19.10.2006. / 15:48

Autor: Martina Zeković

KARLOVAC

Tajni dosjei karlovačkih novinara

Dogradonačelnik Karlovca Damir Jelić zahtijevao je financijsko i disciplinsko kažnjavanje novinara karlovačkog radija jer se javno suprotstavio njegovom promišljanju, afirmativno se izražavajući o komunizmu

Karlovačka gradska uprava ima dosjee karlovačkih novinara, doznala je, kako tvrdi, tajnica Sindikata novinara Marinka Boljkovac-Borković od pročelnika Ivana Mrzljaka, objavio je Radio Mrežnica. Naime, dogradonačelnik Karlovca Damir Jelić zahtijevao je financijsko i disciplinsko kažnjavanje novinara karlovačkog radija jer se javno suprotstavio njegovom promišljanju, afirmativno se izražavajući o komunizmu. Radio Mrežnica navodi da si je to pravo dogradonačelnik Jelić vjerojatno dao zbog činjenice što iz gradskog proračuna kojeg pune svi građani Karlovca, njegova vlast debelo financira rad gradskog radija, i to, prema nekim informacijama, navodno s oko 60 tisuća kuna mjesečno.


"Apsolutna poruka je ‘piši što ti diktiram', no ono što me dodatno osupnulo u razgovoru s g. Mrzljakom jest činjenica da je izrazio veliko nezadovoljstvo novinarima u Karlovcu, odnosno generalno, njihovim radom. Rekla sam mu da ima vijeće časti HNS-a, obratite se tamo, pa imate i sud, no generalno ne možete napadati novinare. Potom je g. Mrzljak rekao da oni imaju dosjee novinara, da mogu dokumentirati... no, ja sam ostala preneražena i kazala: Molim.... Na to je g. Mrzljak htio tu izjavu malo ublažiti, kazujući da to nisu baš takvi dosjei, ali da prate rade novinara, to da i tko što i kako piše", rekla je Boljkovac Borković i dodala "Ja zaista ne znam jesu li tajna služba, ali je činjenica da su prilično sujetni, sudeći po svemu. To se razabire po pismu g. Jelića, on je strašno osupnut da se netko usudio drznuti i reći nešto suprotno njegovom mišljenju. Zaboga, različitost mišljenja je poželjna, u svakom smislu. To što čelnici u Karlovcu nisu zadovoljni radom novinara u Karlovcu znači da novinari dobro rade, jer čačkaju očito po njima, a to je i novinarski posao".

Hrvatsko novinarsko društvo i Međunarodna federacija novinara bit će obaviješteni o ovom pritisku na novinare. Novinar se na kraju, ipak morao ispričati dogradonačelniku, te odreći se vlastitog mišljenja.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika