02.11.2006. / 18:00

Autor: Ana Kirin

SAD

Kerry se ispričao zbog "neuspjele šale"

Senator John Kerry je studentima na predizbornom skupu u Kaliforniji prije dva dana preporučio da vrijedno uče i budu pametni jer u suprotnom mogu "zaglaviti u Iraku"

Demokratski senator John Kerry popustio je pritiscima i iznio jasnu ispriku svim američkim vojnicima i građanima koji su se našli uvrijeđeni njegovom dosjetkom upućenom studentima na predizbornom skupu u Kaliforniji prije dva dana, kada im je preporučio da vrijedno uče i budu pametni jer u suprotnom mogu "zaglaviti u Iraku". "Iskreno žalim što su moje riječi pogrešno protumačene kako bi se krivo sugeriralo nešto negativno o ljudima u uniformama, i osobno se ispričavam svakom vojniku, članu obitelji ili Amerikancu koji su bili uvrijeđeni", naveo je Kerry u priopćenju. U programu TV mreže MSNBC-u senator Kerry je ranije objasnio kako je bila riječ o "neuspjeloj šali" čiji je žalac bio namijenjen predsjedniku Bushu, ali je zbog ispuštanja jedne riječi ispalo da manjkavo obrazovanje i intelektualnu lijenost on pripisuje vojnicima u Iraku.

Bijela kuća ubrzo je odgovorila na Kerryevu ispriku, koju je od njega tražio predsjednik George W. Bush i drugi republikanski čelnici. "Isprika senatora Kerrya postrojbama zbog uvredljivih komentara dolazi kasno, ali to je ispravan postupak", izjavila je zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Dana Perino.

Kerryeva nespretna dosjetka omogućila je republikancima da nakon dugotrajne defenzive u kampanji, koja se svodila na kontrolu izborne štete od nepopularnog rata u Iraku i nepopularnog predsjednika, krenu u napad, što su oni objeručke iskoristili pretvarajući spornu izjavu i njezine implikacije u glavno pitanja kampanje, šest dana uoči izbora. Istodobno većina demokratskih kandidata u svojim se istupima na stranačkim skupovima i u TV i radijskim nastupina nastojala distancirati od Kerrya, na isti način na koji se njhovi republikanski kolege u kampanji distanciraju od Busha. Kako bi ograničio štetu koju je nanio kandidatima svoje stranke, posebno u državama s konzervativnim i provojnički nastrojenim elektoratom, Kerry je u srijedu odustao od pojavljivanja na skupovima demokrata u Minnesoti, Iowi i Pennsylvaniji, a očekuje se da će držati po strani do kraja kampanje.

John Kerry, istinoljubivi senator iz Massachussetsa kojeg ne krasi pretjerana politička spretnost, već je i ranije imao problema zbog kritičnih izjava na račun američke vojske. Godine 1971. govorio je o ratnim zločinima koje su američki vojnici počinili u ratu u Vijetnamu, u kojem je i sam sudjelovao i bio odlikovan, a 2005. upozoravao je protiv američkih napada na žene i djecu u Iraku. Unatoč brojnim zahtjevima nikada se nije ispričao za te kritike, a činjenica da je to sada prvi puta učinio govori koliko je veliki ulog u pitanju za Demokratsku stranku na ovim izborima.

Predizborne ankete već tjednima pokazuju uvjerljivu i stabilnu 15-postotnu prednost za demokrate, s odnosoma 52 prema 37 posto glasova, pa se prognozira njihovo osvajanje većine u 435-članom Kongresu. Kada je riječ o Senatu, gdje se bira trećina od njegovih 100 članova, demokratima za osvajanje većine treba šest novih mjesta što je daleko teže, jer je samo sedam izbornih utrka neizvjesno a i one su uglavnom izjednačene.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika