16.12.2006. / 12:05

Autor: Ana Kirin

SAD

Rumsfeld napustio Pentagon

Unatoč oštrim kritikama upućivanima na njegov račun, Rumsfeld je u petak napustio Penatagon uz riječi hvale i najviše počasti

Dosadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld u petak je napustio Pentagon uz riječi hvale i najviše počasti. "Ovaj čovjek zna kako voditi i to je činio. Zemlji je to koristilo", rekao je na ispraćaju predsjednik George W. Bush, opisujući Rumsfelda kao jednog od "najvještijih, najenergičnijih i najpredanijih javnih službenika u SAD-u". U svom govoru Bush nije spomenuo oštre kritike upućivane Rumsfeldu, da je arogantan, da ignorira savjete i kritike, da u Pentagonu nije bilo slobodne razmjene mišljenja i da je načinio puno grešaka u vođenju rata.

Odlazeći iz Pentagona nakon šest godina Rumsfeld ja kazao kako ima "osjećaj hitnosti zbog stvarnih izazova koji predstoje" u vremenu terorizma, nestabilnih diktatura i širenja nuklearnog oružja. "Napadi 11. rujna 2001. upozorili su svijet na postojanje globalnog ekstremističkog pokreta čiji sljedbenici misle da im je poziv ubijati Amerikance i druge slobodne ljude", rekao je Rumsfeld. Na odlasku je dao za pravo generalima koji su dan ranije upozorili da su oružane snage SAD-a prenapregnute i da trebaju povećanje broja vojnika i sredstava. "SAD moraju više investirati u obranu", poručio je Rumsfeld.

Bivši mornarički pilot, 74-godišnji Rumsfeld napustio je ured samo dva tjedna prije nego što bi postao ministar obrane s najdužim stažom u američkoj povijesti i prestigao Roberta McNamaru, ministra rata u Vijetnamu. No uz njegovo ime i ovako će se vezati neki rekordi. Sa 74 godine je najstariji ministar obrane u povijesti SAD-a, i jedini koji je dva puta obnašao tu dužnost. Kada je prvi puta vodio Pentagon 1975-78. godine, bio je najmlađi ministar obrane u povijesti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika