Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Hipsipilina frigana riba

Predvođene svojom kraljicom Hipsipilom, žene s otoka Lemnosa poubijale su sve svoje muževe i mušku djecu, jer im je dozlogrdila nevjera muškog roda

Kad je posada Arga pristala uz egejski otok Lemnos, nije ni slutila da je upravo na tim ukletim obalama mogla završiti njihova potraga za Zlatnim Runom. Žene s Lemnosa tako su ih gostoljubivo prihvatile, ponudile raznom hranom, osobito ribom, i to prženom, friganom, koja je i danas svečano jelo tog grčkog otoka, a onda ih napojile nadaleko poznatim vinom, koje je uz ono s Naksosa i s našeg jadranskog otoka Isse bilo na najvišoj cijeni u helenskom svijetu. Poslije večere podale su se Lemnjanke svojim gostima i oni su danima, krijepeći se ribom i vinom, uživali u njihovim dražima, pretvarajući se da ništa ne znaju o prokletstu koje je vladalo otokom. Jer svi su već znali da su nekoliko godina prije nego što je Argo pristao u luci, predvođene svojom kraljicom Hipsipilom, žene s Lemnosa poubijale sve svoje muževe i mušku dijecu, jer im je dozlogrdila nevjera muškog roda. Kako tvrde njihove kronike, Lemnjani su bili vrsni pomorci i izbivali su od kuće gotovo čitav život i nije bilo luke, otoka ili primorskog mjesta u kojem nisu imali svoje priležnice, nevjenčane supruge ili majke svoje brojne izvanbračne djece. Stoga su jedne večeri, kad su ih, hineći radost i zadovoljstvo, dočekale istom friganom ribom kojom su ugostile i Argonaute, ali i gustim vinom u koje su ulile eliksir za uspavljivanje, ogorčene žene s Lemnosa poubijale sve svoje nevjerne muževe i sinove, osim Hipsipilina starog oca, lemnijskog kralja Toanta, i zavladale otokom. Ali uskoro su Lemnjanke požalile svoje strašno osvetoljubivo zlodjelo jer da su počele čeznuti za poubijanim muškarcima, pogotovo njihovim udima, a bez njihove snage i ratne vještine otok je ostao bez ikakve zaštite, tako da su, kad god bi ugledale jedro na obzoru, strahovale za vlastiti život.

Ipak, oduševljeno su pozdravile vijest da se njihovim obalama približava Argo na čijoj su palubi bili najčasniji i najslavniji grčki junaci na čelu s Jazonom. Znajući da im takvi neće nauditi, stadoše nagovarati svoju sumnjičavu kraljicu da ih ugoste. No Hipsipila nije dopuštala slavnoj posadi da se iskrca na Lemnos, strahujući da će ih junaci kazniti zbog zlodjela koje se pročulo po cijelom Egeju. Njezinoj odluci usprkos, ženska je skupština, sva ustreptala od žudnje, ipak odlučila da junake s Arga valja svečano primiti i pozdraviti, pa se takvoj odluci na kraju pokorila i sama kraljica. Na žalo pred lukom iznijele su žene velike mjedene kotlove koje su Lemnjani već stoljećima uvozili s Krete, i u vrelom ulju stale pržiti svoju glasovitu friganu ribu. Oduševljeni hranom i vinom, a nadasve čarima uspaljenih pohotnica, Argonauti su objavili da obračun Lemnjanki s njihovim muževima smatraju unutarnjom stvari njihove države i predali su se uzbudljivom gostoprimstvu koje su im žene s ukletog otoka pružale u svakom pogledu. Neki kažu da su junaci s Arga tako preoveli više godina, drugi pak da su ondje ostali tek nekoliko dana. Ipak, prava je istina da su oni za nekoliko mjeseci zaboravili cilj i svrhu svoje potrage i da nije bilo Herakla koji ih je na nastavak plovdibe natjerao svojom toljagom bili bi tamo ostali do kraja života. Za sobom su ostavili mnoštvo djece, koja su se poslije ženila i udavala i opet napučila Lemnos muškarcima i ženama, pa je prokletstvu otoka došao kraj. Neki opet tvrde zahvaljujući i u ona davna vremena glasovitoj friganoj ribi s Lemnosa, neki kažu zahvaljujući teškom i nadaleko poznatom vinu, dok najpouzdaniji kroničari ovaj ipak sretan ishod pripisuju strasnim Lemnjankama i njihovim vrelim tijelima kojima su strašću pržile Argonaute u kipućim noćima, a posebno njihova uda, kao da se ne radi o slavnim junacima, nego o podatnim friganim ribama.

--

Gire u fratre

Očistite oko 1 kg većih gira i odrežite im glave. Umočite ih u 3 zasebno tučena bjelanjka i žutanjka, uvaljajte u brašno i krušne mrvice, pa postupak ponovite još jednom, a ribe na naglo ispecite u vrelom miješanom ulju. Posolite, popaprite i služite vruće.
(Recept iz Smokvice na Korčuli.)

Frigani morski pas

Oko 1 kg odrezaka od morskog psa ili mačke, najbolje bijelog psa ili mačke sidrovače, potopite preko noći u mlijeko da im meso izgubi oštrinu. Uvaljajte ih u brašno, pa u 4 umućena jaja, te ih opet obrašnite. Pecite u vrelom miješanom ulju. Kad odresci uhvate zlatnu koricu, posolite i popaprite i služite ribu posutu sjeckanim petrusimulom uz umak tartar i domaće kapare.

email to: Veljko Barbieri

Vezane vijesti

Video: Pas koji se panično boji Julije Roberts

Video: Pas koji se panično boji Julije Roberts

Popularna američka glumica Julia Roberts oduševljava svoje obožavatelje diljem svijeta. No, da njena karakteristična velika usta i prodorne oči mogu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika