12.12.2006. / 09:12

Autor: Ana Kirin

IZRAEL

Olmert potvrdio da Izrael posjeduje nuklearno oružje

Izraelski dužnosnici i glasnogovornica premijera Olmerta tvrde ipak kako premijer nije mislio reći da Izrael ima ili nastoji pribaviti atomsko oružje

Izraelski premijer Ehud Olmert u ponedjeljak je u razgovoru za njemačku TV postaju SAT 1 neizravno priznao da Izrael posjeduje nuklearno oružje. U dijelu tog razgovora koji je prikazan u Izraelu, Olmertu je postavljeno pitanje da li nuklearni arsenal Izraela, čije postojanje dosad nikad nije javno priznato, potkopava prigovore sa Zapada Iranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti. "Izrael je demokratska zemlja koja nikome ne prijeti ... Iran jasno, glasno i otvoreno prijeti brisanjem Izraela sa zemljovida", odgovorio je uzbuđeni Olmert. "Možete li reći da je to ista razina, kad nastoje doći do nuklearnog oružja, kao Amerika, Francuska, Izrael i Rusija?", rekao je Olmert.

Neki izraelski analitičari to su odmah protumačili kao priznanje da židovska država doista posjeduje nuklearni arsenal. Iako se na to već dugo sumnja, Izrael nikad nije javno potvrdio da ima nuklearno oružje. Tvrdili su tek da neće biti prva zemlja s nuklearnim oružjem na Bliskom istoku. Nedugo nakon objavljivanja intervjua u Izraelu, državna je televizija citirala dužnosnike iz ureda premijera koji su rekli da Olmert spominjući Ameriku, Francusku, Izrael i Rusiju nije govorio o nuklearnim silama, već o demokratskim zemljama, a istu je argumentaciju upotrijebio i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mark Regev. I glasnogovornica premijera Olmerta, Miri Eisen, koja je s njim na putu u Njemačkoj, rekla je kako premijer nije mislio reći da Izrael ima ili nastoji pribaviti atomsko oružje.

Pitanje nuklearne sposobnosti Izraela došlo je u žižu zanimanja prošlog tjedna, kada je novi američki ministar obrane Robert Gates na ispitivanju pred senatskim odborom rekao da Izrael posjeduje atomsko oružje.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika