Objavljeno u Nacionalu br. 578, 2006-12-11

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Galić za sebe prodao HRT Stipi Mesiću

Za smjenu urednika i emisiju dobio Mesićev potpis za Pariz

VIJESTI
Četvrtak, HRT 1, 22.53

Zoran Šprajc čita pismo gđe Ingrid (iz odvjetničke kancelarije Antičević Marinović) njenom stranačkom šefu Ivici Račanu. Pismo je krajnje intimne naravi: gospođa nudi Račanu svoju spremnost na sve što on od nje bude tražio, tj. ona želi i dalje raditi sve što SDP bude od nje tražio, a do tada podnosi ostavku na sve svoje funkcije u stranci, "osim na zastupničku dužnost". Ovaj osimski sporazum mlakog Račana s još toplim političkim truplom stranačke drugarice, ova gnjila i trula partijska perverzija, smišljena je u naivnoj nadi da će se izbjeći jedini moguć rasplet: da drugarica zauvijek napusti Hrvatski sabor. Neka mlaki i truplo ponovo sjednu i napišu, npr. to da truplo mora iz Sabora u odvjetnike, kako bi prehranila gladnog si muža koji je također dobio jedinu moguću kaznu: doživotnu zabranu obavljanja odvjetničke dužnosti.

VIJESTI IZ KULTURE

Četvrtak, HRT 1, 00.00
Antun Maračić je u Dubrovniku, u datum točno na petnaestu obljetnicu pogibije mladog umjetnika, otvorio izložbu fotografija Pave Urbana. U Dubrovniku je "godišnjica" sluškinja, što baca malu smiješnu sjenu na dostojanstvenost nove jezične prakse. Još je zapetljanije kako sada nazvati događaj koji se zbio prije 35 godina, kada je, 1971. godine, iz javne uporabe potisnuta riječ godišnjica. Umjesto nje počelo se pisati obljetnica, pa u skladu s novim navadama i pobjedom pismenosti sportskih novinara HRT-a, danas možemo slobodno slaviti tridesetpetu godišnjicu obljetnice.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00
Totalno nepripremljen za emisiju voditelj Stanković doživio je poraz od gledatelja i od gosta, dr. Asima Kurjaka. Gledatelji su većinom od 64% (3657 poziva) vjerovali dr. Kurjaku, a on sam djelovao je uvjerljivo kad je govorio da je svoj izvor citirao četiri puta, umjesto pet puta i da se takvo što ne može nazvati plagijatom. Jedino čega se g. Stanković držao kao pijan plota bila je gola tvrdnja bez ikakvih argumenata da je dr. Vučjak plagijator. Prije četiri godine u ovoj istoj emisiji vidjeli smo arogantnog kurjačinu, danas je to bio smireni, gotovo bismo rekli gospodin da nije i ovaj put na svoj poznati degutantni način listao papire koje je donio. Zadnji put je, čini se dobrohotnom meni, vlažio samo kažiprst, a sada je i kažiprst i srednjak nepristojno stavljao na svoju pristojnu jezičinu, pa na papir. I to se zove doktor.

NAD LIPOM 35
Nedjelja, Nova TV, 20.07
Glumac Duško Gruborović umro je prije šest dana, ali kao da se ništa nije dogodilo: i večeras se u emisiji pjeva i pleše, prepričavaju se vicevi kao i obično, čak se i sam Gruborović pojavljuje u emisiji, da skupocjeni snimljeni materijal kojim slučajem ne bi propao, ukratko: takvu bešćutnu svinjariju nismo vidjeli na ekranu stoljećima. Vrijedna Nova TV i njen krasni privatni producent, režiser Stevo i scenarist Cvikić, svi oni nisu osjetili potrebu da se oduže pokojnom Gruboroviću, nego je sve što su od ponedjeljka do danas smislili bila obavijest na početku emisije: 28. studenog Duško Gruborović pao na snimanju, 4. prosinca umro, 17. prosinca emitirat ćemo "In memoriam Dušku Gruboroviću". Zar tako brzo? Ovaj rekord (for i off the record), svega devetnaest dana za jedno, po mogućnosti, ljudsko zbogom i doviđenja, nije ništa prema mučnom iskustvu koje su nam večeras priredili i producenti emisije i Nova TV i tankoćutni kolege pokojnog Gruborovića, kruhoborci koji su spremni na sve, pa i plesati čovjeku po grobu, samo nek se plati, siročići naši mali, glumčići jadni i prezreni od svih, a tako im je teško.

HELSINKI: PLIVANJE

Nedjelja, HRT 2, 17.50
Taman kad je Aleksej Puninski plivao i došao prvi, morao je ići razgovor s Kostelićima, pa su Milorada Dušanovića isključili iz izravnog prijenosa, ali njemu poniženja nikad dovoljno. Da se oduži za tretman iz rvacke režije, g. Dušanović je uz naknadno puštenu utrku na 50 m dupin (ne, ne bumo rekli delfin) imao čast gledateljima izgledati kao lažljivac, jer dok je on još bodrio Puninskog na teletekstu je već bilo objavljeno da je Puninski prvi. Zatim i potom, kad su trebale biti uručene medalje, opet se nisu uključili. Mudro je ocijenjeno da hrvatski narod još nije dostojan toga da izravno prati kako naš Aleksej na Europskom prvenstvu u malim bazenima prima zlatnu medalju. Nadamo se da to nije točno i da je do prekida došlo jer se oduševljeni g. Dušanović bacio u bazen i potonuo. Sad malo kineskog: sa dna su ga... Ponavljam: sa dna su ga, na užas publike, izvukli čakljama.

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA MESIĆA
Nedjelja, HRT 1, 20.05
Nepristranom promatraču na trenutak se moglo učiniti da se stvar zove "Povraćanje predsjednika Mesića". Zabluda proistječe iz knjiga koje je pokojnik kupio na metar, s namjerom da točno pristaju u regal ispred kojega je znao grčevito sjediti i besjediti, baš kao i Mesić večeras. Nismo ga očekivali, jer su cijeli dan išla njegova priopćenja iz njegova ureda, ali dok smo ih mi naivno slušali i čitali, već je u nedjelju popodne zasjedalo mudro rukovodstvo HRT-a i već su novinarske krvi gladnom Mesiću na žrtvu prinijeti trojica urednika i ovaj termin u 20 sati na Prvom programu, da naš predsjednik i supotpisnik akta o imenovanju ravnatelja HRT-a veleposlanikom u Parizu lijepo dvadeset minuta priča što god želi, tj. da se opere od par rečenica svojeg govora u Australiji prije 14 godina, objavljenih jučer, u subotu, najprije u 18,45 h u "Post scriptumu" Petra Štefanića, a odmah potom u 19,30 u "Dnevniku" Danka Družijanića i Gorana Rotima. Vidite i samo da je sve to već povijest, pa je Mesić zato, da bi se znalo o čemu priča i da bi mu se više vjerovalo, lijepo u Tuđmanov regal iza sebe znakovito utrpao knjige "Velike ideje i mali narodi", "Bespuća povijesne zbiljnosti", "Moj život s Francekom" i sličnu literaturu. Našla bi se tu i knjiga "Moj suživot s tatekom, bracom i sekom" uvijek opreznog Miroslava Tuđmana, da je prezaposleni autor smogao vremena da je napiše.

Mesićevo večerašnje obraćanje naciji, 24 sata pošto su Družijanić, Rotim i Štefanić profesionalno vrlo korektno objavili dvije njegove rečenice o 10. travnju kao prvoj hrvatskoj pobjedi i 1945. godini kao drugoj takvoj pobjedi, podsjetilo nas je na staru formu današnjeg ravnatelja HRT-a Mirka Galića koji je ulagivački zanat izučio davno: kao novinar "Vjesnika" i kao lažni glavni urednik
"Danasa".

email to:Ivan Starčević

Vezane vijesti

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Tvrtka Allianz osiguranje je 2007. godinu zaključila s ukupnim premijskim prihodom od 1,06 milijardi kuna, što je 21,7 posto više nego u 2006. Time… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika