Objavljeno u Nacionalu br. 576, 2006-11-27

Autor: Ante Pavić

SUPROTNO VIJESTIMA IZ KRAGUJEVAČKE TVORNICE AUTOMOBILA

Zastava 10 još se ne prodaje u Hrvatskoj

Kragujevačka tvornica automobila Zastava na svojim je internetskim stranicama objavila da je u Hrvatskoj prodala deset automobila marke Zastava 10 koji se proizvodi po Fiatovoj licenci, što su prenijeli i brojni srbijanski mediji kao primjer buđenja izvoznih potencijala srpske industrije. Istina je, međutim, da ti automobili nisu prodani ni jednom kupcu u Hrvatskoj, nego čekaju postupak homologacije, nakon čega bi ih ovlašteni distributer Zastave za Hrvatsku, HD Auto, trebao ponuditi hrvatskim kupcima.

Vlasnik HD Auta Hrvoje Dujnić kaže: “Zastavu 10 ponudit ćemo tržištu nakon što prođe postupak homolgacije, koja bi trebala završiti za oko dva tjedna. Ovaj tjedan mislimo krenuti s kampanjom tako da ćemo oglasima pozvati zainteresirane dilere i servisere automobila iz Hrvatske na suradnju te bi nakon toga trebala početi i službena prodaja u Hrvatskoj.” Zastava 10 trenutačno se proizvodi u Italiji, a u ožujku 2007. proizvodnja bi se trebala preseliti u Srbiju. Prvi kupac izvan Srbije bila je Vlada Republike Srpske, a cijena u Hrvatskoj bit će oko 63 tisuće kuna. S vremenom bi ta cijena trebala pasti jer je Zastava pozvala hrvatske gospodarstvenike na suradnju u proizvodnji dijelova za taj automobil, o čemu Dujnić kaže: “Postoji velika zainteresiranost za regionalizaciju proizvodnje tog automobila.

Hrvatska udruga poslodavaca pri kraju je izgradnje klastera proizvođača autodijelova u Hrvatskoj. Prema mojim prognozama, oko 30 posto dijelova hrvatskih proizvođača trebalo bi biti ugrađeno u Zastavu 10, što bi trebalo sniziti cijenu tog automobila.” Do kraja godine na hrvatsko tržište planira se plasirati oko 200 automobila.

email to: Ante Pavić

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika