Objavljeno u Nacionalu br. 571, 2006-10-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Dušanović i Nemčićka korumpirani ili glupi?

Bilo kakva slika mogla bi Seligmanu privući pokojeg sponzora, a nema smisla da se to dogodi bez udjela sustava toliko moćnog da nije u stanju iz svoje ogromne arhive iskopati čak ni Seligmanovu sliku za legitimaciju

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
Danko Družijanić postao duhovit, to je udarna vijest i poruka večerašnjeg informativnog spektakla Rvacke TV. Po uzoru na povremenu neprofesionalnost Zorana Šprajca sad se i njegova zamjena zvana Danko Družijanić, inače teška siva kukavica, odvažio pridometnuti nešto veselo svoje na kraju normalne vijesti koju su mu dali da čita. On je nju, mičući usnama kao milicajac, najprije pročitao u sebi, a onda dopisao "pa se nadamo i novima", jer je vidio da se i Šprajc već godinu dana povremeno šali. Pustimo sad latinsku izrekicu da ono što pristaje Jupiteru ne pristaje Družijaniću, jer ni našem slavonskom Jupiteru Šprajcu ne pristaje govoriti zvizdarije koje veze nemaju s općim ozbiljnim tonom emisije i poslom koji novinari Dnevnika trebaju raditi. Neka se šale doma s bližnjima, a nama neka predoče svoj ozbiljan posao. Uzalud nade i želje, jer humor je zarazio ne samo Jupitera i Vola mu, nego i njihovu međimursku novinarsku velesilu koja večeras, umjesto novinarske priče, donosi vrlo ozbiljni zapisnik pres-konferencije smijenjene međimurske dožupanice. Taj servilno smetlarski posao na kraju je začinjen, a čime bi drugim, nego konkluzijom da "ljubav ne poznaje granice", na koju nas je mudro rukovodstvo zaboravilo na vrijeme upozoriti znakom na ekranu, npr. "kamenje pada", tj. padaju šale na pamet uredničku, ali toliko teške da ih svaki drugi normalni um ne može ni pojmiti ni podnijeti.
(4 kaktusa)

SPORT
Petak, HRT 1, 20.00
Hrvatski (osječki) gimnastičar Robert Seligman nastavlja potvrđivati svoju svjetsku klasu: sad je ušao u finale, među prvih osam u disciplini konj s hvataljkama na svjetskom prvenstvu u Danskoj. Pravo je čudo da nam vrlo ozbiljnji sportski novinar jako neozbiljnog imena Mićo (Dušanović) to sada čita i to kao prvu vijest. Valjda su svi nogometaši pomrli, pa primitivni i korumpirani Sportski program isto tako primitivne i korumpirane Hrvatske TV mora objavljivti nešto što nije lopta i od nje lova za sportske novinarčiće najteže kategorije. Dok nam novinarčić Dušanović čita o Seligmanu, na ekranu ide tobože Seligmanova vježba na parteru, u kojoj skače i premeće se u zraku netko potpuno različit od vitkog Seligmana, ali mi svi moramo misliti da je to Seligman, jer sve što Dušanović čita odnosi se isključivo na Seligmana. Tek u neka doba sjetiše se potpisati da je ormaroidni pehlivan netko iz bogtepita otkud, Australije, što li već, puca nam prsluk. Kao u kletom veslanju, tako i u gimnastici, nema šanse da se sportašima pojavi slika na ekranu, vijest još može, ali slika jako teško. Dušanović i društvo jednostavno nisu na najbolji način motivirani (pitajte Ivu Majoli) da posegnu u arhivu, ali su dovoljno educirani da znaju da bi bilo kakva slika na ekranu najgledanije emisije Seligmanu mogla privući pokojeg sponzora. Nema smisla da se to dogodi bez udjela sustava toliko moćnog da nije u stanju iz svoje ogromne arhive iskopati čak ni Seligmanovu sliku za legitimaciju. Birajte, dragi čitatelji: sportski novinar Hrvatske televizije g. Mićo Dušanović je korumpiran ili glup. Nitko treći ne bi vijest o Seligmanovu plasmanu u finale podložio video materijalom o vježbaču koji nije Robert Seligman. Ako čestiti Dušanović misli nešto petljati s privatnim tužbama, neka na sud dovede i svoju šeficu direktoricu HTV-a gđu Mariju Nemčić, jer i ona je, budući da tolerira takvu praksu, ili korumpirana ili glupa, dakle, nesavršena, čime samo želimo reći da je Dušanović možda savršen: i korumpiran i glup.
(4 kaktusa)

VIJESTI NOVE TV
Petak, Nova TV, 22.00
Za razliku od HRT-a, čiji su se Dnevnik i Vijesti, dičili pravim starim komunističkim novinarstvom, Nova TV nije u svojim vijestima i dnevniku objavljivala zapisnike s pres-konferencija. HRT u svojem ubogom Dnevniku objavljuje sve što Plivin bogatun Čović želi reći, plus njegovu frazu o nedužnosti, koja je čak i takva iz kasnijih vijesti izbačena kao nebitna. Nova TV svoju vijest o Čoviću ne otvara njegovim redoslijedom, nego se odmah kaže bitno: 28 milijuna kuna Čović i familija stekli tako da je on na vrijeme jeftino kupovao sada skupe "Plivine" dionice, jer je, stvarno čudno, imao prave informacije. U jednoj drugoj emisiji Nove TV (jadnom "Epicentru" Mirjane Hrge, ako se ne varamo) rečeno je da su tako radili i direktori propalog "Enrona" i zaradili do četrdeset pet godina zatvora. Nije čudo da Mirko Ilić voli Ameriku.

VIJESTI IZ KULTURE
Subota, HRT 1, 22.20
Dvije različite osobe potpisati jednim imenom, imenom slikarice Karine Sladović, stvarno je slatko, ali samo u slučaju da emisiju gledaju gđica Marple i g. inspektor Barnaby zajedno. Dobro da je nije vidjela osoba duge kose u plavoj haljini (gđa Karina Sladović), čime želimo reći da znamo kako prava gđa Sladović izgleda, jer davno smo u "Večernjem listu", vidjeli članke koje je o njoj pisao novinar Đorđe Mišković. A ona druga osoba večeras potpisana kao gđa Sladović, žena je kratke kose i potpuno druge fizionomije, čime želimo reći nešto još gore: nemamo pojma tko je gospođa. Ispričavamo joj se u bilo čije ime.
(1 kaktus)

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Američki državljanin, grafički ilustrator i dizajner Mirko Ilić (56) gostuje na televiziji i govori mirno, suvislo, simpatično, pametno, uvjerljivo, naročito u onom dijelu bliskom nama, kad kaže da voli Ameriku, jer u njoj nitko ne šapće i nitko nikoga ne tuži za uvredu. Lijepo se prisjetiti da je ovdje svojedobno cijela Tuđmanova mafijaška vlada tužila Davora Butkovića iz "Globusa" za uvredu (cijela vlada!), da je isti takav današnji bijednik i predsjednik države, Stjepan Mesić koji vrijeđa koga god se sjeti, tužio protukandidata iz predsjedničke kampanje Borisa Mikšića (i dobio spor!).
(3 vijenca)

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.55
Radni naslov vijesti u kojoj Božo Sušec slika sam sebe kao voditelja rukometne svečanosti glasi: Božo Sušec se valja u blatu, što je na davno urušenoj Rvackoj TV postalo običaj. Večeras u "Shpitzi" voditeljica/domjenčura Pišek slika samu trosekundnu sebe na nekom domjenku. Shvaćamo da je to zbog dužine bilo apsolutno nemoguće izrezati, baš kao i Boži Sušecu samoga sebe otfikariti, jer najteže je dići ruku na kratkoga sebe.
(1 kaktus)

email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika