22.11.2006. / 15:32

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Odbijena revizija Blaškićeve presude

"Žalbeno je vijeće danas objavilo povjerljivu odluku kojom se u potpunosti odbacuje zahtjev tužiteljstva za revizijom pravomoćne presude u slučaju Tihomira Blaškića\", objavio je u Haagu glasnogovornik Suda

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je zahtjev haškog tužiteljstva za preispitivanjem presude bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću objavio je u srijedu glasnogovornik Haškog suda Refik Hodžić. Hodžić je kazao da je sadržaj odluke tajan zbog zaštite identiteta svjedoka, te da će se kroz nekoliko dana objaviti proćišćena verzija odluke za javnost. "Očekivano, pravda je pobijedila", izjavio je Blaškićev haški branitelj odvjetnik Anto Nobilo, koji još nije službeno primio odluku Žalbenog vijeća. "Teško je reći kako se osjećam nakon svih tih godina. 1. travnja ove godine navršilo se ravno deset godina iščekivanja, strepnji i neizvjesnosti", rekao je Blaškić, izražavajući zahvalnost svom odvjetničkom timu na predanom radu.

Blaškić se dobrovoljno predao Haškom sudu 1. travnja 1996. godine. Prvostupanjsko vijeće Haškog suda u ožujku 2000. ga je osudilo na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima. Žalbeno je vijeće 29. srpnja 2004. gotovo u cijelosti prihvatilo žalbu i iznesene nove dokaze obrane i smanjilo mu kaznu na devet godina zatvora, te naložilo da odmah bude oslobođen. U pritvoru UN-a do tada je proveo osam godina i četiri mjeseca. Tužiteljstvo je zahtjev za obnovu postupka podnijelo u srpnju 2005. na temelju novih dokaza tvrdeći da njima nije raspolagalo u vrijeme vođenja postupka pred Raspravnim i Žalbenim vijećem. Zahtjev Tužiteljstva za obnovu postupka ostao je nedostupan javnosti, a vijeće je ukinulo oznaku tajnosti s dijela pratećih materijala iz kojih se vidjelo da se Tužiteljstvo u zahtjevu za obnovu postupka pozivalo na iskaze tri nova zaštićena svjedoka.

Prema Pravilu 120, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, "ako se većina sudaca petočlanog vijeća slaže da je nova činjenica, da je bila dokazana, mogla biti odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, vijeće će preispitati presudu i, nakon što sasluša strane, izreći novu presudu".

Vezane vijesti

Osveta Carle Del Ponte Graniću i Nobilu

Osveta Carle Del Ponte Graniću i Nobilu

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte i Goran Granić, zamjenik premijera Ivice Račana u bivšoj Vladi, opet se nalaze u središtu zanimanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika