Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Plamenko Cvitić

POREZNI UDAR NA METROPOLU

Ivan Šuker, šef državnih financija: 'Na dobitku 500 gradova'

MINISTAR FINANCIJA IVAN ŠUKER kaže da SDP bez razloga diže galamu te da će novi zakon o financiranju lokalnih sredina omogućiti ravnomjerniji razvojMINISTAR FINANCIJA IVAN ŠUKER kaže da SDP bez razloga diže galamu te da će novi zakon o financiranju lokalnih sredina omogućiti ravnomjerniji razvojČelnici zagrebačkog gradskog poglavarstva posljednjih dana ne štede riječi kritike na račun Vlade, premijera i ministra financija Ivana Šukera, kojeg smatraju idejnim tvorcem HDZ-ova zakona kojim Grad Zagreb ostaje bez prihoda iz poreza na dobit. Ivan Šuker za Nacional je objasnio stav Vlade o izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave.

NACIONAL: SDP i čelnici zagrebačkog poglavarstva posljednjih se dana protive izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave nazivajući ga nepravednim. Kako to komentirate?

- Treba vidjeti je li pošteno da se sav porez na dobit slijeva u Zagreb, bez obzira na to što tvrtke ostvaruju dobit diljem Hrvatske. Ne možete tvrtkama nametnuti dodatnu administraciju, da one moraju voditi posebno računovodstvo za sve svoje poslovne jedinice. Tako bismo kočili poduzetništvo. Analize traju već dulje od godinu dana, a zaključak je bio da porez na dobit treba drukčije distribuirati. Prvi put sam ja izišao s takvom idejom na stranačkoj klauzuri u Varaždinskim toplicama. Zanimljivo je da su sve političke stranke o tome pričale posljednjih desetak dana, dok se takav prijedlog zakona nije pojavio. Tek potom, samo zato što ga je Vlada predložila, došlo je do žestokih kritika.

NACIONAL: Što se, ustvari, mijenja novim zakonom?

- Na temelju analiza nastao je prijedlog da se gradovima i općinama poveća udio u porezu na dohodak za 18 posto, županijama za 5 posto, a gradu Zagrebu za 20 posto, sa 47 na 67 posto. Sve to uz dodatni udio u porezu na dohodak za decentralizirana sredstva koji je dosad bio 10,4 a sada je 12 posto. I za tih 12 posto se Gradu Zagrebu povećava udio u porezu na dohodak, tako da je njegov ukupni udio 79 posto, a 21 posto su sredstva za decentralizaciju ili fond za izravnanja, koja dolaze u državni proračun, i onda i iz toga Grad Zagreb povlači određeni dio. Od ukupnog poreza na dobit koju ubiru jedinice lokalne samouprave 70 posto ostaje Gradu Zagrebu, upravo zbog načina na koji se vršila raspodjela, jer tvrtke plaćaju porez na dobit prema sjedištu, a porez na dohodak se plaća prema mjestu stanovanja. Naš izračun koliko će Grad Zagreb dobiti povećanjem poreza na dohodak sa 47 na 79 posto, i koliko će izgubiti na temelju toga što neće više dobivati porez na dobit iznosi 500-tinjak milijuna kuna. Međutim, s obzirom na to da Zagreb ima najveći prosjek plaća u Hrvatskoj, logično je da će se taj dio smanjivati sljedećih godina, a s druge strane, svi zaboravljamo da će se na takav način jedinicama lokalne samouprave povećati likvidnost. Naime, pritjecanje poreza na dohodak je kontinuirano, a porez na dobit dolazi u intervalima.

NACIONAL: Bandić i njegovi suradnici tvrde da će Zagreb izgubiti oko 800 milijuna kuna, a vi spominjete manju brojku. Kako to?

- Pitanje je koliko su oni računali da će dobiti od poreza na dohodak, jer na temelju našeg izračuna došli smo do toga da će njihov gubitak biti oko 532 milijuna kuna. Najveći minus će imati Zagreb i Rovinj, jer je ondje smještena jedna velika hrvatska tvrtka. Nekoliko gradova će imati veće gubitke, ostatak od jedan do dva milijuna, što je u biti beznačajno, no praktički 500 gradova i općina će dobiti više.

NACIONAL: Tko se osim Zagreba još buni protiv novog zakona?

- Normalno je da rovinjski gradonačelnik prigovara, no mi ćemo Rovinju pomoći oko određenih projekata koje su planirali za sljedeću godinu, primjerice sportskih igara europskih gradova, i ne bi bilo zgodno da Rovinj to ne može pripremiti. Nitko drugi nije dizao galamu, a u slučaju Zagreba mislim da SDP želi politički poentirati. Kad Linić brani Zagreb, znate da je tu nešto čudno. SDP stvara shizofrenu situaciju, primjerice gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić: po svim simulacijama Koprivnica dobiva 11 milijuna više. Zvonimir Mršić silno želi pokazati da će Podravka iduće godine ostvariti basnoslovnu dobit, koju nije imala, te da će to pripasti državi. A ona ima proračun od oko 160 milijuna kuna, znači praktički dobiva 8 ili 9 posto svog proračuna i sad se on buni. Zašto? Zato što je partija tako naredila.

NACIONAL: SDP tvrdi da novi zakon zapravo nema nikakve veze s decentralizacijom. Što mislite o tome?

- Ovo nije kraj decentralizacije, to je tek početak. Samo je stvorena realna pretpostavka za decentralizaciju koja će uslijediti. Međutim, veliki problem decentralizacije je velika neravnomjernost u razvoju. Vukovar, Topusko ili Glina ne mogu financirati ono što može Zagreb, jer su njihovi prihodi beznačajni. Bez pomoći iz nekog fonda izravnanja oni ne bi mogli uopće funkcionirati. Kakva je to decentralizacija ako ovisite o tome da vam ja pošaljem novac iz nekog fonda ili iz državnog proračuna? To praktički nije ništa drugo nego transmisija proračunskog novca prema lokalnoj samoupravi. Dakle, oni opet ovise o tome da im netko odredi kriterije po kojima će dobiti novac. Gradonačelnici sami odgovaraju kako će se potrošiti taj novac, to je njihova odgovornost prema biračima. Logična bi stvar bila da novac iskoriste za neke korisne projekte. Ne možemo mi naređivati gradonačelnicima na što će trošiti. Definitivno 800 milijuna ide na 500-tinjak jedinica lokalne samouprave. Smisao cijele priče je ravnomjerniji razvoj Hrvatske, to je uostalom i cilj državnog proračuna za 2007. Ako ne odlučite pomoći jedinicama lokalne samouprave, ne možete ni očekivati da će netko tamo otvoriti nove pogone i nova radna mjesta. Inače je normalno da će svi bježati prema Zagrebu. Vjerujem da će svi ti gradonačelnici potrošiti novac na korisne projekte, da će ući u projekte javno-privatnog partnerstva i infrastrukturne projekte.

NACIONAL: Zagrebački gradonačelnik najavio je i dizanje ustavne tužbe protiv vašeg zakona?

- Nema elemenata za ustavnu tužbu. SDP koristi svaku stvar da stvori show, medijsku pompu. Sjetimo se Požege: oni su neki dan dali Zdravku Ronku podršku za četiri odluke koje su protuzakonite. On je donio odluku o zaduživanju županije bez suglasnosti Vlade RH. Oni to podržavaju, iako je protuzakonito. A oni su donijeli taj zakon. Zna se koji je put za njegovu promjenu. Ali ne možeš podržavati nešto što nije u skladu sa zakonom, i to samo zato što je to tamo donijela tvoja politička opcija. To je njihova dosljednost politike.

NACIONAL: Budući da je zakon izglasan, što će se dalje događati?

- Zagreb će funkcionirati, ima puno prostora i rezervi da može funkcionirati bez problema. Normalno je da ćete reagirati i buniti se ako vam se uzme 500 milijuna kuna, ali Zagreb neće propasti zbog toga.

email to: Plamenko Cvitić

Vezane vijesti

Šuker: Proračun ima svoje 'povijesne, demografske i tranzicijske probleme'

Šuker: Proračun ima svoje 'povijesne, demografske i tranzicijske probleme'

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ocijenio je kako predloženi proračun ima svoje "povijesne, demografske i tranzicijske probleme"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika