11.12.2006. / 18:58

Autor: Ana Kirin

HRT

"Sporno nije bilo objavljivanje snimke već njena obrada"

Urednici Danko Družijanić, Goran Rotim i Petar Štefanić, koji su sporne priloge objavili u emisijama Dnevnik i Post scriptum nisu suspendirani, nego da do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti neće uređivati i voditi svoje emisije, priopćio je glasnogovornik HRT-a Janosa Roemera

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije u ponedjeljak je priopćilo da nikada nije dovelo u pitanje potrebu objavljivanja snimke govora Stjepana Mesića, već način obrade tog priloga, kao i činjenicu da o objavljivanju nije bio obaviješten glavni urednik Informativnog programa. "Na taj je način došlo do nepoštivanja Zakona o HRT-u, jer glavni urednik Informativnog programa kao jedini odgovorni za sadržaj i istinitost informacija morao biti informiran o objavljivanju", navodi se u priopćenju glasnogovornika HRT-a Janosa Roemera. On je pojasnio i da urednici Danko Družijanić, Goran Rotim i Petar Štefanić, koji su sporne priloge objavili u emisijama Dnevnik i Post scriptum nisu suspendirani, nego da do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti neće uređivati i voditi svoje emisije.

Ta je odluka uslijedila nakon što su oni u subotu u Dnevniku i emisiji Post scriptum emitirali videozapis govora Stipe Mesića početkom 90-ih godina pred iseljenicima u kojem se pozitivno izražava o ustaškoj državi. "Ravnateljstvo je, kako to nalaže pravilnik i Zakon o HRT-u, zadužilo Etičko povjerenstvo da provjeri jesu li u ovom slučaju poštovani svi elementi profesionalnosti struke", dodao je Roemer.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u ponedjeljak od Ravnateljstva HRT-a i uredništva HTV-a da ukinu suspenziju trojice urednika HTV-a Danka Družijanića, Gorana Rotima i Petra Štefanića, a od Programskog vijeća HRT-a da hitno raspravi cijeli slučaj. Programsko vijeće je odmah reagiralo te je zakazalo sjednicu za utorak u podne.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika