15.12.2006. / 09:20

Autor: Lucija Božić

BELGIJA

Televizijska šala o raspadu zemlje uzburkala javnost

Televizijska postaja RTBF objavila je reportažu o tome da je Flandrija jednostrano proglasila neovisnost. Ured belgijskog premijera Guya Verhofstadta ocijenio je da je riječ o neprimjerenoj šali, a ministar kulture frankofone zajednice zatražio je objašnjenje od ravnatelja televizijske postaje

Lažna vijest o tome da se Belgija raspala izazvala je ogorčenje u cijeloj zemlji. Televizijska postaja odgovorna za tu neslanu šalu tvrdi da je željela potaknuti raspravu o budućnosti nacije. Televizijska postaja RTBF objavila je reportažu o tome da je Flandrija jednostrano proglasila neovisnost.

Ured belgijskog premijera Guya Verhofstadta ocijenio je da je riječ o neprimjerenoj šali, a ministar kulture frankofone zajednice zatražio je objašnjenje od ravnatelja televizijske postaje. Frankofoni parlament uspostavio je i posebno povjerenstvo koje će razmotriti reportažu koja je uključivala intervjue s pravim političarima, scene gomile Flamanaca kako mašu zastavama i izvješće da su kralj Albert i kraljica Paola pobjegli iz zemlje i da Belgija više ne postoji.

Belgijski mediji javili su da su na šalu nasjeli mnogi strani dopisnici koji su tražili potvrdu iz premijerova ureda, dok su neka veleposlanstva o događaju izvijestila svoje vlade. Ravnatelj informativnog programa RTBF-a Yves Thiran rekao je za Reuters da je reportažom želio potaknuti raspravu o budućnosti Belgije šest mjeseci uoči općih izbora.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika