Objavljeno u Nacionalu br. 572, 2006-10-30

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Proglašenje Branimira svecem pitanje dana

Uzbuna u Vatikanu: Papa poslušao dvojicu Svilanovih pijanaca

U SRIDU
Srijeda, Nova TV, 21.05

Već na prvoj temi (o svetosti Branimira Glavaša) dva pijanca iz publike napravila su incident. Vid Balog Bale i Davor Dretar Drele počela su se derati na jednu gospođu za okruglim stolom. Nikad ranije nije viđeno da se ova dvojica kukavica i ženomrzaca deru na nekoga od gostiju, na voditelja ili na bilo kog živoga. Bilo je gadnih tema i gostiju s kojima se večerašnji postulatori kauze za svetost Branimira Glavaša nikako nisu slagali, ali im do sada ni jednom nije išla pjena na usta. Dakle, večeras ovu dvojicu đavoljih odvjetnika nije nadahnula tema (o svetosti Branimira Glavaša), nego zabluda da je gđa Vesna Pusić žena. U svijetu pošalica Baleta i Dreleta žena je nijema stvar na koju muškarac može vikati i tući je bez straha od posljedica, jer u tom njihovu virtualnom svijetu koji je u Hrvatskoj opipljivo konkretan (i nalazite ga na najneočekivanijim mjestima) caruje predrasuda da je žena fizički inferi-rorna. Kako kada i kako kome. Dvije trajno pijane i polumrtve vreće sala, kakvima se Drele i Bale vole prikazivati u emisiji, sigurno nisu ni u čemu dorasle Vesni Pusić. Nema nikakve sumnje u to da je širokogrudna Pusić, predsjednica HNS-a koja dopušta da joj stranka ima više skandala nego članova, nema, dakle, nikakve sumnje da je ona, milostiva gospođa Pamet osobno, čak i fizički jača od dvojice kukavelja. Tim je smješnije, stvarno preslatko, bilo gledati kako su već na njene prve riječi izbezumljeni seljoberi zagrajali "kaj vam je v glavi" i "ma sram vas bilo", za što bi već u svakoj boljoj birtiji dobili gadnih batina. Gđa Pusić se široko smiješila na sve što su oni imali reći, što znači da je, za razliku od dvojice loše krivotvorenih selja-ka, pružala maksimalnu moguću podršku scenariju emisije "U sridu" u kojem piše da bi oni trebali biti duhoviti. A njih je vlastiti incident toliko uplašio da su šutjeli punih pola sata, što je također rekord emisije. Nije ih bilo nigdje, kao da su otišli promijeniti pelene. Friško presvučeni, okuraženi i dosadni oglasili su se s "čekaj, Vesna, malo", što potvrđuje da su pali žrtvom zablude kako je sve dopušteno kad pred sobom imaš svoju ženu.

NOVAC
Srijeda, Nova TV, 22.25

Dok mi čekamo da počnu ono troje - Seinfeld, Will i Grace - predsjednik velike indijske kompanije "Tata Steel", gosp. Tata osobno, govori o čarima razvoja proizvodnje pakistanskog čelika. Prije njega išlo je nešto o šansama Paname u svjetlu planiranog proširenja preuskog joj kanala. Tradicionalno puni bezazlene mržnje na emisiju zbog koje nema drugih dviju emisija, radosno izvješćujemo o malom gafu u "Novcu", jer poslije njega bilo je lakše čekati na početak pravih stvari.

ISTRAGA
Četvrtak, Nova TV, 20.05

Što god mi mislili o susjedstvu ozbiljnog i smiješnog u nastojanjima voditelja Roberta Valdeca da bude uvjerljiv u svojim strašnim najavama starih zločina, jedna stvar je izvan svake sumnje: rekonstrukcija četničkog zločina počinjenog prije točno 15 godina produkcijski je izvedena dirljivo ozbiljno, bez hladnog perfekcionizma američke "911". Ima tu i crvenih mrlja na glavama statista, jedan je čak gurnut u hladnu Unu, svi su složno popadali kad su "četnici" (inače hrvatski dragovoljci) pripucali, a i psovalo se sočno i plakalo iskreno. Zločin je počinjen u selu Baćin blizu Hrvatske Dubice, ubijeno je 56 mještana i nitko za to nije optužen, pa je sve palo na nejaka Valdecova pleća. Pojačavajući dojam, g. Robert Stražimir Valdec izrecitirao je da su se na mjestu zločina još dugo čuli "posmrtni hropci". Ivica Prlender, povjesničar i ravnatelj dubrovački ljetni, nedavno je govorio, ako me sjećanje dobro služi, a služi, o "posmrtnim kricima". Dosad se mislilo da je smrt kraj svega, ali malo pomalo gradi se čitav jedan znanstveni smjer kričavaca i hroptavaca što tvrdi suprotno.

OTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 22.48

Mislav Bago odlično je vodio emisiju "Slučaj Glavaš - test za pravosuđe" i imao je odlične goste. Na svoj način takav je bio čak i Glavašev prijatelj i suborac, sudac Petar Kljaić. Poslije njegova nastupa, na pitanje emisije, "imate li povjerenja u hrvatsko sudstvo", na kraju je 89% posto od 2886 gledatelja odgovorilo negativno. Svatko zna da otprilike toliki postotak građana Hrvatske, 99,9%, smatra da Branimira Glavaša treba zatvoriti i suditi mu, ali ne da im se nazivati HRT, pogotovo kad je na ekranu Hloverka Novak Srzić. Ona je u utorak, na kraju "svoje" emisije o humanitarcu Glavašu, najavila kratku izjavu, "ali stvarno kratku" i pustila višeminutni politički govor Njegove Svetosti kojom se ona oprašta od Slavonije i svoje stranke itd. itd. Dakle, Hlo No Srz u stanju je otvoreno lagati (odatle i naslov emisije), što je ispod časti vještim novinarkama (hipokoristik: vješticama) iz Večernjaka i 24sata koje su zadnje vidjele našeg Selotejpa na slobodi i to vjerno, šmrc, opisale. Kod Mislava Bage, koji je u utorak uništio Zlatka Kramarića i njegovu bolesnu uvjetnu podršku HDZ-u, večeras su Krunislav Olujić, Čedo Prodanović i Drago Hedl govorili o hrvatskom pravosuđu kao najvećoj rak-rani hrvatskog društva, točnije "rak-rana ovog društva je stanje u pravosuđu" (Čedo Prodanović).

DOBRO JUTRO, HRVATSKA
Petak, HRT 1, 7.00

Voditeljski par Horvat-Meštrović jede nekakav odvratni sirni namaz, pa se kutijice tog proizvoda slikaju i slikaju i sve to na ekranu na kojem nema ni jednog slova upozorenja da je riječ o reklami. Ako nije reklama, onda to znači da je voditeljsko uživanje u mazanju sirovine na krušac njihovo privatno mišljenje i ćućenje, a ne plod ozbiljnog marketinškog napora proizvođača te materije. Odatle i privatna kvalifikacija "odvratni sirni namaz" na koju ima pravo svaki gledatelj suočen s prostitucijom voditelja HRT-a, počinjenom u cik zore u nevrijeme, točnije oko osam.

DVOBOJ
Petak, Nova TV, 21.54

General Martin Špegelj i voditelj Rogošić govore o kupovini oružja i usputnim pojavama početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a Ljubo Ćesić i voditelj Dujmović o bezgrešnosti toga posla. Ćesić je na početku pokušao nešto galamiti, ali se Špegelj ničim nije dao smesti. Pokazalo se da je "Dvoboj", zbog toga što ima dvojicu voditelja, za-hvalna forma. Nemoguće je da bilo koja strana bude favorizirana, kao što se to zbiva u sucidalnoj tv-zabavi kakvu upražnjava usamljena Hloverka, okružena dragim si gostima u studiju.

email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika