04.12.2006. / 19:15

Autor: Martina Zeković

SLUČAJ GLAVAŠ

Tužba Glavaševih odvjetnika protiv Butkovića i vladinog izvora

"Tekst Davora Butkovića u ‘Jutarnjem listu’ pod naslovom ‘Još jedno ismijavanje elementarnih pravnih i etičkih načela’ sadržava ‘niz ocjena i kvalifikacija sudskog postupka koji je u tijeku, a vodi se protiv Branimira Glavaša na Županijskome sudu u Zagrebu'", izjavio je odvjetnik Dražen Matijević

Odvjetnici Branimira Glavaša uputili su zahtjev istražnome sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču da se prekine istraga u tzv. slučaju "selotejp" u Osijeku. Oni su podnijeli i kaznene prijave protiv Davora Butkovića, novinara Jutarnjeg lista, i nepoznate osobe, člana Vlade zbog napisa koji su u ponedjeljak objavljeni u Jutarnjem i Večernjem listu, a kojima se želi utjecati na pravosuđe u slučaju Glavaš.

"Tekst Davora Butkovića u ‘Jutarnjem listu’ pod naslovom ‘Još jedno ismijavanje elementarnih pravnih i etičkih načela’ sadržava ‘niz ocjena i kvalifikacija sudskog postupka koji je u tijeku, a vodi se protiv Branimira Glavaša na Županijskome sudu u Zagrebu'", izjavio je odvjetnik Dražen Matijević. U tekstu u ‘Večernjem listu’ Pod naslovom "Vlada zabrinuta", uz podnaslov "Sanaderov kabinet - Slom pravne države", Večernji list objavio je tekst u kojem stoji kako su "neslužbeni, ali pouzdani izvori prenijeli da su Banski dvori vrlo zabrinuti zbog tog događaja" te da se "nakon konzultacija s pravim stručnjacima iz Vladinih krugova jučer čulo da je posrijedi svojevrstan slom pravne države".

Odvjetnici smatraju kako je iz tog teksta vidljivo da je zasad nepoznati Vladin dužnosnik "iznosio zaključke i stajališta Vlade kojima se izravno nastoji prisiliti suce koji u postupku donose odluku da te odluke prilagode onome što navodno želi Vlada". Odvjetnik Matijević je naglasio kako "iznošenjem takvog stava protiv odluke o prekidu istrage protiv Branimira Glavaša i ukidanjem njegova pritvora pod svaku cijenu želi se ishoditi od Izvanraspravnog vijeća, koje će odlučivati o žalbi Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, pobijanje Posavčeve odluke". Matijević će, kako kaže, tražiti od Državnog odvjetništva u Osijeku da otkrije "člana Vlade koji je dao izjavu 'Večernjem listu' te pokretanje optužnog prijedloga".

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika