07.12.2006. / 13:30

Autor: Sina Karli

RATNI ZLOČIN

Odvjetnici kapetana Dragana osporavaju izručenje Hrvatskoj

Rasprava na ekstradicijskom saslušanju u Sydneyju u četvrtak vodila se oko dualiteta navodnih Vasiljkovićevih zločina, odnosno pitanja bi li oni bili razlog za izručenje da su počinjeni u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales, u kojoj je Vasiljković uhićen

Odvjetnici osumnjičenika za ratne zločine Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, u četvrtak su na sudu u Sydneyju pokušali osporiti zahtjev za njegovim izručenjem Hrvatskoj. Rasprava na ekstradicijskom saslušanju u Sydneyju u četvrtak vodila se oko dualiteta navodnih Vasiljkovićevih zločina, odnosno pitanja bi li oni bili razlog za izručenje da su počinjeni u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales, u kojoj je Vasiljković uhićen. Kapetan Dragan, naime, ne bi mogao biti izručen Hrvatskoj ako se ustanovi da djela za koja je osumnjičen nisu kažnjiva u toj australskoj državi.

Odvjetnik Stephen Lloyd, koji na sudu zastupa Hrvatsku, detaljno je opisao za što se Vasiljkovića tereti u Hrvatskoj. Lloyd je rekao da je osumnjičen da je izazvao smrt jedne osobe udarajući je nogom u glavu te za poticanje drugih na ubojstva i za ubojstva civila pucanjem na civilne objekte. "Da se to dogodilo u Novom Južnom Walesu.. nedvojbeno bi se radilo o zločinima koji zadovoljavaju uvjete za izručenje", rekao je Lloyd.

Vasiljkovićev branitelj Bradley Slowgrove rekao je pred sudom da se australski zakoni o izručenju ne odnose na navodne ratne zločine. "Izručenje po tom zakonu i po tim osnovama je nemoguće jer nikakva regulativa nije usvojena", naglasio je Slowgrove.

Vasiljković, australski državljanin s prebivalištem u Perthu, uhićen je u siječnju na temelju hrvatskog zahtjeva zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata kao vođa srpskih paravojnih postrojbi činio ratne zločine. Ranije ove godine Vasiljković je pred australskim vrhovnim sudom neuspješno pokušao ishoditi puštanje na slobodu pod obrazloženjem da je njegovo uhićenje ilegalno jer Australija i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o izručenju.

Vezane vijesti

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino prevario je kompaniju Costa Crociere izjavama koje nisu omogućile procjenu opsega drame u noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika