Objavljeno u Nacionalu br. 574, 2006-11-14

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO

Pašalićevi dvori 600 m2 luksuza na tri etaže

VILA IVIĆA PAŠALIĆA u zagrebačkim Remetama na 600 kvadrata ima osam kupaonica, vinski podrum, natkriveni bazen, fitness studio, dvije garaže i lift

VILA IVIĆA PAŠALIĆA u zagrebačkim Remetama na 600 kvadrata ima osam kupaonica, vinski podrum, natkriveni bazen, fitness studio, dvije garaže i liftVILA IVIĆA PAŠALIĆA u zagrebačkim Remetama na 600 kvadrata ima osam kupaonica, vinski podrum, natkriveni bazen, fitness studio, dvije garaže i lift Nakon što su sredinom prošlog tjedna eksplodirale dvije bombe ispred vile Ivića Pašalića u Remetama 63, hrvatska javnost prvi je put imala priliku vidjeti gdje zapravo živi predsjednik Hrvatskog bloka i nekoć moćni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana. Pašalić je, naime, davao izjave o tom incidentu televizijskim ekipama ispred svoje velebne vile. Taj prizor mnoge je potaknuo da se zapitaju kako si je Pašalić mogao priuštiti tako ekskluzivan stambeni prostor, jer je on po zanimanju liječnik opće prakse, koji je u prošlom desetljeću bio državni dužnosnik - savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za unutarnju politiku - i s tim primanjima nikako nije mogao uštedjeti za gradnju takve vile.

Nacional je potkraj prošlog tjedna uspio doći do arhitektonskog projekta njegove vile, koji otkriva prave razmjere stambene raskoši Pašalićeve obitelji, vile upotpunjene planiranim vrtom engleskog tipa.

Kuću u kojoj odnedavna stanuje obitelj Pašalić projektirao je Zvonimir Franić u prosincu 2003. Izgrađena je na česticama zemlje 2899 i 2900 u katastarskoj općini Remete, ukupne površine 1521 m2, koja je u vlasništvu Pašalićeva tasta Ivana Pleseca. Arhitekt Franić ovako je opisao kako je zamislio novi dom Pašalićevih kad se obraćao nadležnim državnim tijelima radi izdavanja lokacijske dozvole: “Predmetna građevina sastojala bi se od obiteljske kuće i otvorenog bazena u nivou podruma kuće. Obiteljska kuća se sastoji od podruma, prizemlja i prvog kata. Tlocrt kuće jest pravilni pravokutnik sa L istakom na južnoj fasadi. Riječ je o modernoj kući s puno staklenih ploha koje omogućavaju pogled na vodenu površinu otvorenog vanjskog bazena i vrt s uređenim zelenilom. Obiteljska kuća udaljena je od javne prometnice Ulice Remete 12-14 metara. Tako je omogućeno između kuće i ulice formirati zeleni vrt, u kojem će visoko zelenilo odvojiti kuću od javne prometnice. Kuća ima svoju garažu za dva vozila, u koju se dolazi rampom iz Ulice Remete. Garaža ima i svoj posebni ulaz u ogradnom zidu. Pored ulaza u garaže iz kojih se kroz podrum može ući u objekt, kuća ima i svoj zasebni pješački ulaz na nivou prizemlja...“

Prema dokumentima priloženim radi dobivanja lokacijske dozvole, dom Pašalićevih ima ukupno 593 m2 bruto razvijene površine, odnosno oko 475 m2 korisne stambene površine. Podrum ima 240 m2, prizemlje 190 m2, a prvi kat još 163 m2 brutto razvijene površine. Ako sve površine smanjimo za 20-ak posto, Pašalićeva vila zapravo ima podrum od 195 m2, prizemlje od 150 m2, prvi kat od 130 m2, što ukupno iznosi 475 m2 korisne stambene površine.

U podrumskoj etaži nalaze se dva odvojena garažna mjesta s automatskim garažnim vratima na daljinsko upravljanje. Zapravo su to dvije komotne garaže. U podrumu su još i hodnik, stubište, relativno prostrana sauna povezana s prostorijom za odmor, te studiom za fitness, koji je povezan s bazenom na 80 m2. Na toj su etaži još i posebna prostorija za pranje rublja, vinski podrum, kotlovnica i zahod. Da se ukućani ne bi odveć umarali, iz podruma na druge etaže kuće vodi i posebno konstruirani lift. U prizemlju se nalaze prostrani dnevni boravak, koji je povezan s kuhinjom i iz kojeg se izlazi na natkrivenu terasu na sjevernoj strani kuće. Dnevni boravak okrenut je prema zapadu, tako da cijelo poslijepodne svakog sunčanog dana ukućani mogu uživati u obilju prirodnog svjetla. Na istoj etaži nalazi se i velika spavaća soba za supružnike ili goste s pripadnom kupaonicom. Na istoj etaži nalazi se i oveća radna soba glave obitelji. Iz nje se pruža prekrasan pogled na vrt i bazen koji se nalaze na razini etaže ispod prizemlja. U prizemlju su još i druga kupaonica i zahod, vjerojatno za posjetitelje koji kod Pašalićevih neće prespavati, ili za ukućane dok borave u tom dijelu kuće. U prizemlju su još i izba, te otvorena terasa koja se dijelom proteže iznad otvorenog bazena.

Na prvom katu nalaze se još tri spavaće sobe - svaka ima svoju kupaonicu sa zahodom. Tu je još jedna velika spavaća soba povezana s još jednom velikom kupaonicom, kao i još jedna otvorena terasa. U kući se nalazi ukupno osam kupaonica i zahoda.

Kuća je kvalitetno građena. Arhitekt Franić ovako je opisao njenu konstrukciju: “Predviđena izgradnja objekta izvela bi se od nosivih armiranobetonskih zidova i zidova od šuplje opeke debljine 25 cm, fasada bi se žbukala termo žbukom, a dio bi se oblagao kamenim plačama u krošu od 30 cm. Međukatne konstrukcije izvele bi se od armiranog betona, nosiva konstrukcija bili bi vertikalni AB serklaži ukrućeni s horizontalnim AB serklažima. Stubište bi bilo armiranobetonsko. Krov be se izveo kao ravni armiranobetonski sa svim potrebnim izolacijskim slojevima.“

Ukućani i gosti mogu uživati i u bazenu, koji kući daje dodatnu dimenziju luksuza. Bazen ima površinu od 80 m2. VjerojatnoSUPRUŽNICI PAŠALIĆ, Ksenija i Ivić: kuća na Remetama na papiru glasi na njezina oca, Ivana Pleseca SUPRUŽNICI PAŠALIĆ, Ksenija i Ivić: kuća na Remetama na papiru glasi na njezina oca, Ivana Pleseca je odlično opremljen, ali je i zatvoren, po svemu sudeći aluminijskom konstrukcijom. Bazen je tako konstruiran da se s ulične strane teško, gotovo nikako ne može vidjeti. Fotografija Pašalićeve vile snimljena iz zraka otkriva da to nipošto nije slučajno napravljeno. Osim što služi tomu da ukućane sačuva od tuđih pogleda dok se kupaju, skriveni položaj bazena valjda je zauvijek trebao sakriti i činjenicu da ga je Pašalić bespravno natkrio. Ta prijevara, lijepo vidljiva tek iz ptičje perspektive, Pašalićevu obitelj prokazuje kao korisnike dijelom bespravno podignute građevine.

Ta će se konstrukcija morati ukloniti, a počinitelj će još zbog toga morati platiti kaznu. Iako je formalno za taj propust odgovoran Pašalićev tast Ivan Plesec, koji se vodi kao investitor i vlasnik zemljišta na kojem je vila izgrađena - Pašalić u toj kući živi i Plesec je zapravo samo formalni paravan za Pašalića. Kao novopečeni građevinski poduzetnik, koji je sigurno imao uvid u površinu stambenog objekta u kojem stanuje s obitelji, Pašalić je morao znati da bazen ne bi smio natkrivati. Međutim, to je ipak dopustio. Time je pokazao da je radi vlastitog komfora spreman tolerirati nezakonito ponašanje članova vlastite obitelji. Vjerojatno ga je i osobno poticao. Bit će zanimljivo čuti kako će tu bespravnu nadogradnju objasniti nadležnim institucijama.

Taj je građevinski zahvat bespravan zato što je Pašalićeva vila i prije zatvaranja bazena projektirana tako da ima 593 m2 bruto razvijene površine. Tom broju sada treba dodati i 80 m2 onoga što se nekoć nazivalo otvorenim bazenom. Ako u međuvremenu nije bilo značajnijih odstupanja pri izgradnji vile, Pašalićeva vila sada ima ukupno 673 m2 bruto razvijene površine. To je nezakonito, jer je GUP u to vrijeme propisivao da je maksimalna moguća izgrađenost parcela u tom dijelu grada 600 m2 bruto razvijene površine, na zemljištu koje nije manje od 600 m2. Pašalić je bazen zatvarao vjerojatno tek kad su promjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) u toj zoni dodatno smanjile izgrađenost na maksimalno 400 m2 bruto razvijene površine. Stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao tvrde da stoga nipošto nema osnove da se Pašaliću dopusti zatvaranje bazena.

Pašalić je posebnu pažnju posvetio uređenju dvorišta. To je povjerio tvrtki Horting iz Dubrovnika. Stručnjaci iz te tvrtke ovako su opisali kako će biti uređen vrt: “Obiteljska kuća s okućnicom-vrtom izaziva kod projektanata dvojbu - pretvoriti sve u mali botanički vrt sa svim vrtno-građevnim sadržajima, ili stvoriti ‘engleski vrt’ transparentan oku iz bilo kojeg dijela kuće. Projektant se opredijelio za drugo rješenje. Drveće je zastupljeno s dosta četinara koji bi na tako velikom travnjaku u svako doba godine pružali ugodu prostora i obitavanje u njemu. Glavno zelenilo ovog prostora predstavljaju visoke živice gotovo oko cijelog vrta, dok je s istočne strane živica od lovor višnje nešto niže visine, ali dovoljne da ogradi prostor od nepoželjnih pogleda. Vrt je podijeljen u tri nivoa...“ U tako projektiranom vrtu predviđeno je 39 vrsta biljaka, kao i poseban sustav navodnjavanja, zajedno sa senzorima za kišu. Snimka njegove vile iz zraka pokazuje da vrt još nije zasađen, a ne vidi se niti je li izveden sustav podzemne drenaže. U svakom slučaju, vrt je zasad pretvoren u travnjak - ispod njega nalazi se još nekoliko tisuća četvornih metara šume koja također pripada Pašalićevu tastu Plesecu.

Projektant kuće procijenio je da gradnja takve kuće iznosi 3520 kuna po m2, ili 2.088.028 kuna. Prema procjenama građevinskih stručnjaka, to je posve nerealna procjena. Stručnjaci tvrde da kvaliteta izvedbe njegove zgrade upućuje da je tržišna cijena njene izgradnje sigurno na razini 1000-1500 eura po m2. Ta cijena može biti i veća, ovisno o izboru kvalitete parketa, keramičkih pločica, dimenzija bazena, ili opreme za bazen po ukusu investitora. Primjerice, samo bazen stoji najmanje 150.000 eura - u tu cijenu ulaze bazen, dodatna oprema za bazen, poseban uređaj koji održava vlažnost zraka i klimu na potrebnoj razini, te nelegalno natkrivanje bazena aluminijskom konstrukcijom.

Koliko je kuća na kraju koštala, moglo bi se realno procijeniti samo neposrednim uvidom, što Pašalić dosad nije bio spreman nikomu javno omogućiti. Ako se svemu doda i cijena zemljišta, sveukupna investicija veća je za dodatnih 250.000 eura. Pašalić je prošlog tjedna više puta odbio govoriti o svom imovinskom stanju, ponavljajući kako je sve pošteno zaradio. Posebno je odbio govoriti o tome otkud mu novac za kuću u Remetama 63. On je danas među imućnijim Hrvatima, a Nacional mu je bogatstvo još prije nekoliko godina procijenio na 30-ak milijuna eura. Pašalić je zato tužio novinare i urednike Nacionala zbog klevete, a na sudu je nedavno izjavio da ne zna koliko mu vrijedi kuća. Njegov odvjetnik Ante Vukorepa tom je prilikom rekao da on to ne može reći jer kuća još nema uporabnu dozvolu. Obojica su lagali - uporabna dozvola za vilu izdana je 1. ožujka 2006.

Stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao, te koji su imali priliku vidjeti arhitektonsko rješenje kuće, tvrde da joj se vrijednost može kretati izmdeđu 2 i 3 milijuna eura, ovisno o stupnju i kvaliteti namještenosti.

Pašalić je za dnevni list 24 sata u subotu izjavio da je Plesec vlasnik zemljišta, da je investirao dio novca, da se dio investicije pokrio zaduženjem, a dio uz pomoć prijatelja. Pašalić nije otkrio koji su mu prijatelji, s koliko novca i kako pomogli u toj investiciji. Možda je neki od njegovih tajnih ortaka iz 90-ih plasirao dio svog opranog ili iznesenog novca iz Hrvatske, kao posredno pokriće za tu investiciju. Ako je govorio istinu, a nije im vratio posuđeni novac, možda bi i u tim krugovima policija mogla tražiti sumnjivce za podmetanje bombi u njegovo dvorište. Kad je počinjao graditi, Pašalić je u srpnju 2004. rekao da gradnju dijelom financira od prodaje kuće u Sesvetama i od prodaje stana u Zagrebu, za koji je navodno dobio 125.000 eura. Ako je to točno, nije jasno zašto je kao vlasnika nekretnine istaknuo samo svog tasta.

Stručnjaci tvrde da su realni troškovi izgradnje ovakve vile najmanje milijun eura. Posebna je priča namještaj, koji prema procjenama stručnjaka, može koštati i više od 1000 eura po m2. Može se pretpostaviti da Pašalić nije štedio na opremanju kuće, a u tom slučaju iznos cjelokupne investicije mogao bi dosegnuti i milijun i pol eura i vila bi mu tržišno mogla vrijediti najmanje dvostruko, tvrde stručnjaci.

Pašalić je dosad nekoliko puta rekao da je kuću sagradio na zemljištu koje je svojedobno kupio njegov tast Ivan Plesec, povratnik iz Njemačke, koji se godinama bavi građevinskim poslom. Međutim, sve do kraja prošlog tjedna nije bilo poznato da je Plesec kao fizička osoba i jedini investitor i vlasnik i cijele kuće u kojoj živi Pašalićeva obitelj. Utoliko Pašalić formalno uopće nije vlasnik kuće u kojoj stanuje. Ipak, javno sve donedavna nije imao potrebu naznačiti da on zapravo nije njen vlasnik, što znači da mu tast Plesec u ovom slučaju služi kao paravan za prikrivanje pravog stanja stvari. Na zemljište nisu upisani nikakvi tereti, što upućuje na to da za kupnju zemljišta nije trebao kredit iz banke. Prema Nacionalu dostupnim informacijama, Plesec je to zemljište kupio prije 7-8 godina i platio ga 498.000 tadašnjih njemačkih maraka obitelji Bartolić i još nekim suvlasnicima. Plesec je kupio ukupno 5171 m2 zemljišta sa starom kućom, tako da je nova kuća obitelji Pašalić zapravo nastala kao zamjenski objekt. Ako je Plesec investitor u zemlju i objekt, postavlja se pitanje otkud njemu novac. Plesec je početkom 90-ih pokrenuo istoimenu tvrtku koja se, među ostalim, bavi građevinskim radovima, a ima i još jednu za završne radove u graditeljstvu. Obje formalno vodi njegov sin Robert. Plesec je prema nekim tvrdnjama 90-ih zapravo već bio pred mirovinom, bez znatne ušteđevine. Tada mu je posao naglo krenuo nabolje - možda i zbog skrivenih veza njegova tada moćnog zeta. Prema podacima Zavoda za poslovna istraživanja dobit tvrtke Plesec u 2005. procjenjuje se na desetak tisuća eura. Ako su ti podaci točni, te ako je to prosječna godišnja dobit njegove tvrtke zadnjih godina, Plesec je trebao raditi gotovo punih 15 godina za 200-tinjak tisuća eura, koliko je platio samo zemljište za gradnju kuće koju je darovao kćeri i zetu. S druge strane, u emisiji “Epicentar“ na Novoj TV u nedjelju navečer moglo se čuti da postoje dokumenti koji pokazuju da je Plesec prije nekoliko godina bio uključen u nekoliko desetaka građevinskih projekata vrijednih 15-ak milijuna maraka. Ako je taj podatak točan, može se postaviti pitanje je li on sve te godine radio uz vrlo malu zaradu, ili je profit prikrivao i time izbjegavao plaćanje dijela poreza. OKVIR Enigma zvana tast Ivan Plesec Prema procjenama stručnjaka koje je Nacional konzultirao, Pašalićeva kuća s vrhunskom opremom, kakva se očekuje kod takvog objekta, mogla je u investiciji stajati oko milijun i pol eura, a na tržištu bi danas vrijedila dvostruko. Postavlja se pitanje otkud jednom bivšem liječniku opće prakse i državnom dužnosniku novac za toliku investiciju. Dosad je Pašalić po medijima tvrdio da je novac za zemljište i dio novca za gradnju osigurao njegov tast Ivan Plesec, povratnik iz Njemačke. Međutim, Plesec je početkom 90-ih bio pred mirovinom i bez znatne ušteđevine, a njegova građevinska tvrtka posljednjih godina ostvaruje tek desetak tisuća eura dobiti godišnje. Stoga nije jasno otkud mu gotovo 250 tisuća eura, koliko je zemljište plaćeno 1998., a kamoli novac potreban za gradnju, to više što se iz teretnog lista vidi da nekretnina nije opterećena hipotekom za bankovni kredit. Za dio novca Pašalić kaže da je namaknut prodajom njegova stana u Zagrebu i kuće u Sesvetama, ali u tom slučaju otvoreno ostaje pitanje zašto kuća glasi samo na Pleseca.

email to:Berislav Jelinić

Vezane vijesti

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim klaunovima'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, kao ni u Osijeku s Hrvatskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika