13.12.2006. / 14:51

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

HBOR odobrio 3.2 milijarde kuna za razvoj gospodarstva

Oko 55 posto od ukupno odobrenih kreditnih sredstava odnosilo se na kreditiranje izvoza, a 18 posto na kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva

Hrvatska banka za obnovu i razvoj, u jedanaest mjeseci 2006. godine, odobrila je kroz svoje kreditne programe usmjerene razvoju hrvatskog gospodarstva, sredstva u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde kuna. Oko 55 posto od ukupno odobrenih kreditnih sredstava odnosilo se na kreditiranje izvoza, a 18 posto na kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. Za programe namijenjene poljoprivrednom sektoru iskazano je najviše interesa. Za podizanje dugogodišnjih nasada odobreno je 31 milijun kuna, a za poticanje govedarske proizvodnje odobreno je 135 milijuna kuna kredita.

Kao podrška hrvatskim izvoznicima, HBOR je preuzeo politički i komercijalni rizik na stranim tržištima, te je osiguran izvozni promet u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna, odnosno 43 posto više nego u jedanaest mjeseci 2005. godine. Tijekom prosinca, HBOR je za kredit u iznosu od 70 milijuna eura zaključio kreditne uvjete s konzorcijem banaka DZ BANK AG Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank, Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, HSBC Bank plc, Mizuho Corporate Bank Ltd., Privredna banka Zagreb d.d. i Raiffeisen Zentralbank Österreich AG. Sredstva ovog kredita namijenjena su financiranju svih programa kreditiranja HBOR-a. Kredit će bit odobren na rok od 5 godina, a postignuta je dosad najpovoljnija cijena zaduženja HBOR-a.

Novim Zakonom o HBOR-u, donesenom radi prilagodbe zakonodavnog okvira djelovanja HBOR-a kao državne banke pravnoj stečevini Europske unije, povećan je temeljni kapital HBOR-a sa 3,7 milijardi kuna na iznos od 7 milijardi kuna kako bi se osigurao daljnji planirani rast aktive te osnažila potpora hrvatskom gospodarstvu kreditiranjem kroz poticajne kamatne stope.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika