Objavljeno u Nacionalu br. 573, 2006-11-07

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Fenomenalna "Dva igrača s klupe"

Hrvatska filmska komedija kojoj se možete smijati ne viđa se često

VIJESTI RTL TV
Utorak, RTL TV, 18.45

Gospođi koja najavljuje prilog o mučeništvu svetog Branimira Osječkog omaklo se da dotični Glavaš "nije šest dana ni jeo ni pio". Bogu hvala, sad su se stekli svi uvjeti da B.G. i službeno bude svetac, jer imamo čudo. Nitko na svijetu do sada nije mogao živjeti bez vode. Čudo je trajalo jedno tri sekunde, jer odmah poslije proglašenja emitiran je prilog u kojem mu proturječi novinarka koja kaže da osječki svetac ništa ne jede, nego samo pije vodu. Općepoznata stvar je da svi štrajkaši glađu piju vodu, jer bez vode se ne može dugo izdržati, bez žderanja može. A bez pameti, vidimo po dobrim urednicima iz rvackog RTL-a, može se čak šest dana i tri sekunde. To je ništa, mogu oni i bolje.

DNEVNIK
Četvrtak, Nova TV, 19.15

Lijeva polovica ekrana je Boris Dvornik koji sijed sjedi na propuhu splitske rive, a na desnoj je Bata Živojinović u Beogradu, u bolnici, također sijed sjedi. Dva već odavno javnosti totalno nezanimljiva starčića privatno se čuju i vide, privatno razgovaraju u izravnom prijenosu, što uzbuđuje jedino ljigavu Mariju Miholjek i još ljigavijeg Petra Perežu, dvoje voditelja koji su do suza i teške vlage ganuti ne zna se čime, možda računom za struju što će Novoj TV stići za ovo novinarstvo koje se i sastoji jedino od uštekavanja u struju. Sve što su ova dvojica glumaca ikada pametnog rekli napisao im je netko drugi (kao otprilike i svim glumcima), a kad su prije petnaest godina jedan drugom počeli govoriti tobože svoje tekstove, posvadili su se. Sad objavljuju da su se pomirili, što je idućih dana izazvalo politički bijes ponekog kruhoborački lažnog desničara (zvanog novinar Dujmović), a nama ostalima preostalo je da se iščuđavamo zabludi Nove TV da se tako kao večeras nekad radila rubrika "Kucamo na vrata zaboravljenih asova".

Večerašnja blamaža bila je tolika da je dan kasnije, u Dnevnik u petak, pozvana Štefica Cvek Bucka Vitomira Lončar koja je biranim riječima uništila dvojicu srbohrvata. One glase: prvo, malo mi je to jadno. Drugo, prijateljstvo se pokazuje u najtežim situacijama, a oni su tada pucali jedan po drugom u novinama i treće: nekad su bili užasno slavni, pa im ni sada nije bilo na odmet pokušati privući još malo pažnje na sebe.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30

U povodu 101. rođendana pjesnika Dragutina Tadijanovića naš voditelj i šeret Šprajc nije odolio napasti da se i on priključi čestitkama Nade Subotić i gđe Frangeš, političare da ne spominjemo. Tradicionalno slobodno improvizirajući, naš je Zoki onako više intimno dobacio puku koji je odgledao Tadiju s tortom: "Sretan rođendan mom Brođaninu". Veza između ta dva velika čovjeka napokon je objašnjena.

NAD LIPOM 35Nedjelja, Nova TV, 20.05

Edo Vujić ako išta voli i zna onda je to pričanje viceva, gđica Maras je odlična u ulozi novinarke lista "Zvjezdani trach", sprdanje sa svakim pjevačem koji gostuje u emisiji znak je širine duha veće od bilo čega sličnog u kulturnjačkim emisijama, a posebno dobra stvar je da dok gost pjeva imamo dovoljno vremena vidjeti čega sve lijepoga ima na drugim televizijama.

DVA IGRAČA S KLUPE
Nedjelja, HRT 1, 21.10

Komedija scenarista i redatelja Dejana Šorka nevjerovatno je konzistentna i duhovita stvar, djelo koje je trebalo postići velik uspjeh u kinima - da je bilo reklamirano, ali baš nas briga, sad je na televiziji. Dva igrača s klupe su budući odbojkaši, tj. Tarik Filipović priprema dvojicu svjedoka za Haag i tek pri kraju priprema im kaže da će u Haagu odležati dvadeset godina, tj. 12 godina, tj. osam, ako se budu žalili. Obojica, i Goran Navojec i Borko Perić, priprosta su stvorenja sa sela. Tarikovi argumenti su: sto tisuća eura svakome, lijepo oročenih u banci, dok su oni u zatvoru. Kako bi vas dvojica inače u osam godina zaradila sto tisuća eura, slavodobitno će veliki meštar, pa kad oni još šute, on ljutito poentira: "I kako bi vas dva pametnije utukla osam godina?!"

Od inteligentnijih stvari kojima Šorakov film obiluje, posebno cijenimo pojavu neizbježne reketuše rvackog glumišta Nade Gaćešić Livaković. Njenoj neizbježnosti u svemu što se miče na ekranu zdvojni autor dodijelio je kratku ulogu nijeme majke Gorana Navojeca, što je silno olakšanje za Hrvatsku. Taman kad se preplašite da će progovoriti i obdariti nas čarima svojeg raskošno utjecajnog glumačkog talenta, gđa Neizbježna šuti i na dramskom vrhuncu dijaloga sa sinom nešto kao mumlja, čak i muče. Šteta što uloge njemakinja ne dobiva u svakoj svojoj sapunici i svakom svojem filmu, jer tada je najočitije da gđa Nada Gaćešić Livaković ima lice koje gledateljima ne može prenijeti ni jednu emociju. Gđa Sahara, od onih k-krijesova do ove Šorkove klupe, rasla je u ono što je ona danas, znate već kako alkarski spiker kaže, ali bit ćemo pristojni. U ništa.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA Ponedjeljak, HRT 1, 7.00

U cik zore, negdje oko devet sati ujutro, voditelj Davor Meštrović stoji za svojim laptopom, kakti kapetan Kirk na komandnom mostu, i čita jednočlanoj posadi što će se i kad raditi. Sad će ići prilog o homeopatiji u Hrvata (ide prilog). Sad imamo gosta u studiju, i stvarno: dr. Ivan Šimetin, predsjednik Hrvatske udruge homeopata, razgovara s jednočlanom Milom Horvat (ili tako nekako). G. Šimetin ističe kako se na medicinskom području u Hrvatskoj tek treba dogoditi pluralizam i europeizacija Hrvatske, tj. da će o tome što je homeopatija (liječenje sličnoga sličnim) biti educirani i liječnici i javnost. Bit će osnovana homeopatska sekcija u Hrvatskom liječničkom zboru. Bio je krajnji čas, jer svuda u svijetu ljudi se liječe masovno na taj način (na primjer ja, vidi uljepšanu sliku), poslije kineske medicine homeopatija je na drugom mjestu po broju pacijenata, treća je fitoterapija, a četvrta naša klasična školska medicina.

U vrlo suvislom prilogu vidjeli smo Trenkovu 4 i na njoj ploču s imenima liječnice i liječnika, na istoj adresi moglo se još početkom prošlog stoljeća nabaviti homeopatske pripravke koje je nabavljala gđa Klara Župić Dajčeva (tj. Deutscheva) i Stanislav Župić, ako smo dobro zapamtili, jer bijaše cik zore. U Hrvatskoj ima 200-300 registriranih homeopata, a 20 do 30 ih radi, što je svjetski prosjek, kaže dr. Šimetin. Uz njega, u prilogu su govorili liječnica Senija Grčić i liječnik Marijan Montani, a bili su spomenuti i liječnici Aleksandar Soltyšik i Ratko Šimetin, sve same homeopatice i homeopati. Emitiranjem ovog dragocjenog priloga i razgovora Hrvatska televizija izašla je iz svojeg mračnog doba. Hrabar je zapovjednik naš Meštrović i članica. Živjela ta hrabra i vješta posada! A sad možete slobodno svoje homeopatske kuglice lagano rastopiti u ustima. Govori vam satnik Kirk, he-he.

email to:Ivan Starčević

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika