07.12.2006. / 12:40

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Ministarstvo zdravstva predlaže porez na slatkiše

Akcijski plan za prevenciju i smanjenje tjelesne težine za sljedeće četiri godine utemeljen je na dokumentu ''Globalna strategija o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zdravlju''


Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradili su Akcijski plan za prevenciju i smanjenje tjelesne težine prema kojem bi se trebale uvesti zabrane reklamiranja pojedinih vrsta prehrambenih proizvoda poput slatkiša i pića, a zatim i posebni porezi na te artikle. Akcijski plan za sljedeće četiri godine utemeljen je na dokumentu ''Globalna strategija o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zdravlju''.

Pretilost se smatra drugim uzrokom smrtnosti, nakon pušenja, i hitno se moraju poduzeti mjere prevencije i liječenja jer će inače, po provedenim istraživanjima, čak 50 posto svjetske populacije do 2050. biti pretilo. Prema podacima iz 2003. godine, u Hrvatskoj je pretilo oko 21 posto građana.

Po akcijskom planu, na povećanu tjelesnu težinu gleda se kao zdravstveni, a ne estetski problem koji pridonosi razvoju mnogih bolesti. Stoga se predlaže niz mjera za poboljšanje prehrane, od povećanja proizvodnje i potrošnje pojedinih vrsta namirnica do većeg propagiranja važnosti fizičke aktivnosti. Predlaže se i uvođenje zabrane reklamiranja pojedinih vrsta prehrambenih proizvoda poput slatkiša i pića, zatim uvođenje posebnih poreza te utvrđivanje kriterija za postavljanje automata s namirnicama i pićem u odgojno-obrazovne ustanove.

Akcijskim planom trebalo bi se pridonijeti promicanju održavanja normalne tjelesne težine i poticanju razvoja svijesti o njenoj važnosti u očuvanju zdravlja i tjelesne sposobnosti.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika