16.11.2006. / 14:56

Autor: Stjepan Marković

PAKISTAN

Preljub se više ne kažnjava kamenovanjem

Pakistan je ukinuo odredbe starog zakona prema kojemu su žene prilikom prijavljivanja silovanja morale imati četvero muških svjedoka muslimanske vjeroispovijesti

Pakistanski parlament je ukinuo odredbe "Hodood" zakon prema kojima su žene prilikom prijavljivanja silovanja morale imati četvero muških svjedoka muslimanske vjeroispovijesti. U suprotnom, žrtvama silovanja je prijetilo podizanje optužnice zbog preljub, što se kažnjavalo kamenovanjem.

Vlada relativno umjerenog predsjednika Perveza Musharrafa pokušala je u tri navrata progurati zakonske promjene, posljednji put u rujnu ove godine, ali su ih svaki put u tome uspjele spriječiti islamske stranke.

‘Ovaj zakon zaštitit će prava žena’, poručio je premijer Shaukat Aziz u govoru pred zastupnicima Donjeg doma pakistanskog parlamenta, dodajući da je novi zakon u skladu sa Kuranom i ostalim svetim islamskim natpisima. Donošenju zakona žestoko su se usprotivili zastupnici islamističkih stranaka. ‘Usvajanje ovog zakona pretvorit će Pakistan u državu slobodnog seksa i narušiti imidž pakistanskih žena u svijetu’, rekao je Maulana Fazlur Rehman, vođa opozicije i glavni tajnik najvećeg pakistanskog bloka religijskih stranaka.

Zloglasni ‘Hudood zakoni’ stupili su na snagu 1979. godine, a uveo ih je danas pokojni diktator, islamistički general Ziaul Haq. Stari zakoni su bili na snazi istovremeno sa sekularnim zakonom, donesenim pod britanskim utjecajem.
Maksimalna kazna za preljub bila je kamenovanje do smrti, no ona nikada nije provedena u praksi već su osuđenici završavali u zatvoru ili su plaćali novčane kazne.
Novi zakon definira preljub kao ‘doborovljan seksualni čin’ između muškarca i žene, a predviđa kaznu zatvora do pet godina i 10 tisuća rupija. Zakon predviđa istu kaznu za sve koji lažno prijave preljub.

‘Ovo nije cjelovito brisanje Hudooda, ali je korak naprijed prema ukidanju diskriminacije prema ženama i manjima’, rekao je Farhatullah Babar, glasnogovornik Pakistanske narodne stranke bivše premijerke Benazir Bhutto.

Musharraf, ključni saveznik SAD-a u regiji, promijenio je zakon u srpnju kako bi omogućio puštanje zatočenih ‘preljubnica’ uz jamčevinu. Na taj način oslobođeno je na stotine žena.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika