Objavljeno u Nacionalu br. 572, 2006-10-30
KUHARSKI KANCONIJER
Budućnost iz janjećih ponutrica
Janjeća jetra pred augurom bila je bakrene boje, bubrezi i slezena u pravilnu položaju, a drob i crijeva bijeli, zapravo blago zelenkasti, nježni kao opal
Pa je, i ne odgovorivši svećeniku, zapovjedio da mu donesu ponutrice žrtvovana janjeta, barem one koje haruspik nije spalio na žrtveniku i zapovjedio da mu od njih priprave njegov omiljeni lonac. Te je večeri, potpuno sjestan svojih čina, car pojeo vlastitu sudbinu. Svećenik je otplovio već sljedećeg dana u potrazi za novim božanskim rasporedom neba, znakovitim ponutricama i letom noćnih ptica. Za njim, iza pjenušavog traga carske trireme, ostali su temelji palače, najveće gradilište tadašnjeg svijeta, i Diklecijan, koji je nakon povlačenja s prijestolja uzeo opet svoje dječačko ime Diokles, budući da je znao da će ga njegova palača i budući grad nadživjeti, baš kao i njegov svijet na zalasku. Jer već tisućama godina prije ovog događaja Apolonovi, Pitijini i Sibilini, grčki pa potom etrurski i na kraju rimski svećenici proricali su sudbinu iz ponutrica žrtvovanih životinja, obredna hrana pripravljena od ostataka sladila je nepca velmoža i proroka. Taj običaj prinošenja žrtve i izjedanja, čiji se tragovi gube u neolitičkim vremenima, ujedno je prvo ritualno spajanje hrane i sudbine, proricanja i kuhanja, u kršćansko doba, u vrijeme raznih kolinja, Kristova Tijela i našeg usuda. Stoga, dok kušamo neko jelo od ponutrica, u njegovu slatkastom okusu i mi možemo osjetiti djelić moći i snage nepromjenjive sudbine, koju su tako dobro razumjeli slavni car i njegov haruspik dok su gutali janjeći lonac kao slatku kob, zaljućenu upozorenjima. Nisi vječan, ili - sjeti se da si prah, govorila su mala jetra, pluća, bubrezi i slezena u svom slatkom umaku. Jer znao je car i vjerovao haruspiku da je proročanstvo nepogrešivo, da će ga njegova palača i grad nadživjeti. A s njom i jela od ponutrica, skuhana na ognju ili žaru vatre, u starim loncima, u kojima se već možda kuha i piše i naša sudbina.
Rižot od janjeće jetre i srca
Rižot od janjeće jetre i srcaNa 1 dl maslinova ulja zazlatite 2 sjeckane kapule i 1 dag pancete, a kad uhvate boju, dodajte komadiće 2 janjeće jetre i 2 janjeća srca. Povrće i meso miješajte dok ne dobijete gust umak. U njega ubacite 30 dag riže za rižote i pustite da se zastakli, pa nastavite pirjati podlijevajući s 0,5 l janjećeg temeljca i 1 dl bijela vina. Kad rižot postane ljepljiv, a riža mekana, ubacite grančicu sjeckanog bosiljka i grančicu majčine dušice, posolite, popaprite i služite.Janjeći dropčić
Janjeći dropčićDobro isprane drobove od 2 janjca, njihova debela i tanka crijeva izrežite na uske trake i kratko pirjajte na 2 sjeckane kapule i 10 dag pršuta. Dodajte siječak od 5 režnjeva češnjaka, stručka petrusimula i 5 dag slanine pa ga ukuhajte podlijevajući s 1 l janjećeg temeljca i žlicom konšerve. Dodajte 3 klinčića i 15 dag usirene krvi od janjca pa kuhajte dok se ne veže. Posolite, popaprite i služite s ribanim sirom.
Vezane vijesti
Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'
Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više
Komentari
Ovaj članak nema komentara.
Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.
Najnovije
-
05.07.2012. / 10:38
Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište
-
29.06.2012. / 16:26
Šokantna i provokativna modna predstava
-
29.06.2012. / 16:20
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
-
29.06.2012. / 16:09
Uživajte u sekundu dužem vikendu