Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Odvjetnik Nobilo besplatno podučava žene

Prije dvije godine bio je optuženi zlostavljač, a viđ’ ga sada

NAJSLABIJA KARIKA
Utorak, HRT 1, 17.50


Nakon prestanka koje oborine gujavice izlaze iz tla - pita Danijela Trbović ljude što stoje u polumraku. Odgovor je bio nakon kiše, ali bitnije od odgovora bilo bi pitanje koje natjecatelji nisu mogli postaviti: a kad je to glista ispala iz hrvatskog jezičnog standarda, kad je to uljegla gujavica u rvacki jezk? Rvacki jezk već duže vremena, najmanje osam godina, ima tu novu leksičku normu u knjizi za prva četiri razreda osnovne škole, a koliko mi je poznato, ni djeca ni učiteljice nisu tu kriminalnu novotariju ni primijetila, toliko je strana, blesava i suvišna. Ni prvi ni zadnji slučaj da se neka biljčica nije primila, uvijek će biti nezasitnih sastavljača nepotrebno novih dječjih udžbenika, pozdrav Danijeli Gujavici i njenim gujavičarima, tj. glupim lektorima.
Dva dana kasnije ide pitanje u "Milijunašu": Na koji osjećaj se oslanjaju oni koji kockaju (srdžbu, strah, sreću...)? U "Milijunašu" tvrde da točan odgovor glasi: Na sreću. Netočno. Kockarska sreća nije osjećaj. Osjećaj je kad vam je u "Milijunašu" afektirani Tarik Filipović antipatičan.


DNEVNIK NOVE TV
Utorak, Nova TV, 19.15


Održana je konferencija za novinare odakle je pretili Pervan priopćio da su on i njegovi buceki od veljače na Novoj TV, što pozdravljamo, jer ovi heroji humora već više od dvadeset nevjerovatnih godina nasmijavaju ljude, pa je krajnji čas da budu pristojno plaćeni i tretirani sto tisuća puta bolje nego što zaslužuju. Ako će se to njima napokon ostvariti, onda zanemarujemo sitnicu da je u istom ovom lijepom, sretnom i brzom Dnevniku Nove TV voditeljici Mirjani Hrgi trebalo deset godina da stigne na miting podrške Radiju 101 na Jelačić-placu. Točnije rečeno, ona je stigla (voditeljski opslužiti) desetu obljetnicu tog događaja, ali je to činila toliko pretjerano kao da nas želi uvjeriti da je ona tamo bila i prije deset godina. U jednoj od svojih najsvečanijih svakovečernjih frizura "za najluđu noć" (styling by Jovanka Broz), k tome i suvišno raznježena, tolika sebeljubna lažljiva parada a nizašto, jer gledateljima televizije, naročito raznoraznih dnevnika, puca prsluk za svaki događaj stariji od pet sekundi.
Nezaboravna je bila mlada novinarka srednjih godina Tanja Novak uživo s Jelačića, kad nadahnuta Hrgom nježno i prenježno otvara razgovor sa živim Ivanom Jarnjakom, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova. Ona (sućutno, sugerirajući da ga je Tuđman strpao na deset godina u Lepoglavu): Dugo vas nije bilo u politici. Vidno raznježen on je to ipak morao demantirati, jer jedno osam godina viđamo ga u Saboru, a prije toga kao predsjednika saborske komisije za nacionalnu sigurnost, uglavnom čovjek je uvijek u vrhu svoje profesije, za razliku od Dnevnika Nove TV.


PROMIDŽBENI PROGRAM
Srijeda, HRT 1, 20.12


Gola muška stražnjica u svrhu promoviranja novog francuskog muškog parfema, tj. potpuno gol muškarac snimljen s leđa, jer nema smisla da mu se vidi La Žila dok reklamira Lacoste, izgleda da je to premijera. Nismo pozorno pratili, a oni koji jesu neka dojave je li to, od pojave Mirka Galića, prvi put da na HRT-u vidimo takvo što ili nije, ipak je riječ o povijesti u nastajanju.

ŠPICA
Nedjelja, HRT 2, 22.13


Prije dvije godine je tadašnja žena odvjetnika Nobila, i majka troje djece, optužila svog danas bivšeg mužića da ju je pretukao (slomio nos, priskrbio podljev na usnici i ogrebotine na leđima). To je bilo po svim novinama, ali njih ne čitaju urednici Branko Drakulić i Danijel Despot. Isključivo u "Slobodnoj Dalmaciji" objavljen je tada davno jedinstven i genijalan novinarski uradak, tj. Nobilovo perverzno objašnjenje kako on svoju ženu nije udario nego je u žaru razgovora njegov prst poletio prema njenom nosu i razderao ga ili tako nekako, uglavnom stvar tipična za nasilnike, identična Čučićevim stubama i sličnome. Tipično je i to da su optužbe pretučene žene naglo povučene. Nobilo je tada i ispao iz svih kadrovskih kombinacija svoje strančice pametne, zvane HNS. Danas se taj sjedokosi kržljavi luzer pred kamerama Nove TV razbacuje nekakvim svojim borilačkim umijećem, on trenira svakodnevno, u stanju je izaći na meč i Cro Copu (što je pretenciozna laž), a drži i tečaj samoobrane za žene, što znači sam protiv sebe djeluje, a to je u nepune dvije godine razvoj sličan onome Mirjane Hrge u deset godina. Možda se mi i varamo, možda je g. Anto Nobilo zbog svojih prekršaja osuđen na društveno koristan rad, tj. na tečaj samoobrane za žene, a presuda još nije objavljena: pedeset godina primanja batina od svake žene, na vlastiti zahtjev i besplatno. Izgleda da je tog čovjeka netko želio poniziti ne samo kao muškarca, nego i kao hrvatskog odvjetnika.


CIMMER FRAJ
Subota, Nova TV, 20.00


Gospođa Bosiljka više ne šuška, tj. glumica Elizabeta Kukić zamislila je svoju Bosiljku Picek kao personu koja frflja i uporno je forsirala tu govornu manu svojeg lika. Večeras su njeni sibilanti i palatali bili savršeni, czsčžšdžđ njoj već nekoliko tjedana idu bez greške. Možda je bila na nekoj operaciji koju scenarist i redatelj Stevo Cvikić nije uspio ugurati u svoju zbirku viceva, najveću u ovom dijelu Europe. Ne može ni Cvikić sve popamtiti, jer ipak je on čovjek koji plasira jedno sto vicova (da, vicova) po emisiji, od kojih je bar deset podnošljivo.

ZUHRA LIGHT SHOW
Subota, Nova TV, 20.40


Ulagivati se političarima malo je gnjusno, ali na Novoj TV nikako to da shvate. Bucmastom ministru unutrašnjih poslova Ivici Kirinu upriličen je igrokaz u kojem mu je povjerena glavna uloga: on je taj koji dva puta na pod baca kršnog Hrvoja Kečkeša. Ministar odgovoran za glupu i divljački bezrazložnu premetačinu arhiva zagrebačkog umjetničkog fotografa Milisava Vesovića i povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića osjećao se kod besramnog Zuhretine kao kod kuće, još i bolje, jer nitko ga ništa nije pitao, samo su ga hvalili, što mu se zadnji put
dogodilo kad je imao deset mjeseci.

email to: Ivan Starčević

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika