Objavljeno u Nacionalu br. 574, 2006-11-14

Autor: Eduard Šoštarić

EKSKLUZIVNO IZ OBERNDORFA

Heckler&Koch tvornica koja će opremiti HV

HRVATSKI STRUČNJACI za oružje iz MUP-a i MORH-a te specijalizirani novinari posjetili su tvornicu najboljeg njemačkog proizvođača oružja

NACIONALOV NOVINAR u povijesnoj sobi s predstavnikom prodaje Heckler & KochaNACIONALOV NOVINAR u povijesnoj sobi s predstavnikom prodaje Heckler & Kocha Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će uskoro za potrebe Oružanih snaga kupiti 24 automatska bacača granata 40mm koji se mogu instalirati na oklopna vozila ili mogu djelovati s postolja na zemlji, doznaje Nacional. Vrlo je vjerojatno kako će od svjetski poznate njemačke tvrtke Heckler & Koch biti kupljen GMG 40mmX53, jer se uz pomoć njemačkih vojnika u Afganistanu njime već koriste i pripadnici Hrvatske vojske čiji su dojmovi s testiranja već stigli u Zagreb. Isto oružje tog proizvođača koriste i američke specijalne postrojbe u svojim vojnim operacijama diljem svijeta kao i vojnici desetak zemalja. Cijena po primjerku iznosila bi približno 14 tisuća eura. Njemačka tvrtka Heckler & Koch u posljednje dvije godine na neki je način postala strateški partner hrvatskog MUP-a i Oružanih snaga kad je riječ o opremanju pripadnika hrvatske specijalne policije i vojske jurišnim puškama. Hrvatska je već prije dvije godine nabavila nešto više od stotinu pušaka G36 za potrebe specijalne policije čija je cijena bila 920 eura, a potpisan je i dodatni ugovor s MUP-om za 75 takvih pušaka te 25 najnovijih automata MP7 koji stoje po 1000 eura. S MORH-om je također potpisan ugovor za 100 pušaka G36 koje koriste hrvatski vojnici u Afganistanu. Sve to bilo je dovoljno da se zainteresiramo za njemačkog proizvođača i dogovorimo posjet toj tvrtki smještenoj u njemačkom gradiću Oberndorf am Neckar. Mjesto Oberndorf am Neckar, po veličini nešto veće od Samobora, na prvi pogled se ni po čemu ne razlikuje od sličnih mjesta bilo gdje drugdje u svijetu. Smješten sedamdesetak kilometara jugoistočno od Stuttgarta u kotlini pokrajine Baden-Württemberg, nema čak niti posebnih turističkih sadržaja.

Međutim, ako spomenete Oberndorf am Neckar u društvu profesionalnih vojnika, pripadnika specijalnih policijskih i pravosudnih postrojbi, zaljubljenika u jurišne puške, snajpere ili pištolje, svakom od njih prva pomisao će biti Heckler & Koch. Ta njemačka tvrtka sa 700 zaposlenika pripada najužem vrhu najpoznatijih i najsuvremenijih proizvođača streljačkog vatrenog oružja na svijetu.

Već na prvi pogled izvana može se primijetiti kako Heckler & Koch dobro posluje i zapravo proširuje svoju proizvodnju, jer se i prije ulaza u kompaniju s ceste vidi da se gradi novi logistički centar. Pogledom prema unutrašnjosti tvorničkog kruga ispred glavnog ulaza dominira nedavno izgrađen potpuno ostakljeni restoran u sklopu upravne zgrade koji odudara od predodžbi kad je riječ o radničkoj menzi. Premda smo očekivali nešto stroži pregled prilikom ulaska u krug tvornice, to se nije dogodilo, valjda zbog toga jer u tvornicu kao posjetitelji ulaze samo osobe koje su pozvane i s kojima je već prije uspostavljen kontakt. Dovoljno je bilo dati podatke iz osobnih dokumenata da bismo krenuli u organizirani obilazak koji su pripremili zaposlenici marketinškog odjela tvrtke. Prilikom prvog susreta odmah smo upozoreni kako neće biti dopušteno fotografiranje unutar proizvodnih pogona, te da su nam oni već pripremili fotografije koje bi nas mogle zanimati. Obilazak smo započeli posjetom ovalnoj sobi na četvrtom katu upravne zgrade u kojoj se smjestila proizvodna paleta svih pušaka i pištolja od nastanka Heckler & Kocha do danas, kako vojnih tako i onih za civilnu uporabu. Puške i strojnice u osvijetljenim staklenim vitrinama kronološki su poredane slijeva nadesno u cjelovitom i neprekinutom polukrugu, i to od svjetski poznate jurišne puške iz 60-ih godina G3 7,62mmX51 koja se prodala u 2 milijuna primjeraka, neuspjelog projekta G11 koji je H & K gotovo odveo u bankrot početkom 90-ih, preko strojnica MP5 iz 1966., inače omiljenog oružja specijalnih vojnih i policijskih snaga u više od trideset zemalja, sve do njihovih nasljednika puške G36 i kratke strojnice UMP, revolucionarne kratke strojnice MP-7, snajperske puške PSG1 i posebno izrađenih jurišnih pušaka za potrebe američke vojske kao što je XM-8. Također, u povijesnoj sobi se nalazi, ali ne u vitrini, nego na podu, trenutačno najveći proizvod H & K - automatski bacač granata. Pogledom na sva oružja prezentirana u tom prostoru može se reći kako je temeljna odrednica cjelokupnog proizvodnog programa Heckler & Kocha revolucionarni dizajn njihova oružja. Pionir u revolucionarnim konstrukcijama, Heckler & Koch prvi je na svijetu 1970. ponudio polimerni pištolj VP70, koji je bio prvi pištolj s kućištem od polimera. Vlada uvjerenje da je Glock napravio prvi takav pištolj, što ne odgovara činjenicama. Također je prvi ponudio jurišnu pušku G11 s bezčahurnim streljivom, a troškovi izrade su ga doveli na rub bankrota. Međutim, sva dobra iskustva s polimerom na pušci G11 bila su iskorištena u razvoju jurišne puške G36 tako da niti taj projekt nije bio uzalud.

Potom smo krenuli u posjet tvorničkim pogonima. Bilo nam je jasno kako najveće tajne leže u odjelu razvoja i ispitivanjaSKUPINA stručnjaka za održavanje oružja iz hrvatskog MUP-a i Oružanih snaga boravila je prošlog tjedna prvi put u njemačkoj tvornici H & K radi obukeSKUPINA stručnjaka za održavanje oružja iz hrvatskog MUP-a i Oružanih snaga boravila je prošlog tjedna prvi put u njemačkoj tvornici H & K radi obuke tehnologije materijala pa nismo mogli niti očekivati posjet ili razgovor s njihovim stručnjacima. Stoga, morali smo se zadovoljiti samo pogledom na obradu čelika i dijelova od polimera. S obzirom na tehnološko stanje hrvatske metalne industrije i već uobičajenu predodžbu o prljavim tvorničkim halama punim metalnog otpada, razbacanog alata i slično, ovdje smo naišli na posve drukčiju sliku. Na svakih dva-tri metra nalazi se po jedan visokosofisticirani stroj CNC tehnologije na kojem radi jedan ili dva radnika. Po osobnoj procjeni, takvih je strojeva, vrijednih pojedinačno po nekoliko milijuna eura, bilo stotinjak. Naši domaćini su nam rekli da sve počinje od čelika, a zanimljivost je da je čelik koji H & K koristi zapravo francuski. On u tvornicu dolazi u obliku čelične šipke koja kasnije obradom i bušenjem postaje jedna od najkvalitetnijih cijevi danas u svijetu. Primijetili smo da je prosječna dob zaposlenika 30 godina, dopušteno im je čak i da puše na poslu, ali nismo primijetili niti jednog od njih da besposleno stoji uz stroj koji nadzire. I dok stroj radi, svaki od njih mora biti na neki način uposlen, bilo kontrolom proizvoda, stavljanjem zapažanja na papir, slaganjem paleta i tome slično. Dok smo prolazili tvorničkim pogonima, stekli smo dojam kako zapravo idemo kroz labirint, da što manje znamo na kojim se pozicijama u tvornici što radi, što nije loša ideja za sigurnost i zaštitu kompanije kad je bilo tko posjećuje.

Na kraju polusatnog obilaska vratili smo se u upravnu zgradu gdje nas je dočekao šef prodaje i marketinga Ingo Sahlmann koji je rekao da su njihovi radnici iznimno motivirani da rade kvalitetno, jer se u filozofiji razmišljanja polazi od činjenice kako i najmanja pogreška na proizvodu može ugroziti život vojnika ili policajaca na terenu. Da je tomu tako pokazuje i podatak da se iz tvornice dnevno baci više stotina raznih skupocjenih alata, jer se ne želi riskirati niti najmanja mogućnost da dođe do zastoja u radu oružja samo zato što se neki alat možda istrošio. Tajna vrhunskog proizvoda, puške, pištolja ili tomu sličnog proizvoda u Heckler & Kochu, leži u tehnologiji materijala, odnosno kompoziciji različitih materijala koji se koriste u izradi puške, potom francuskom čeliku koji jedini u cijelom svijetu može zadovoljiti potrebe Heckler & Kocha, vrhunskom dizajnu koji će olakšati rukovanje oružjem, te naravno skupocjenim alatima i strojevima koji se koriste u izradi oružja, rekli su nam u tvornici i na kraju poželjeli uspjeh na popodnevnom gađanju snajperom PSG1 iz arsenala H & K oružja. Naime, u vrijeme boravka Nacionalova novinara u Oberndorfu, tamo je bila i deseteročlana ekipa puškara iz hrvatskog MUP-a, pripadnika specijalne policije i Oružanih snaga. Oni su uz pomoć stručnog osoblja iz Heckler & Kocha došli prvi put na tehničku obuku kako bi saznali detalje o oružju i njegovu održavanju budući da su puške tog njemačkog proizvođača već neko vrijeme u postrojbama specijalne policije MUP-a i pripadnika hrvatske Vojne policije u Afganistanu. Bila je to prigoda da se svi zajedno uputimo na strelište tvrtke udaljeno od Oberndorfa dvadesetak kilometara. Već je tradicija da se za svaku ekipu ili izaslanstvo koje dolazi iz neke zemlje organizira neka vrsta natjecanja iz gađanja snajperskom puškom PSG1. Tako je bilo i ove godine, međutim, ovo je prvi put uopće da je nagradu odnio neki novinar, točnije potpisnik ovih redaka. Ako je toliko precizan pogodak mogao imati novinar, to samo pokazuje da je oružje vrlo pouzdano, kvalitetno i da se prilagođava potrebama strijelaca. Osim iz snajperske puške, stručnjaci iz Hrvatske mogli su gađati iz svih ostalih tipova oružja. Nije se dogodio niti jedan zastoj, hrvatski puškari bili su zadovoljni programom i rezultatima posjeta.

Proizvodnja pušaka H & K, koja traje i danas, počela je 1959., kad su iz tvornice počeli isporučivati 150 tisuća pušaka G3 za potrebe njemačke vojske. Bila je to puška proizvedena u približno 2 milijuna komada, a licencirano se proizvodila u 15 zemalja. H & K je prvi ponudio jurišnu pušku G11 s bezčahurnim streljivom, a troškovi izrade su ga doveli na rub bankrota, i to zbog raspada SSSR-a, a time i nestanka neprijatelja. Premda je projekt G11 bio potpuno obustavljen, inženjeri u tvrtki ipak su s njega preuzeli sva dobra rješenja s polimerom i primijenili ih na jurišnu pušku G36 koju danas smatraju najkvalitetnijom jurišnom puškom u svijetu. Projekt razvoja puške G36 trajao je sedam godina. Podatak da se iz nje može ispaliti 10 tisuća komada streljiva bez zastoja i čišćenja dovoljno govori sam za sebe. Puška G36 napravljena je po modularnom principu, pa uz nju ide i bogata dodatna oprema. Moguće je na nju pričvrstiti bacač granata, bojni nož, svjetiljku, te, ovisno o željama naručitelja i potrebama vojske, klasični optički, laserski, IC ili “red dot” ciljnik, koji je precizniji i na koji vojnik može gledati s oba oka. Ne treba posebno raditi druge vrste pušaka za različite namjene, jer je zbog modularnosti G36 moguće promijeniti dužinu cijevi i oblogu da se u minuti dobije puška za drugu namjenu. Na zahtjev američke vlade njemačka je tvrtka razvila i novu jurišnu pušku XM-8, čija je platforma upravo G36, a tijelo prilagođeno zahtjevima američke vojske, s futurističkim izgledom, integriranim optičkim ciljnikom, mogućnošću ugradnje termovizijske kamere i cijevi za projektil 25 mm s navođenjem preko vizira. Tvrtka je modificirala i standardnu jurišnu pušku američke vojske M16. Razvijena je u američkoj podružnici HK Defense - sjedište tvrtke je u Oberndorfu u Njemačkoj - i označena kao HKM4.

Program razvitka HKM4 nastao je iz programa unapređenja SA80, jurišne puške britanske vojske. Britanska je vojska bila prisiljena angažirati tvrtku H & K kako bi njihovu standardnu jurišnu pušku, koja je već bila na zlu glasu zbog loših značajki, osobito iz operacije Pustinjske oluje, pretvorila u pouzdano i korisno oružje. Program je pokrenut 2000., unapređenje će stajati oko 167 milijuna USD, odvija se tempom od 4000 pušaka SA80 na mjesec i trebao bi do kraja 2006. obuhvatiti preradu 200.000 pušaka. Posao je do sada obavljen izvrsno i modificirane puške SA80A2 rabe se u operacijama u Afganistanu i Iraku bez pritužbi. Strojnica MP5 na tržištu je od 1966. Iako je riječ o jednoj od najboljih kratkih strojnica koju rabe mnoge vojske, policije i druge agencije diljem svijeta, vrijeme je učinilo svoje i došlo je vrijeme za zamjenu. Zamjena je došla u obliku kratke strojnice UMP koja slijedi opći izgled prethodnice uz nekoliko bitnih razlika. Razlike su u načinu rada zatvarača, drukčijem kundaku i primjeni najmodernijih polimera u konstrukciji oružja.

MP7 je oružje potpuno nove kategorije. Iako na prvi pogled sliči na kratku strojnicu, riječ je, tvrde u Heckler & Kochu, o potpuno novoj vrsti oružja, tzv. PDW ili oružju za osobnu obranu koje koristi novi metak. Riječ je o metku kalibra 4,6x30 mm koji odlikuje velika početna brzina i velika probojnost zrna. Meci ispaljeni iz MP7 bez problema probijaju kompozitnu zaštitnu kacigu, oklopnu titansku ploču te neprobojni prsluk u 20 slojeva kevlara u što su se uvjerili i hrvatski dužnosnici na nedavnoj prezentaciji u Zagrebu. OKVIRI Nasljednik Mausera Tradicija izrade pušaka i pištolja stara je dva stoljeća u Oberndorfu am Neckar. Naraštaji brojnih obitelji toga kraja bili su vezani uz tvrtku koja se uopće nije zvala Heckler & Koch. Sve je počelo 1811., kada je Napoleon u dogovoru s kraljem od Württemburga Friedrichom I. pokrenuo izgradnju tvornice oružja. Godine 1897. Kraljevska tvornica postala je tvornica oružja Mauser AG i sve do 1945. proizvodila je oružje za potrebe njemačke vojske. Saveznici su bombardirali tvrtku 1945., ali su Mauzerovi inženjeri Edmund Heckler i Theodor Koch uz Alexa Seidela iz ruševina i izvlačili što je bilo upotrebljivo, a proizvodnja bila pokrenuta 1949., kad je utemeljena tvrtka Heckler & Koch.

email to:Eduard Šoštarić

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika