01.12.2006. / 15:21

Autor: Lucija Božić

HRVATSKA

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Dnevno se u svijetu zarazi više od 11.000 ljudi, upozorio je državni tajnik za HIV/AIDS Ante Zvonimir Golem

Po podacima Registra HIV/AIDS ove godine prijavljeno je 39 novih slučajeva zaraze HIV-om, 18 oboljelih od AIDS-a i devet smrti oboljelih osoba u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Dnevno se u svijetu zarazi više od 11.000 ljudi, upozorio je državni tajnik za HIV/AIDS Ante Zvonimir Golem.

Hrvatska je, kaže Golem, još uvijek zemlja s niskim rizikom, a od 1985. godine, kada je bolest prvi puta zabilježena, do 2005. oboljele su 553 osobe, od čega 108 žena i 445 muškaraca. Dr. Josip Begovac ističe kako je vrlo važno provoditi programe prevencije bolesti. U tom smislu, UN je preko Global fonda za Hrvatsku od 1. prosinca 2003. godine do sada za programe prevencije protiv AIDS-a dao 4,9 milijuna dolara. "Mjesečno liječenje pacijenta zaraženog HIV-om iznosi oko 4.700 kuna", rekao je Begovac dodajući kako pravilnom terapijom zaraženi mogu doživjeti normalnu starost.

Tajnik Hrvatske udruge za oboljele od HIV-a Tomislav Vurušić upozorio je kako su kod nas zbog neznanja ljudi još uvijek prisutni stigmatizacija i diskriminacija zaraženih osoba.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika