09.12.2006. / 11:31

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Oko 50.000 mladih pati od poremećaja prehrane

Prof. dr. Vidović ističe kako su pogrešna tumačenja da je za anoreksiju isključivo krivo medijsko eksponiranje poznatih mršavica

Od poremećaja prehrane, anoreksije i bulimije u Hrvatskoj pati oko 50 000 učenika i studenata, prenosi Jutarnji list. Među oboljelima je 95 posto ženskih osoba, a najmlađa djevojčica koja boluje od anoreksije ima samo 8 godina. Dr. Darija Vranešić-Bender, koautorica programa Udruge Grozd - glas roditelja za djecu koji čeka odobrenje ministra Primorca, kaže da je u njihovu programu anoreksiji i bulimiji posvećena jedna tematska jedinica u prvom razredu srednje škole. "Možda smo o anoreksiji trebali početi govoriti i ranije, no statistike pokazuju da se ona uglavnom javlja u dobi između 13. i 17. godine, dok su takve pojave kod mlađe djece vrlo rijetke", rekla je Darija Vranešić.

Prof. dr. Vesna Vidović, dječja psihijatrica s Klinike za psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, inače naš vodeći stručnjak za anoreksiju i bulimiju, kaže da prema svjetskim statistikama od anoreksije pati od 0,5 do jedan posto djevojaka, a od bulimije od tri do pet posto. Točnije, na 100 djevojaka jedna pati od anoreksije i tri do pet od bulimije. U Hrvatskoj nema točnih statističkih podataka, no procjenjuje se da su oni slični svjetskima. Prof. dr. Vidović ističe kako su pogrešna tumačenja da je za anoreksiju isključivo krivo medijsko eksponiranje poznatih mršavica, jer postoji, kaže, cijeli niz faktora koji utječu na to da mlade djevojke obole od anoreksije: od bioloških koji se istražuju, psiholoških koji su najpoznatiji, i zbog čega se anoreksija najčešće svrstava u psihičke bolesti, do obiteljskih. "Te djevojke najčešće potječu iz obitelji koje imaju vrlo razvijene obiteljske odnose, no više su vremena provodile uz majku, dok je otac često izbivao", rekla je prof. dr. Vidović i dodala kako su sve njene pacijentice "kao djeca bile dobro uhranjene. I danas imaju normalan apetit, no namjerno ne jedu jer je to za njih jedan od načina kontrole nad tijelom kako bi zadobile divljenje okoline". Hrvoje Rendulić, tajnik Udruge Nada, napominje da su anoreksija i bulimija puno veći problem nego što to žele priznati liječnici. Izračunao je da u Hrvatskoj od posljedica anoreksije tjedno umre jedna djevojka.

Prema mišljenju liječnika i psihologa, problem najvećim dijelom leži u izloženosti djece prevelikom pritisku i očekivanjima. Medijsko eksponiranje poznatih osoba u časopisima predstavlja snažan faktor koji pridonosi da se mlade djevojke identificiraju sa svojim idolima i žele izgledati mršavo poput njih. Liječnici su ponovno upozorili na problem u prehrani kad je nedavno brazilska manekenka, 18-godišnja Ana Carolina Reston, umrla od anoreksije sa samo 40 kilograma.

Vezane vijesti

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika