimo se samo kako je nema tome davno pred cijelim rvackim globalnim selom olajala naše gayeve, polja i lezbijke da su bolesnici koji se trebaju liječiti. Olajala pa se pokajala, ali večeras opet stara pjesma. Dr. Gruden, ispod čijeg imena je večeras pisalo "psihoterapeut" kao znak upozorenja (pazi oštar gruden), još se muči s tekstom i glazbom svojeg hita za emisiju "Mrzim itd.", pa mu mi kao stari novinari predlažemo da pođe od naslova. Dobar naslov, dragi Volođa, to ti je pola teksta, recimo "Ubi-ubi-pederaaa". Melodija, u izvedbi hrvatske mladeži, s neznatno izmijenjenim tekstom, često se čuje na našim nogometnim stadionima, pa je stvar riješena. Kad već imaš tekst i glazbu, pozovi kolegu s posla da ti pomogne, pa vas dvojica, ti i dr. Asim Spolovilo, praizvedite pjesmu na festivalu lakih nota u Opatiji iduće godine. Cijelu zimu držite se lijepo za ruke i pjevajte.

DNEVNIK Četvrtak, HRT 1, 19.30
Nema Dnevnika bez mudre riječi. "No-gometaši su nas ponovno učinili, makar na jedan dan, najsretnijom i najponosnijom nacijom na svijetu", bunca nacijonolog Zoran Šprajc, za početak. Poslije je, poremećen od ponosa, za engleske novine "Guardian" rekao ‘gvardijan’ umjesto ‘gardijen’, a javila se i novinarka Jasna Paro s domoljubnog fronta u Velikoj Britaniji: "I za malu hrvatsku zajednicu u Londonu bio je to emotivan trenutak". Fuj. Nije zamrlo ni uvijek spremno domoljubno pero sportskih novinara: "Zloslutnici iz UEFE koji su jučer prijetili sankcijama, mogli bi se danas ispričati."

NOVAC Srijeda, Nova TV, 22.45
Boris Mišević je čovjek zbog kojeg se na Seinfelda, pa na Willa i naročito Grace (a tek Karen!) svake srijede čeka pola sata duže. Umjesto da počne Seinfeld, pojavi se mladić ostrižene lubanje, sav u odijelu (tobože on je bankar), pa kaže "dobro veče, ja sam Boris Mišević". Od ljudi koji Novoj TV sastavljaju program tako da subotom stave Zuhru najprije u "Cimmer fraj", pa odmah iza toga Zuhru u "Zuhra light show", ne može se očekivati da imaju bar malo smisla za osnovne ljudske potrebe, tj. humor ili tako nešto. Da imaju, onda bi se nakon Miševićeva pozdrava prolomilo nacrtano nebo iznad njegove ćelice, munja bi spalila njega i njegovo sivkastozeleno odijelo, prokletog "Novca" srijedom ne bi bilo i počeo bi odmah "Will i Grace", a tek onda prastari, ali srcu dragi Seinfeld. Osim što subotom bjesomučno uništava Zuhrin kredibilitet, Nova TV jedinstvena je i po tome da emisije posta-vlja obrnutim redom, kao da akademiku Siniši Svilanu program kroji dr. Babuskara Gruden: najprije ide specijalistički negledljiv "Novac" i njegovi tajni sponzori, onda desetak godina stari "Seinfeld" s puno reklama i na kraju friški "Will i Grace" s najviše reklama. To se zbiva možda i zato jer je g. Svilan prekasno u životu otvorio udžbenik Damira Matkovića o televiziji, gdje piše da je ‘prime time’ ono između 18 i 23 sata. Razljućen tom površnom spoznajom, želi nam svima dokazati da se TV najviše gleda tek poslije ponoći, kad počinju "Vilko i Gracijela". No, naime, ali, kako i budući da su dva od četiri glavna lika humorističke serije "Will i Grace" beskrajno duhoviti, sebični i simpatični homoseksualci, očito u programskoj shemi svoje sadističke prste ima i baba Gruden. Kunem vam se da ona i direktor Siniša sjede u Svilanovoj direktorskoj sobici, dodiruju se koljenima i ciče dok pedere bacaju na zadnje mjesto, nofce na prvo, a možda to radi prokušani sadistički duet dr. Vladimir Gruden-dr. Asim Spolovilo koji će na opatijskom festivalu iduće godine predstavljati zagrebački Medicinski fakultet. A naš Mišević, čija je krivnja za prerano pojavljivanje neizravna ali neoprostiva, već i sam osjeća da njegovoj emisiji tu nije mjesto. Svoj uobičajeni pozdrav i predstavljanje proširio je preoštrom rečenicom: "U večerašnjoj emisiji nudimo vam doista svašta." Nije u pravu. Iako mu "Novac" nitko ne gleda, to je još uvijek fenomenalan rezultat u odnosu na "Sudski poziv" Milana Majerovića Stilinovića i "Lica nacije" uvaženog g. Branimira Bilića Trkeljatora. Ove dvije nove emisije HRT-a, smještene na Prvi program u idealno vrijeme, toliko su odvratne i dosadne da nitko još ni ne zna da postoje, a kamoli da bi ih tko gledao. Taj status one tek trebaju steći mukotrpnim radom. Dok se to ne dogodi, Mišević može mirno spavati.

CIMMER FRAJ Subota, Nova TV, 20.08 Nakon šoka s groznom prvom emisijom, druga već pokazuje znakove života, čak više nego onaj Rade koji je imao psa Gojka i pao u bunar u dvorištu šovinista godine Jambreka Prosinečkog, ali to je bilo davno, k tome i na OTV-u. Večeras konobar Enis Bešlagić predlaže nezadovoljnoj gošći da "može li jedan dobar vic koji sam sad čuo dok sam srao". Kad po plitkoj vodi posluži gazdu i gazdaricu koji sjede u čamcu, gazda Zuhra ga pita što čeka, što ne odlazi. Ništa ne čekam, pišam - otpovrnu kelner. U sedmoj epizodi pojavit će se pjevačica Danijela Martinović, a do onda nadamo se najboljemu.

NAD LIPOM 35 Nedjelja, Nova TV, 20.06 I nakon jedanaest godina Stevo Cvikić i njegovo snalaženje sa starim vicevima i starim šlagerima umjesto dijaloga može se gledati. Ta se emisija nekad zvala "Jel me neko tražio", a s HRT-a skinuta je bez ikakvog razloga, osim ako u razlog ne svrstamo svinjsko ponašanje odgovornih Tuđmanovih urednica i urednika prema izuzetno uspjeloj i gledanoj seriji.email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Ruska armija vraća se na Pacifik i Sredozemlje

Ruska armija vraća se na Pacifik i Sredozemlje

Šestog kolovoza u zapadnom Pacifiku počeli su godišnji manevri američke ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva pod imenom “Valiant Shield”. Prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika